Bradley και Marder στον σχεδιασμό για τον Στρατό Ξηράς: Το παρασκήνιο και το αίτημα προς τους Αμερικανούς για αγορά μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η απάντηση των Αμερικανών στο Ελληνικό αίτημα για πώληση 500 μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Bradley M2A2 αποτελεί ίσως την πιο κρίσιμη παράμετρο στο πρόγραμμα αντικατάστασης των γερασμένων Μ-113 από πιο σύγχρονα ΤΟΜΑ.

 

Η απάντηση των Αμερικανών στο Ελληνικό αίτημα για πώληση 500 μεταχειρισμένων  Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Bradley M2A2 αποτελεί ίσως την πιο κρίσιμη παράμετρο στο πρόγραμμα αντικατάστασης των γερασμένων Μ-113 από πιο σύγχρονα ΤΟΜΑ. Και ενώ ήδη οι Αμερικανοί από τον περασμένο Μάρτιο έχουν ενημερώσει την Στρατιωτική ηγεσία μέσω της πρεσβείας τους για του αρμόδιου Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας ότι προτίθενται να παραχωρήσουν έως και 300 μεταχειρισμένα Bradley από τα αποθέματα που διαθέτουν μέσω του προγράμματος EDA το οποίο αφορά δωρεάν παραχώρηση πλεονάζον υλικού σε συμμαχικές χώρες. Με την επόμενη κίνηση του ΓΕΣ να είναι η αποστολή στις ΗΠΑ ειδικού κλιμακίου αξιωματικών οι οποίοι θα επιθεωρήσουν τα υπό παραχώρηση ΤΟΜΑ Bradley Μ2Α2 και θα επιλέξουν όσα θεωρούν ότι βρίσκονται σε επιθυμητή κατάσταση.

Ήδη από το 2021 το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντικατάσταση των παλαιών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού Μ-113 είχε βάλει στο στόχαστρο τα Αμερικανικά Bradley και είχε προχωρήσει σε σχετικό αίτημα προς τους Αμερικανούς το οποίο όμως αρχικά είχε απορριφθεί. Για να ακολουθήσει έντονη πίεση της Αθήνας με το ζήτημα να τίθεται συνεχώς προς τους Αμερικανούς με αποκορύφωμα την επίσκεψη στις ΗΠΑ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Εάν η απάντηση των ΗΠΑ στο έγγραφο αίτημα PA(Price andAvailability) του ΓΕΣ που αφορά την αγορά επιπλέον 500 Bradley είναι θετική και με όρους ευνοϊκούς στην χρηματοδότηση αλλά και στον εξοπλισμό των ΤΟΜΑ, αυτό μεταφράζεται αυτόματα σε συνολικά 800 Bradley M2A2 που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών του Στρατού Ξηράς στην περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού στη Θράκη και όχι μόνο.Με τα Αμερικανικά πανίσχυρα ΤΟΜΑ να αντικαταστούν όλα τα υπέργηρα Μ-113 Μονάδων και Σχηματισμών στα χερσαία σύνορα της χώρας. Και να δίνουν τεράστια ισχύ πυρός τόσο στο Μηχανοκίνητο Πεζικό όσο κυρίως στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες. Καθώς θα μπορούν να ακολουθήσουν και να ενισχύσουν στο πεδίο των επιχειρήσεων τα άρματα μάχης Leopard που αποτελούν τους χαλύβδινους θώρακες αποτροπής αλλά και αντεπίθεσης στη Θράκη.

Η απόφαση των Αμερικανών για διαθεσιμότητα προς την Ελλάδα 300 μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Μ2Α2 Βradley φέρνει νέα δεδομένα στον σχεδιασμό των Επιτελών του Στρατού Ξηράς. Καθώς έπειτα από την αρχική άρνηση της Ουάσιγκτον στα τέλη του 2021 στο Ελληνικό αίτημα για παραχώρηση 350 Bradley φαίνεται ότι οι Αμερικανοί επανεξέτασαν όσα ζήτησε το ΓΕΣ και επανήλθαν μέσω της πρεσβείας τους στην Αθήνα και του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας ανάβοντας το ‘’πράσινο’’ φως στη διαθεσιμότητα των ΤΟΜΑ. Και κάλεσαν το Ελληνικό Επιτελείο να επιλέξει Bradley τα οποία έχουν αποσυρθεί από τον US Army στην κατάσταση που βρίσκονται. Μια ανάλογη δηλαδή διαδικασία όπως ακριβώς έγινε και στην παραχώρηση των M-1117 Guardian η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Στρατό Ξηράς να συνεχίζει τις παραλαβές των Οχημάτων Αναγνώρισης.

 

 

 

 

Tα Bradley σύμφωνα με τις μελέτες ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ αποτελούν  ΤΟΜΑ που θα αυξήσουν κατακόρυφα την επιχειρησιακή ισχύ του Στρατού Ξηράς αφού αποτελούν τεθωρακισμένα κατηγορίας AFV (Armored Fighting Vehicle) με μεγάλες δυνατότητες στο πεδίο της μάχης και ισχυρό οπλισμό που επιτρέπει την παροχή πυρών υποστήριξης σε πεζοπόρες και μηχανοκίνητες δυνάμεις. Διαθέτουν πυροβόλο 25mm M242 Bushmaster, αντιαρματικό φορέα BGM-71 TOW και ελαφρύ πολυβόλο 7.62mm.Μπορούν  να μεταφέρει εκτός από το τριμελές πλήρωμα (αρχηγός, πυροβολητής και οδηγός) ακόμη 6 στρατιώτες πλήρως εξοπλισμένους. Τα Bradleyχρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα από τον Αμερικανικό στρατό στον Πόλεμο του Κόλπου και μάλιστα κατέστρεψαν περισσότερα Ιρακινά τεθωρακισμένα απ’ όσα τα άρματα μάχης Abrams.

Ταυτόχρονα το γεγονός ότι οι πρώτες εντυπώσεις από τα Γερμανικά Marder είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές το Επιτελείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε προσέγγιση του Βερολίνου με στόχο την αγορά μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ στην ίδια ακριβώς λογική με αυτή των Bradley. Ώστε να καλύψει με τα Γερμανικά Τεθωρακισμένα τις υπόλοιπες ανάγκες ειδικά στις Μονάδες ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

 

Το Βερολίνο πάντως φαίνεται να συνδυάζει έως τώρα την παραχώρηση-πώληση μεταχειρισμένων Marder με μια συμφωνία για αγορά καινούργιων TOMA Lynx. Kαι φέρεται να έχει ήδη προτείνει παραχώρηση Marder και εκσυγχρονισμό αριθμού αρμάτων μάχης Leopard με ταυτόχρονη παραγγελία από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τουλάχιστον 300 ΤΟΜΑ Lynx.

TAGS: