Μάτι: «Το λιμενικό ενημερώθηκε ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα από τη Δανία», κατέθεσε μάρτυρας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Πλήρη άγνοια για την ύπαρξη ανθρώπων στη θάλασσα μέχρι τις 8 το βράδυ της 23ης Ιούλιου του 2018 είχαν οι ελληνικές αρχές, όπως κατέθεσε σήμερα μάρτυρας στη δίκη για το Μάτι.

Συγκεκριμένα, όπως κατέθεσε ο κ. Σταύρος Μπάνος, ο οποίος την κρίσιμη χρονική περίοδο ήταν διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, οι ελληνικές αρχές πληροφορήθηκαν …μέσω Δανίας ότι τις κρίσιμες ώρες της πύρινης λαίλαπας υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα που πάλευαν μόνοι τους.

Τι είχε συμβεί; Όπως είπε ο μάρτυρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου, το λιμενικό στη χώρα μας ενημερώθηκε γιατί Δανοί τουρίστες που βρέθηκαν στη θάλασσα πάτησαν το κουμπί στο 112 που λειτουργούσε από τότε στη χώρα τους και έδωσαν το σήμα ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Πρόεδρος: Πώς το μάθατε ότι βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα;

Μάρτυρας: Μέχρι τις οκτώ το βράδυ δεν είχα εικόνα ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα. Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Ενας από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του… Πήγε το σήμα σε Δανέζικο Δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας κατέθεσε πως όταν το ελικόπτερο έφτασε εκεί ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι υπήρχαν περίπου 2.000 άνθρωποι στη θάλασσα και από τη στιγμή αυτή ξεκίνησε η επιχείρηση για τη διάσωσή τους, αν και ορισμένοι είχαν ήδη καταλήξει μέσα στη θάλασσα όπως έχει προκύψει ήδη από την πολύμηνη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάνο αμέσως κινητοποιήθηκαν πλοία από το ναύσταθμο Σαλαμίνος και τέθηκαν σε συναγερμό τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

TAGS: