x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ζαπορίζια: Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση μετά από την καταστροφή του φράγματος

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ — IAEA) εκτίμησε σήμερα στη διάρκεια επίσκεψης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία πως η κατάσταση εκεί είναι “σοβαρή” μετά την καταστροφή ενός φράγματος, όμως σε πορεία “σταθεροποίησης”.

 

“Μπορούμε να παρατηρήσουμε από τη μια πλευρά πως η κατάσταση είναι σοβαρή, οι συνέπειες είναι εκεί και είναι πραγματικές”, δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι στους δημοσιογράφους. “Παράλληλα, μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση”, είπε χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι τα μέτρα αυτά.

Η επίσκεψη του Ραφαέλ Γκρόσι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, είχε σκοπό κυρίως να προσδιοριστεί αν οι εγκαταστάσεις του τέθηκαν σε κίνδυνο μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, το νερό του οποίου χρησιμοποιείτο για την ψύξη των έξι αντιδραστήρων του.

 
 

Ο Γκρόσι είπε πως ο σταθμός διαθέτει “αρκετό νερό”. Προχθές, Τρίτη, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ είχε εκτιμήσει πως δεν υπάρχει “άμεσος κίνδυνος” για τον σταθμό, τον οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από το 2022.

“Μπόρεσα να δω τη δεξαμενή ψύξης (…) τις θυρίδες εισόδου του νερού, τα κανάλια που αποτελούν το απαραίτητο σύστημα ψύξης” του σταθμού, διευκρίνισε ακόμη σήμερα.

 

“Ήταν πολύ σημαντικό να μπορέσω να έχω τη δική μου αποτίμηση της κατάστασης με τους ειδικούς μου”, δήλωσε ο Γκρόσι, που πραγματοποιούσε την τρίτη επίσκεψή του στον σταθμό της Ζαπορίζια αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η περιοχή του σταθμού της Ζαπορίζια έχει τεθεί κατ΄επανάληψη στο στόχαστρο βομβαρδισμών για τους οποίους Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται και ο σταθμός έχει αποκοπεί πολλές φορές από το ηλεκτρικό δίκτυο, εγείροντας ανησυχίες για την ασφάλειά του.

 

Ο ΔΟΑΕ διαθέτει σε μόνιμη βάση ομάδα ειδικών επί τόπου.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software