PKK: Τέλος η εκεχειρία στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το PKK ανακοίνωσε στις 10 Φεβρουαρίου την παύση των «επιχειρήσεών» του στην Τουρκία «με την προϋπόθεση ότι το τουρκικό κράτος δεν θα μας επιτεθεί»

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού στρατού από το 1984, ανακοίνωσε ότι τερματίζει μια μονομερή κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει στον απόηχο του φονικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.

 

Καταδικάζοντας «ένα νέο κύμα επιθέσεων» από τις τουρκικές δυνάμεις, η Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK), η οποία επιβλέπει ολόκληρο το κίνημα των Κούρδων ανταρτών συμπεριλαμβανομένου του PKK, ανακοίνωσε χθες ότι «τερματίζει τη μονομερή κατάπαυση του πυρός (σ.σ. που είχε κηρύξει)», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.

Το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε στις 10 Φεβρουαρίου την παύση των «επιχειρήσεών» του στην Τουρκία «με την προϋπόθεση ότι το τουρκικό κράτος δεν θα μας επιτεθεί», τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην νοτιοανατολική Τουρκία και χιλιάδες ακόμη στη Συρία.

Η ένοπλη οργάνωση τήρησε αυτή την κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

Ο τουρκικός στρατός διεξάγει τακτικά επιχειρήσεις κατά του PKK στην Τουρκία και το Ιράκ και πλήττει επίσης τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία, οργάνωση σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Το YPG κατηγορείται από την Άγκυρα ως παρακλάδι του PKK.

Η Άγκυρα έχει αναφέρει ότι τουρκικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία από την Κυριακή.

Από το 1984, η σύγκρουση μεταξύ PKK και του τουρκικού κράτους έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων.

Η Άγκυρα κατηγορεί το PKK και το YPG ότι διέπραξαν την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 81 στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης στις 13 Νοεμβρίου. Τα δύο κινήματα αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη.

TAGS: