x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τιμολόγια ρεύματος: Τι αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου με τις χρεώσεις και τη ρήτρα αναπροσαρμογής

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τέσσερις τύποι τιμολογίων ρεύματος, επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής και ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο συνθέτουν την επιστροφή των λογαριασμών ρεύματος στην κανονικότητα.

Από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, παύουν να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΡΑΑΕΥ θέτει σε fast track δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις της, ενώ ταυτόχρονα αποσαφηνίζει το πότε και σε ποιες περιπτώσεις οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώσουν τους πελάτες τους για ενδεχόμενες αλλαγές στους όρους των συμβάσεων.

Πρώτα απ’ όλα η ΡΑΑΕΥ ξεκαθαρίζει ότι «οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Προμηθευτή. Η διαδικασία αλλαγής Προμηθευτή δεν επιφέρει οικονομική επιβάρυνση για τους Οικιακούς Πελάτες και τις μικρές επιχειρήσεις. Κάθε επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης σε πρόγραμμα κυμαινόμενης τιμής θεωρείται καταχρηστική».

Επίσης σημειώνει: «Η έκδοση των λογαριασμών κατανάλωσης εκ μέρους των προμηθευτών γίνεται δωρεάν. Χρεώσεις για αποστολή έγχαρτων λογαριασμών είναι απολύτως παράνομες».

Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών η Ρυθμιστική Αρχή αναφέρει τα εξής:

1. Στην περίπτωση, κατά την οποία με τη λήξη των έκτακτων μέτρων αναβιώσουν οι όροι των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής που ανεστάλησαν και δεν έχει επέλθει καμία τροποποίηση τότε οι πάροχοι δεν οφείλουν να κάνουν καμία ενημέρωση. Και αυτό επειδή οι πελάτες τους θα τιμολογούνται με τον ίδιο τρόπο που τιμολογούνταν και πριν τη θέσπιση των έκτακτων μέτρων.

2. Αν σε πελάτες μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων προμηθεύονται ρεύμα βάσει προγράμματος που φέρει την ίδια ονομασία με εκείνη μέχρι την 1η Αυγούστου 2022 αλλά έχουν αλλάξει οι όροι τιμολόγησης και της σύμβασης προμήθειας τότε οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώσουν με ατομική επιστολή το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2023. βάσει του οποίου προμηθευόταν ηλεκτρική ενέργειας μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software