Εξαγωγές υποκλοπών: Ούτε απάντησε ούτε πρόκειται να απαντήσουν «οι ελληνικές αρχές στην ΕΕ»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Καμία απάντηση δεν είχε δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ΕΕ για τις εξαγωγές εξοπλισμού υποκλοπών στο Σουδάν και στη Μαδαγασκάρη. Όποιος πιστεύει ότι θα δώσει η επόμενη κυβέρνηση μάλλον είναι πολύ αισιόδοξος…

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει στις 10 Ιανουαρίου του 2023, «πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές ελέγχου των εξαγωγών σχετικά με τις εξαγωγές ειδών κυβερνοεπιτήρησης στη Μαδαγασκάρη και το Σουδάν. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι “διενεργούσαν εσωτερική παρακολούθηση”, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο κανονισμός της ΕΕ για τα είδη διπλής χρήσης και τα παραρτήματά του έχουν εφαρμοστεί πλήρως. Τα πορίσματα αυτής της εσωτερικής παρακολούθησης δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί στην Επιτροπή», απάντησε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβκις σε ερώτηση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην απάντησή του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος αναφέρει: «Κατά τη δημόσια ακρόαση της επιτροπής PEGA (Pegasus και αντίστοιχο κατασκοπευτικό λογισμικό παρακολούθησης) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28 Μαρτίου 2023, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι στις 10 Ιανουαρίου 2023 η Επιτροπή είχε ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές ελέγχου των εξαγωγών σχετικά με τις εξαγωγές ειδών κυβερνοεπιτήρησης στη Μαδαγασκάρη και το Σουδάν. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι “διενεργούσαν εσωτερική παρακολούθηση” προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο κανονισμός της ΕΕ για τα είδη διπλής χρήσης και τα παραρτήματά του έχουν εφαρμοστεί πλήρως. Τα πορίσματα αυτής της εσωτερικής παρακολούθησης δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί στην Επιτροπή».

 
 

Ο αντιπρόεδρος προσθέτει ότι «ο κανονισμός της ΕΕ για τα είδη διπλής χρήσης δεν προβλέπει ότι η Επιτροπή αναλαμβάνει το καθήκον να εποπτεύει, να διερευνά και να επανεξετάζει τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών όσον αφορά μεμονωμένες αιτήσεις αδειών εξαγωγής. Ο κανονισμός δεν δημιουργεί ειδικές υποχρεώσεις για τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να απαντούν σε τυχόν ερωτήσεις της Επιτροπής σχετικά με μεμονωμένες περιπτώσεις αδειών εξαγωγής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «η ΝΔ βρίσκεται ακόμη μια φορά έκθετη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τις πρακτικές της σχετικά με την παράνομη εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα μετά από την απάντηση που δίνει η Κομισιόν, δια του αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Κώστας Αρβανίτης, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Στέλιος Κούλογλου και η Έλενα Κουντουρά».

 

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται επίσης ότι σε ανταλλαγή απόψεων στην εξεταστική επιτροπή PEGA στις 28 Μαρτίου 2023, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ο αντιπρόεδρος της Βάλντις Ντομπρόβσκις επέκρινε τη χρήση του Predator από την ελληνική κυβέρνηση και αποκάλυψε την αλληλογραφία της Κομισιόν για τις άδειες εξαγωγής.

 
TAGS: