Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές χρέους φοβούνται ότι έρχεται ένα πολύ μεγάλο «πιστωτικό κραχ»: «Η κατάρρευση 3 τραπεζών στις ΗΠΑ ήταν η αρχή»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές χρέους στον κόσμο, από τη Fidelity International έως την Allianz Global Investors προβλέπουν πως το πλήγμα από τις 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων της Fed είναι μεγάλο και η κατάρρευση τριών τραπεζών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο ήταν απλώς η πρόγευση της μεγαλύτερης κρίσης που έρχεται καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα επιμείνουν στην επιθετική νομισματική σύσφιξη μέχρι να εκδηλωθεί το…. επόμενο κραχ στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

 

Οι διαχειριστές χρεών είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι για να ανησυχούν!

 
 
 
 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Καναδάς και η Αυστραλία πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές αυξήσεις τα επιτόκιά τους, ασκώντας πίεση στην Federal Reserve να ακολουθήσει σε μια προσεχή συνεδρίαση, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός.

 

«Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι η εκδήλωση ενός πιστωτικού κραχ», δήλωσε ο Steve Ellis, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στη Fidelity International, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 663 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μερους των κεντρικών τραπεζών δείχνει ότι «δίνουν μάχη… οπισθοφυλακής», επισήμανε.

 

Σύμφωνα με τον Mike Riddell, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Allianz Global Investors, οι μετοχές, τα ομόλογα και το εταιρικό χρέος ενσωματώνουν εσφαλμένα τους κινδύνους και μόνο τα προϊόντα swap με ρήτρα πληθωρισμού έχουν ενσωματώσει ορθά την οικονομική προοπτική.

«Το βασικό μας σενάριο είναι μια μέτρια έως βαθιά ύφεση – και πιθανές πολύπλευρες κρίσεις – καθώς ο πρωτοφανής ρυθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής παγκόσμια που παρατηρήθηκε τον περασμένο χρόνο αρχίζει πραγματικά να… δαγκώνει», είπε ο Riddell.

 

Οι επενδυτές σε ομόλογα της χρηματαγοράς (money market) στοιχηματίζουν με πιθανότητα 90% για ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων κατά τέταρτο της μονάδας από τη Fed μέχρι τον Ιούλιο.

 

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τουλάχιστον άλλες 50 μονάδες βάσης αύξησης του επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα — ξεκινώντας από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Αυτό θα συμβεί, παρά το γεγονός ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει ήδη την ύφεση το πρώτο τρίμηνο και αυξανόμενα προβλήματα στην οικονομία της Γερμανίας, τη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης

 

Βεβαίως, η ύφεση αργεί πολύ περισσότερο να εμφανιστεί από ό,τι πολλοί είχαν προβλέψει στην αρχή του έτους και είναι πιθανό η οικονομία να συνεχίσει να αψηφά τις προσδοκίες.

Η συζήτηση για την ύφεση ενισχύθηκε ξανά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο περιορισμός της πίστωσης που προκλήθηκε από την κρίση στις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες εντείνει τις απειλές για την οικονομία.

Οι ΗΠΑ «βρίσκονται σε τροχιά για τον πρώτο αυθεντικό κύκλο ανάπτυξης – ύφεσης που καθοδηγείται από πολιτικές σε τέσσερις δεκαετίες», ο οποίος προκλήθηκε από την πολιτική φτηνού χρήματος της Fed κατά την περίοδο 2020-2021, ανέφεραν κορυφαίοι οικονομολόγοι της Deutsche Bank σε ερευνητικό σημείωμά τους.

 

Το φτηνό και άφθονο χρήμα της Fed οδήγησε σε «υψηλό πληθωρισμό και μια επιθετική πολιτική απάντηση, από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας», δήλωσαν οι Jim Reid και David Folkerts-Landau.

TAGS: