Βουλευτικές εκλογές στο Κουβέιτ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία συνεχίζουν να απασχολούν την ατζέντα όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο, την Τρίτη 6 Ιουνίου διεξήχθησαν εκλογές στο Κουβέιτ για τον καθορισμό των μελών της Εθνοσυνέλευσης (Meclisu'l-Umme ).

Οι συζητήσεις και οι αξιολογήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία έκαναν τις εκλογές στο Κουβέιτ να επισκιαστούν σε μεγάλο βαθμό. Φυσικά, ένας άλλος σημαντικός λόγος για αυτό είναι ότι οι βουλευτικές εκλογές στο Κουβέιτ και τα αποτελέσματά τους δεν επηρεάζουν την πολιτική γραμμή και τη στάση του διοικητικού μηχανισμού της χώρας. Το Κουβέιτ διέπεται από το σύστημα των εμιράτων. Δεδομένου ότι το εμιράτο είναι σε μια οικογένεια, ο εμίρης καθορίζεται όχι από τη βούληση του λαού, αλλά σύμφωνα με το σύστημα των κληρονόμων. Ωστόσο, στο σύνταγμά της, τονίζεται ότι στο Κουβέιτ κυριαρχεί μια δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης που δίνει έμφαση στη βούληση του λαού. Γι' αυτό η χώρα έχει ένα κοινοβούλιο 50 μελών που εκλέγονται με γενικές εκλογές.

Το κοινοβούλιο ορίζεται ως το νομοθετικό σώμα στο σύνταγμα και τα μέλη της κυβέρνησης που αποτελούνται από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς ορίζονται ως η εκτελεστική συνέλευση. Η κυβέρνηση, δηλαδή η εκτελεστική συνέλευση, δεν καθορίζεται από το κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός διορίζεται απευθείας από τον εμίρη, ο οποίος με τη σειρά του σχηματίζει το υπουργικό συμβούλιο.

Όμως το νομοθετικό σώμα έχει το δικαίωμα να επιβλέπει την κυβέρνηση και να εγκρίνει πρόταση δυσπιστίας σε οποιοδήποτε από τα μέλη της. Από αυτή την άποψη, αν και η αριθμητική του κοινοβουλίου δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τον σχηματισμό της κυβέρνησης, το γεγονός ότι το κοινοβούλιο έχει δικαίωμα επιθεώρησης και δυσπιστίας καθιστά αναγκαία την αρμονική εργασία.

 Ωστόσο, σε περίπτωση αδιεξόδου λόγω βαθύτερων διαφωνιών μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, ο εμίρης έρχεται σε βοήθεια της κυβέρνησης και διαλύει τη βουλή. Γιατί το τάγμα έχει τέτοια εξουσία. Στην πραγματικότητα, η προηγούμενη βουλή διαλύθηκε από τον εμίρη λόγω ενός τέτοιου μπλοκαρίσματος. Αντίστοιχα, είχαν ληφθεί παλαιότερα αποφάσεις διάλυσης της βουλής. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 1999, όταν έγινε σαφές ότι θα γινόταν πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Ιδρυμάτων και Δικαιοσύνης Ahmed Kuleyb λόγω της εκτύπωσης του μουσάφ που περιείχε ορισμένα λάθη, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας, τότε ο εμίρης Jaber al-Ahmed es-Sabah διέλυσε το κοινοβούλιο. Ο εμίρης έχει επίσης την εξουσία να ασκεί βέτο σε νόμους που ψηφίζονται από το κοινοβούλιο.

Μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου που εξελέγη το 2020 από τον εμίρη τον Ιούνιο του 2022, διεξήχθησαν πρόωρες γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2022. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τις εκλογές στις 19 Μαρτίου 2023 και αποφάσισε να επαναφέρει το κοινοβούλιο που εξελέγη το 2020. Ως εκ τούτου, οι δεύτερες γενικές εκλογές διεξήχθησαν μέσα σε ένα χρόνο.

Στις τελευταίες εκλογές, στις οποίες συμμετείχαν 207 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 13 γυναίκες, ήταν αξιοσημείωτο ότι οι υποψήφιοι που εναντιώθηκαν στην κυβερνώσα κυβέρνηση ήταν επιτυχείς. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι το ποσοστό ψήφου στις εκλογές αυτή τη φορά αυξήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και ξεπέρασε το 50%.

Αναφέρθηκε ότι μόνο 12 από τα μέλη, δηλαδή το 24%, ανανεώθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα επιλέχθηκαν μεταξύ των πρώην μελών. Μόνο 10 από τα νέα μέλη μπαίνουν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο. 2 από αυτούς είναι μέλη προηγούμενων περιόδων. Ο αριθμός των γυναικών μελών μειώθηκε από 2 σε 1 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η μόνη γυναίκα υποψήφια που μπήκε στο κοινοβούλιο ήταν η Cenan Buşehri, πρώην υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα στέγασης. Ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Marzuk El-Ganim επανεξελέγη με μεγάλη υποστήριξη. Ο Γκανίμ είναι γνωστός ότι δίνει σημασία στην ανάπτυξη και την ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία. Έγινε ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους στην εκλογική περιφέρεια που μπήκε. Οι υποψήφιοι της φυλής έλαβαν τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο. Ο αριθμός των εδρών που έλαβαν όσοι συμμετείχαν στις εκλογές εκπροσωπώντας τις φυλές ήταν 23.

Το Ισλαμικό Συνταγματικό Κίνημα (Al-Hareketu'd-Dusturiyye'l-Islamiyye), η πολιτική πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κέρδισε τρεις έδρες και διατήρησε το μερίδιό του στο κοινοβούλιο. Επιπλέον, ένας τέταρτος υποψήφιος, γνωστός για την εγγύτητά του με αυτό το κίνημα, μπόρεσε να μπει στη Βουλή εκτός του κινήματος. Μπορούμε να πούμε ότι το Κουβέιτ είναι μια από τις χώρες όπου η κοινότητα των Αδελφών Μουσουλμάνων μπορεί να εργαστεί πιο άνετα στον αραβικό κόσμο.

Για την Ε.Ω.: Ραμόνα Μπερτίδη

TAGS: