x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ελεύθερη Ώρα

Όπως στη Τουρκία του Ερντογάν…

Η νεολαία ζει σ’ ένα καθεστώς ιδιότυπης

δημοκρατίας, χωρίς μέτρο σύγκρισης!!!

Είμαστε ελεύθεροι αρκεί να μη θίγουμε το καθεστώς!

Όσοι γεννήθηκαν μετά το 1974, ζουν σ’ ένα πολιτικό καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε μετά την απόσυρση των στρατιωτικών από την εξουσία που την παρέδωσαν στους πολιτικούς. Η σημερινή νεολαία γαλουχήθηκε με συνθήματα και συμπεριφορές που εστιάζονταν στην καταδίκη της δικτατορίας και εξύμνηση της δημοκρατίας. Η εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή χαρακτηρίστηκε από την εδραίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος με τις όποιες αδυναμίες του και την εισδοχή της χώρας στην τότε ΕΟΚ, δηλαδή στη σημερινή Ενωμένη Ευρώπη.

Όσοι λοιπόν μεγάλωσαν στην περίοδο αυτή, βίωσαν και βιώνουν ένα πολιτικό καθεστώς ολοκληρωτισμού στο όνομα της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σύμβολα και ταμπού της σημερινής κοινωνίας είναι η σημαία της ΕΕ με τ’ αστέρια, το ευρώ ως κοινό νόμισμα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών! Δεν υπάρχει θρησκεία, δεν υπάρχει χριστιανισμός, δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία, δεν υπάρχει το αυτεξούσιο διακυβέρνησης, δεν υπάρχουν εγχώριοι θεσμοί, δεν υπάρχει ο ελληνικός τρόπος ζωής. Είμαστε ένα προτεκτοράτο των ΗΠΑ και μια νομαρχία των Βρυξελλών με τοποτηρητή το ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό που διαμορφώνει τις καθημερινές συνήθειες ζωής, άφησαν και μερικές χαραμάδες ελευθερίας για να μη πάθει ασφυξία ο λαός. Είναι μια μορφή σύγχρονου ολοκληρωτισμού με διαφορετικά εξωτερικά γνωρίσματα, αλλά στην ουσία του εμποδίζει την ουσιαστική ελευθερία στο σύγχρονο πολίτη. Τα χαρακτηριστικά αυτά γνωρίσματα τα συναντάμε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μπορούσες να ζήσεις «ελεύθερα» στα Θέματα του κράτους, στις επαρχίες και στα βασίλεια της Αυτοκρατορίας, αρκεί να τηρούσες τους νόμους και την πίστη στον Ρωμαίο αυτοκράτορα! Κάτι ανάλογο συνέβαινε και στην Αθηναϊκή ηγεμονία η οποία διαφέντευε τις πόλεις-κράτη που είχε υπό την κατοχή της. Το ίδιο βλέπουμε και στη γειτονική Τουρκία την οποία κατηγορούμε συνεχώς ως οπισθοδρομική.

Το καθεστώς του Ερντογάν παγιώθηκε πλέον μετά τις δεύτερες εκλογές που τον ανέδειξαν …εκλεγμένο Σουλτάνο. Τα νέα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2002, ζουν σε πολιτικές συνθήκες μιας ιδιότυπης δημοκρατίας, χωρίς την παρουσία των στρατηγών-πασάδων, χωρίς στρατονομία, χωρίς απαγορεύσεις, χωρίς στρατιωτικό νόμο. Και μάλιστα τα μετέπειτα χρόνια ως το πραξικόπημα έζησαν σε ένα κλίμα ευδαιμονίας και οικονομικής προόδου που πλησίαζε σε σχετικές ελευθερίες την Ευρώπη. Μετά το πραξικόπημα τα πράγματα έσφιξαν. Η δημοκρατία των πρώτων ετών έδωσε τη θέση της σ’ ένα αυταρχικό ανελεύθερο καθεστώς, με όλα όμως τα τυπικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας. Σήμερα μπορούμε να πούμε πως υπάρχει το καθεστώς του Ερντογάν. Με διώξεις, με φυλακισμένους, με ελεγχόμενο τύπο και ΜΜΕ, με προβάδισμα του Ισλάμ και της μαντίλας, με πυλώνες τον εθνικισμό και τον επεκτατισμό. Ο Τούρκος πολίτης είναι υποχρεωμένος να ζήσει μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον. Ακόμα και τώρα που μετά τις εκλογές φάνηκε πως το 45-49% του λαού είναι εναντίον του Ερντογάν, εντούτοις το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού αυτού τάσσεται υπέρ των εθνικιστικών τάσεων του επίσημου κράτους. Στα εθνικά θέματα οι Τούρκοι δεν έχουν διαφορές. Θέλουν όλοι το Αιγαίο και τα νησιά…

Στο δικό μας καθεστώς της ιδιότυπης δημοκρατίας που έχουμε, δεν υπάρχει βέβαια ο αντίστοιχος Ερντογάν, αλλά υπάρχουν οι Βρυξέλλες και οι θεσμοί (παλιά μιλούσαμε για τρόικα και πιο παλιά για αντιβασιλεία)! Δεν υπάρχει η ηγεμονία του Σουλτάνου, υπάρχει όμως η διοίκηση του ΝΑΤΟ που ελέγχει αν πρέπει να ρίξουμε μια τουφεκιά! Υπάρχει ελευθερία αλλά αν μιλήσει κάποιος για πατρίδα και έθνος πάει κατηγορούμενος με τον αντιρατσιστικό νόμο. Έχουμε ελευθερία αλλά έχουμε και πολιτικούς κρατούμενους στη φυλακή. Και συμμετέχουμε σε εκλογές, αλλά η κυβέρνηση μέσω της Δικαιοσύνης ορίζει ποια κόμματα μπορεί να επιλέξει ο λαός !!! Μπορούμε να ανάβουμε ένα κερί στις εκκλησιές μας, όταν δεν μας το απαγορεύουν λόγω κόβιντ, αλλά δεν μπορούμε ως χριστιανοί να εκφραστούμε στη Βουλή με συγκεκριμένο κόμμα γιατί η διοίκηση της Εκκλησίας τάσσεται πάντοτε με το γκουβέρνο και μας το απαγορεύει έμμεσα!!! Έχουμε βέβαια δημοκρατία, αλλά οι μηχανισμοί και η προπαγάνδα έχουν κατά τρόπο ρατσιστικό χαρακτηρίσει ποια κόμματα είναι του δημοκρατικού τόξου και ποια όχι!!! Και βέβαια έχουμε ελευθερία αλλά σε θέματα ελευθεροτυπίας βρισκόμαστε στον πάτο ενώ τα ΜΜΕ και το πλείστον του Τύπου είναι ελεγχόμενα από το κράτος και την κάθε κυβέρνηση! Ας μη κατηγορούμε λοιπόν τον Ερντογάν για να έχουμε το άλλοθι ότι είμαστε δημοκράτες…



e-genius.gr ...intelligent web software