Νίκη του Διπολισμού

tsipras-mitsotakis-1.jpg
0
0
0
s2smodern

Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου

Εάν υπάρχει ένα συμπέρασμα που μπορεί κανείς να βγάλει από τα χτεσινά αποτελέσματα, αυτό δεν είναι άλλο ότι ο διπολισμός όχι μόνον δεν πέθανε στην χώρα μας, αλλά αντιθέτως ζεί και βασιλεύει.Ζεί και βασιλεύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια μεγάλη ήττα. Τεράστια θα έλεγε κανείς αφού σχεδόν διπλασιάζεται το ποσοστό διαφοράς που αυτός είχε από την ΝΔ στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουμε διαφορά άνω των 8 μονάδων και πολύ κοντά στο 9% μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά καισχετικά υψηλά ποσοστά και των δύο κομμάτων με την Νέα Δημοκρατία να είναι πάνω από 33%. Αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρνει να πιάσει το 24%.Προφανώς όπως αποδεικνύει η εμπειρία με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, η διαφορά αυτή είναιπιθανόν να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο σε περίπτωση εθνικών εκλογών.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατακρημνίζεται. Δεν βρίσκεται στα τάρταρα. Συνεχίζει να βρίσκεται στην δεύτερη θέση. Όχι μόνον στις ευρωεκλογές. Αλλά και στις δημοτικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κρατάει την δεύτερη θέση σε περιφέρειες, και βρίσκει στηρίγματα ακόμη και στην Μακεδονία. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι επί της ουσίας έχουμε την επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και εάν αυτό δεν μας αρέσει. Ακόμη και η Ρένα Δούρου, η οποία αποτελούσε μια «καταραμένη» υποψηφιότητα, επιβιώνει πολιτική καθώς παίρνει το 20% και την θέση στον δεύτερο γύρο πίσω από τον κ. Πάτουλη. Η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τηνκομματική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει όμως ότι ο δικομματισμός στην χώρα μας, επιβιώνει. Και ο θρίαμβος του διπολισμού, σημαίνει την ήττα των δυνάμεων που θέλουν να τον ανατρέψουν.

Με δεδομένο μάλιστα το ότι η Νέα Δημοκρατία, όποτε και εάν γίνουν εκλογές, θα έχει μπροστά τηςμια «καθαρή» τετραετία, καθώς δεν υπάρχει πλέονο σκόπελος της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν θεωρώ ότι υπάρχει καθόλου χώρος για οποιουδήποτε είδους ανατροπές.Αυτό σημαίνει ότι όλα τα σενάρια που έχουν γραφτεί γύρω από τέτοιου είδους ενδεχόμενα μπαίνουν σε… αναμονή κλήσης. Αυτό εξηγείται. Η σχεδόν πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ τρόμαξε τόσο πολύ τους Έλληνες που τους έστρεψε να πάνε «τρέχοντας» προς την Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι παράλογο. Είναι λογικό. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι εναλλακτικές που υπήρχαν δεν αποδείχτηκαν ιδιαίτερα θελκτικές για τους Έλληνες. Καθώς αυτές εγκλωβίστηκαν σε έναν μικρόκοσμο, ο οποίος δεν φαίνεται να αφορά ιδιαίτερα τον ελληνικό λαό.

Ετικέτες: Εκλογές Ελλάδα Μητσοτάκης Διπολισμόςe-genius.gr ...intelligent web software