x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Το μήνυμα Ερντογάν προς τη Δύση με τη νέα κυβέρνηση και την υπουργοποίηση Φιντάν

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σήμα προς την Τουρκία ότι θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο και στα Bαλκάνια, αποτελεί το αίτημα του ΝΑΤΟ προς την Άγκυρα να στείλει στρατιωτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο , μετά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια που απειλούν με αποσταθεροποίηση την περιοχή, γεγονός που προκάλεσε την δημόσια ικανοποίηση της Άγκυρας.  Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα ο Ερντογάν στέλνει και το δικό του διπλωματικό μήνυμα, ότι θα είναι διπλωματικά σκληρότερος έναντι της Δύσης με την τοποθέτηση του  Χακάν Φιντάν, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΞ, ενώ το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο μέχρι χθες αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ.

 
 

Ο Φιντάν είχε διαχειριστεί τις κρίσιμες ώρες του πραξικοπήματος , είναι αυτός που στεγανοποίησε το σύστημα Ερντογάν, προφανώς είναι ο άνθρωπος που ξέρει όλα τα βρόμικα μυστικά του Τούρκου προέδρου και είναι πολύ σκληρός εθνικιστής. Στο υπουργείο Άμυνας η αναβάθμιση του Γκιουλέρ είναι μήνυμα κυρίως προς το εσωτερικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και προς τον έξω κόσμο σηματοδοτεί , ως συνέχεια του ήπιου Ακάρ την διατήρηση των στρατιωτικοποιημένων χαρακτηριστικών του συστήματος Ερντογάν. Η Ελλάδα,  πρέπει να περιμένει μια ολική επίδειξη ισχύος με τάσεις κυριαρχίας της Τουρκίας , ίσως πιο σύντομα απ ότι πιστεύουν στην Αθήνα.

Η ευκαιρία στα βαλκάνια και η άφαντη Ελλάδα

 

Το ΝΑΤΟ μάλλον άνοιξε έναν νέο διάδρομο στην Τουρκία για να επανέλθει στρατιωτικά στα βαλκάνια. Πολλές χώρες συμμετέχουν στην KFOR, αλλά μόνο η Άγκυρα εξέδωσε ανακοίνωση που λίγο πολύ είναι δηλωτική του κλίματος μεγαλείου που καλλιεργεί ο Ερντογάν. Γιατί, όχι απλά ανταποκρίθηκε, αλλά αυτοκολακεύεται τονίζοντας ότι συμβάλει στην “περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη”. Ανάλογη πρόσκληση για την Ελλάδα δεν υπήρξε προς το παρόν. Αλλά το ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα βαλκάνια είναι πολύ σοβαρό, πέραν του Κοσόβου. .

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη επί τέσσερα χρόνια συσκότισε  την πραγματική εικόνα για το  ανύπαρκτο κύρος και το μηδενικό  ειδικό βάρος της Ελλάδας στην περιοχή, στην οποία η χώρα μας θα μπορούσε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μετά την Συμφωνία των Πρεσπών. Αντίθετα η Ελλάδα, ούτε καλείται, ούτε της ζητείται ειδικός ρόλος, διπλωματικός ή σταθεροποιητικός και ουσιαστικά είναι στα αζήτητα. Η Τουρκία αντίθετα είναι αναβαθμισμένη και στις σχέσεις με το αλβανικό στοιχείο όλων των βαλκανίων, επιδρά στην στάση των μουσουλμάνων και έχει αναπτύξει σοβαρές σχέσεις και με το Βελιγράδι. Το αίτημα του ΝΑΤΟ δεν είναι τυχαίο καθώς έρχεται ένα μήνα πριν την σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, όπου ο Ερντογάν θα δώσει ρεσιτάλ διπλωματίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει δύο φορές συνάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο χωρίς να έχει πάρει απάντηση….,

 

Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο 3 Ιουνίου, ένα  τουρκικό τάγμα καταδρομών θα μεταβεί στο  Κόσοβο μετά από σχετικό αίτημα της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στη Νάπολη. Η τουρκική μονάδα θα προστεθεί στις δυνάμεις άλλων χωρών με στόχο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση , έπειτα από τα επεισόδια που σημειώνονται της τελευταίες ημέρες στο Κοσσυφοπέδιο.
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει:
«Η Τουρκία συνεχίζει να συμβάλλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα στο πλαίσιο των αποστολών του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ και των διμερών σχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπου έχουμε κοινές ιστορικές και πολιτισμικές αξίες. Υιοθετεί εποικοδομητική στάση και καλεί σε αυτοσυγκράτηση τα μέρη για την επίλυση μέσω διαλόγου των πρόσφατων γεγονότων στο βόρειο τμήμα του φιλικού και αδελφικού Κοσσυφοπεδίου, που βλάπτουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα”.
Σημειώνεται ότι η ένταση προκλήθηκε  στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου υπερέχει συντριπτικά ο σερβικός πληθυσμός. Η βία εμφανίστηκε όταν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους Αλβανοί δήμαρχοι στην περιοχή  μετά από εκλογές παρωδία που δεν αναγνωρίστηκαν ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από την ΕΕ  και οδήγησε  την Ουάσιγκτον να  επιτεθεί με οξύτητα στην  Πρίστινα.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software