Πνίγουν στα χαράτσια τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες

0
0
0
s2smodern

Βαρύ φορτίο θα σηκώσουν αυτό το δίμηνο μέχρι το τέλος Μαρτίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές με καπέλο, αναδρομικά χαράτσια και οφειλές που τους ακολουθούν από το 2016.

Επιπλέον βάρος θα επωμιστούν 140.000 αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλουν και τις αναδρομικές εισφορές υπέρ επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%) του 2017. Για να ελαφρύνει αυτό το δίμηνο-φωτιά, ο ΕΦΚΑ αποφάσισε να παρατείνει για τρίτη φορά την προθεσμία για την καταβολή των εισφορών του 2016 που οφείλουν δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες καλούνται να καταβάλουν εισφορές στις εξής ημερομηνίες: 

- Έως 28 Φεβρουαρίου γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του έτους 2016 (αφορά όσους δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα).

- Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του Ιανουαρίου που θα βασίζονται στα εισοδήματα του 2016.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν για πρώτη φορά την αύξηση των εισφορών που προβλέπει το νέο καθεστώς, καθώς οι εισφορές του 2018 θα υπολογίζονται επί του μεικτού εισοδήματος, πριν από την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους. Το υπουργείο Εργασίας για να χρυσώσει το πικρό χάπι δίνει έκπτωση 15% επί του εισοδήματος που θα λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού των εισφορών, αλλά μόνο για το 2018! Αυτό σημαίνει ότι από το 2019, και ιδίως από το 2022 που τελειώνει η ευνοϊκή μεταβατική περίοδος για αγρότες και επιστήμονες, το ύψος των εισφορών θα τριπλασιαστεί!

Φόροι, Χαράτσι, Επαγγελματίες, Αγρότες