To NATO στέλνει δύναμη 700 ανδρών στο Κόσοβο

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει άλλους 700 στρατιώτες στο Κόσοβο, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μία ημέρα αφότου 30 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης KFOR και 52 διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις.

 

«Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε άλλους 700 στρατιώτες από τις Επιχειρησιακές Εφεδρικές Δυνάμεις (ORF) για τα Δυτικά Βαλκάνια και να θέσουμε άλλο ένα τάγμα των εφεδρικών δυνάμεων σε ύψιστη ετοιμότητα, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί επίσης, εάν χρειαστεί», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο.

Ο γενικός γραμματέας καταδίκασε τις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις Σέρβων διαδηλωτών εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης, καλώντας ταυτόχρονα την Πρίστινα και το Βελιγράδι να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των στρατιωτών μας στο βόρειο Κόσοβο. Η βία είναι πισωγύρισμα για το Κόσοβο και για όλη την περιοχή» και θέτει σε κίνδυνο τη φιλοδοξία των βαλκανικών χωρών να προσεγγίσουν το ΝΑΤΟ, προειδοποίησε.

«Η Πρίστινα και το Βελιγράδι πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης: να αποφύγουν κάθε νέα ανεύθυνη ενέργεια και να δεσμευτούν στον διάλογο, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, που είναι ο μόνος δρόμος για μια βιώσιμη ειρήνη», πρόσθεσε.

 

Νωρίτερα, το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει την αποστολή νέων δυνάμεων στο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το δημαρχείο της πόλης Ζβέτσαν. Στην περιοχή αυτή σημειώθηκαν συγκρούσεις την Δευτέρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 50 διαδηλωτές και 30 μέλη της αποστολής του ΝΑΤΟ, κυρίως Ιταλοί και Ούγγροι στρατιώτες.

Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές του Απριλίου στο βόρειο Κόσοβο, με αποτέλεσμα να εκλεγούν Αλβανοί δήμαρχοι αν και η συμμετοχή ήταν μικρότερη του 3,5%. Η νέα κρίση στο Κόσοβο ξέσπασε όταν, την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαΐου, η αστυνομία επενέβη σε τέσσερις πόλεις στον βορρά, για να διαλύσει συγκέντρωση των Σέρβων που εμπόδιζαν την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους.

 
 
TAGS: