Αντίδραση του Βούλγαρου πρωθυπουργού στην παρέμβαση του Τούρκου πρέσβη

1021048929-750x440.jpg
0
0
0
s2smodern

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπορίσοφ αντιδρώντας στην δήλωση που έκανε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Σόφια Ουλουσόι, που είπε πως πρέπει να ενδυναμωθούν τα μαθήματα τουρκικής γλώσσας στα σχολεία της Βουλγαρίας, είπε πως ” Η εκπαίδευση στη γλώσσα δεν είναι δουλειά του διπλωμάτη”.

Ο Χασάν Ουλουσοι-πρέσβης της Τουρκίας στην Σόφια, κατά τα εγκαίνια της βιομηχανίας Teklas στο Κίρτζαλι, έκανε έκκληση για ενδυνάμωση της εκπαίδευσης στην τουρκική γλώσσα στα σχολεία της Βουλγαρίας. Ο διπλωμάτης ανέφερε πως κοινή βούληση Τούρκων επενδυτών και επιχειρηματιών, είναι να αυξηθεί η απασχόληση στην περιοχή Βουλγάρων που ξέρουν ή δεν ξέρουν τουρκικά. Ο Ουλουσόι είπε πως όσο αυξάνονται οι Βούλγαροι πολίτες που μπορούν και γράφουν και μιλάνε σε καλό βαθμό τόσο βουλγαρικά όσο και τουρκικά τόσο θα αυξάνονται και οι τουρκικές επενδύσεις στην περιοχή, ενώ εξέφρασε την ελπίδα Η βουλγαρική κυβέρνηση να καταστήσει πιο σημαντική την εκπαίδευση της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία.

Ο πρέσβης πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει σε αυτό το θέμα.Ο Μπόικο Μπορίσοφ-πρωθυπουργός της Βουλγαρίας σε δήλωση που έκανε από το λογαριασμό του στο facebook, έγραψε πως η εκπαίδευση στη γλώσσα δεν είναι στο πεδίο ευθύνης του διπλωμάτη και πρόσθεσε πως στη Βουλγαρία κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να μάθει την γλώσσα που θέλει. Είπε πως “Μάλιστα ακόμη και οι συμβουλές σχετικά με την εκπαίδευση στην δεύτερη γλώσσα δεν είναι δουλειά του Τούρκου πρέσβη. Ζητώ να ξεκαθαριστούν αυτές οι φράσεις. ” και υπενθύμισε την στάση της χώρας του σχετικά με την εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Η δε ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης της Βουλγαρίας Κορνέλια Νινοβα χαρακτήρισε τη δήλωση του Τούρκου διπλωμάτη ως “Απόπειρα επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας” και είπε:” Σήμερα στο Κίρτζαλι ο Τούρκος πρέσβης πρότεινε η εκπαίδευση την τουρκική γλώσσα να καταστεί υποχρεωτική στην Βουλγαρία. αυτό είναι απόλυτα απαράδεκτο Και αποτελεί και μία νέα προσπάθεια επέμβασης τρίτης χώρας στα εσωτερικά της Βουλγαρίας”.

 

Πηγή: Tourkikanea

Ετικέτες: Παρέμβαση Πρωθυπουργός Βούλγαρος Γλώσσαe-genius.gr ...intelligent web software