x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η συνέντευξη – βόμβα του Κώστα Πρέκα στην Ε.Ω.: «Έπεσαν οι πατριωτικοί σπόροι για τη Νίκη του Ελληνισμού»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

«Νοιώθω ότι είναι η τελευταία συνέντευξη της καριέρας μου»

 

Κώστας Πρέκας: «Σήμερα πέφτουν οι πατριωτικοί σπόροι για τη Νίκη του ελληνισμού»

Ο ελληνόψυχος και θεοσεβούμενος ηθοποιός μάς ανοίγει την καρδιά του για τις μεγάλες του αγάπες, την Ελλάδα και την Ορθοδοξία! Τι μας αναφέρει για την Ελλάδα του 1821 και τη σημερινή; Πώς βλέπει τους σημερινούς πολιτικούς σε σχέση με τους σύγχρονους Ήρωες του έθνους μας; Ποια η σχέση του με τον Χριστόδουλο; Υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα; Ποια είναι η άποψή του για το εκλογικό αποτέλεσμα σήμερα; Τέλος, συγκλονίζει το μήνυμα προς τη νεολαία, τα νιάτα της πατρίδας μας στην «τελευταία συνέντευξη της καριέρας του», όπως μας τόνισε. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον Κώστα Πρέκα. Τον ευχαριστούμε για τα λόγια καρδιάς και περνάμε κατευθείαν στις ερωτήσεις!

Συνέντευξη στον Χάρη Μπερτίδη

 

  • Ξεκινώντας κύριε Πρέκα ας συγκρίνουμε την Ελλάδα του τότε με την Ελλάδα του σήμερα! Είμαστε απόγονοι του Κολοκοτρώνη, του Νικηταρά, του Καποδίστρια. Πόσο «νάνοι» μοιάζουν οι σημερινοί ηγέτες των κομμάτων μπροστά στους ήρωες προγόνους μας;
  • Αγαπημένε, πολύ ωραία ερώτηση. Τι τσάκισμα του μυαλού, τι τσάκισμα της σκέψης. Πώς μπορεί να συγκριθεί ένας «νάνος» με έναν Ήρωα, όπως ο Νικηταράς, μ’ αυτά τα μεγαθήρια, που έπιαναν όποιο ζώο έβρισκαν μπροστά τους και το ξέσκιζαν, που ανέβαιναν στα βουνά με το σπαθί στο χέρι. Με ποιους; Μ’ αυτά τα τραγικά όντα, τους εχθρούς, που δεν φοβήθηκαν ποτέ. Πώς αυτοί οι Ήρωες θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτά τα παιδιά – θα έλεγα εγώ – είναι «παιδιά πολιτικοί» και δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα. Είναι άτομα που δεν αγάπησαν ποτέ και δεν θα αγαπήσουν την πατρίδα μας.

Σε εκείνους τους Ήρωες, στον Κολοκοτρώνη, στον Νικηταρά, στον Αθανάσιο Διάκο, αν άνοιγες την καρδιά τους, θα έβλεπες μια καρδιά που χτυπάει για την Ορθοδοξία, για την Πίστη, για την Ελλάδα, για την Ελευθερία, για τον λαό. Δεν υπήρξαν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία τέτοιοι Ήρωες, δεν υπήρξε λαός σαν εμάς, να έβγαλε τόσους μάρτυρες που ζούσαν και πέθαιναν για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Είμαστε απόγονοι εκείνων των Ηρώων και μέσα μου νοιώθω αυτό το ιδανικό, να δω κάποια στιγμή έναν ανάλογο ήρωα σήμερα. Όπως ήταν ο Μεταξάς, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Χριστόδουλος. Ας αναρωτηθούμε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι γιατί δολοφονήθηκαν; Για ποιον σκοπό; Για την Ελλάδα! Για το έθνος μας! Σήμερα μας θέλουν υπόδουλους, με το δυνάστη στο κεφάλι. Σήμερα θα τα πούμε όλα. Νοιώθω πως είναι η τελευταία συνέντευξη της καριέρας μου. Δόξα τω Θεώ είμαι μια χαρά, υγιέστατος, πρόσφατα πήρα και τις εξετάσεις και είμαι μια χαρά. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω και τους γιατρούς μου στο Ιπποκράτειο που πραγματικά με στηρίζουν  και με προσέχουν με τον καλύτερο τρόπο! Επίσης, να ευχαριστήσω τους νέους εκείνους ηθοποιούς που με ακολούθησαν στην καριέρα μου, πίστεψαν σε εμένα, όλα αυτά τα 64 χρόνια καριέρας. Πάντα με πίστευαν τα νέα παιδιά, τα οποία πλέον έχουν γίνει γνωστά στο κοινό.

Και να πω ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστώ στους φίλους δημοσιογράφους της «Ελεύθερης Ώρας», με κορυφαίο τον Γιώργο Μιχαλόπουλο που στήριξε την πορεία και την καριέρα μου, εσένα που με πολύ ευλάβεια και πολύ σεβασμό παίρνεις και αυτήν την συνέντευξη όπως και στο παρελθόν. Επανέρχομαι όμως στην ερώτηση για να πω ότι η σημερινή πραγματικότητα ξεφεύγει εντελώς από τα ιδανικά του ελληνικού λαού. Ο λαός περίμενε από τους πολιτικούς να μην αλλαξοπιστήσουν, να μην προδώσουν, να μην αδικήσουν τον φτωχό. Για ποιους νάνους λοιπόν να μιλήσουμε. Είναι ασήμαντοι πολιτικοί, έχουν πάρει τα ηνία της χώρας και μας οδηγούν στα βράχια. Εύχομαι να πάρουν δύναμη νέοι άνθρωποι, να βγουν μπροστά, με την Ελλάδα στην καρδιά και επιτέλους να δοθεί η θεία χάρη στον λαό, να χαμογελάσει και να νοιώσει την ευτυχία.

  • Θέσατε πολλά θέματα μαζί. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Πόσο πιστεύετε ότι λείπει σήμερα από την εκκλησία, από την Ελλάδα, από την κοινωνία ένας Χριστόδουλος;
  • Με κάθε σεβασμό προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο Χριστόδουλος δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν. Ήταν ο ηγέτης της Ορθοδοξίας. Πίστευε πραγματικά και ειδικά στο όνειρο της Ελλάδος και αγωνιζόταν για να κάνει τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση. Και την αρχαία Ελλάδα και την Ορθοδοξία αναδείκνυε. Τον πολιτισμό. Με τιμούσε με την φιλία του. Και είναι τιμή μου που είχα την τύχη να απαγγέλλω εγώ ποιητικά λόγια όταν λειτουργούσε στην Μητρόπολη. Ήμουν δίπλα του.

Δεν αλλάζω με τίποτα εκείνη την στιγμή που μου έγνεφε με το γλυκύτατο βλέμμα του, για την έναρξη του λόγου μου. Αγαπητέ φίλε δεν μπορείς να φανταστείς τι γλυκιά στιγμή ήταν εκείνη. Τι όμορφες στιγμές. Όταν έχεις τέτοιους ανθρώπους να ηγούνται της χριστιανοσύνης, του ελληνισμού, τι άλλο ζητάει ένας Έλληνας απλός; Παρά μόνο να τον βλέπω, να τον ακούω. Αυτή είναι η υπέρτατη αγάπη. Η υπέρτατη γαλήνη. Σήμερα, πολιτικοί, ηθοποιοί παντού, δολοφονούν χαρακτήρες. Και η δολοφονία χαρακτήρων είναι η χειρότερη μορφή επίθεσης.

  • Πόσο σημαντική ήταν η νίκη του Φρέντι Μπελέρη στη Χιμάρα;
  • Η συγκλονιστικότερη στιγμή θα έλεγα. Τα πιστεύω αυτού του λαού είναι ανυπέρβλητα. Την πίστη δεν μπορείς να την λυγίσεις με το ατσάλι. Και οι Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο έχουν ατσάλι μέσα, καρδιά, πίστη και είναι δυνατοί. Κι εμένα δεν μπορεί να με λυγίσει κανείς. Γιατί πιστεύω στον Χριστό μας και μου δίνει δύναμη. Αυτή η νίκη δείχνει έναν δρόμο που θα έπρεπε να μελετηθεί από τους εν Ελλάδι πολιτικούς. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και σήμερα. Θα έχουμε εκπλήξεις. Ειλικρινά, ο λαός θα νοιώσει ανακούφιση. Θα έρθει η Ελπίδα. Μόνο με πίστη θα αλλάξουμε τα πράγματα. Και αν δεν νικήσουμε θα πέσουν εκείνοι οι πατριωτικοί σπόροι για να δώσουν ελπίδα για το μέλλον. Για να αλλάξουμε την Ελλάδα!

 Ο πατριωτισμός πρέπει να αγκαλιάσει τους πάντες. Για να μπορέσουμε να δώσουμε όραμα στη νέα γενιά μας. Να πάψει πια το γονέας Α και  Β και όλοι αυτοί που δηλητηριάζουν τα παιδιά μας, να γυρίσουμε στο πατέρας και μητέρα, στις ιερές αυτές ιδιότητες. Αυτή η νίκη λοιπόν στη Χιμάρα είναι ένας οδηγός που θα φέρει αποτελέσματα, αν όχι σήμερα, τα επόμενα χρόνια. Ο σπόρος έχει πέσει. Ο Σόρος δεν θα καταστρέψει την ανθρωπότητα. Ούτε την Ελλάδα. Είναι ο διάολος της Οικουμένης! Αλλά δεν θα του περάσει!

  • Ποιούν το ήθος ή το κακοποιούν; Τι πραγματικά συμβαίνει στην τέχνη σήμερα;
  • Συνταρακτική ερώτηση. Κακοποιούν το ήθος. Περίμενα ειλικρινά από δυνατά ονόματα στο χώρο μας να βγουν και να υποστηρίξουν το ήθος της τέχνης, όμως ορισμένα άτομα - δεν αναφέρομαι στα γνωστά ονόματα που διαβάσαμε – αλλά σε έναν κύκλο ανθρώπων. Αυτά τα ονόματα είναι παρασυρμένα. Δεν έχουν σχέση με την τέχνη. Ένας καλλιτέχνης πρέπει να έχει και προορισμό, αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να έχει και ηθική βάση. Αυτό το «κάνε ό,τι θες» είναι τραγικό. Δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν. Υπάρχουν κανόνες στη ζωή. Μέχρι εδώ! Αυτοί έκαναν ότι ήθελαν με τις γνωστές εξελίξεις. Δεν μπορώ να κλέψω, έστω και αν με αφήσεις. Είναι πράξεις ανήθικες.

 Είμαι υπερήφανος που έχω αυτήν την ηθική βάση. Και ας προσπαθούν πολλές να φορές να μου «δολοφονήσουν τον χαρακτήρα». Ξέρεις, στα Εξάρχεια έχω δεχθεί επίθεση στο πρόσωπο από νεαρό επειδή πιστεύω αυτά που πιστεύω. Τον συγχώρησα. Όμως η δολοφονία χαρακτήρα είναι χειρότερη. Είναι ανήθικη. Ο κόσμος λοιπόν της τέχνης μου έχει ανήθικους και κακούς ανθρώπους. Βγαίνουν στις τηλεοράσεις και πράττουν τραγικά πράγματα. Και τολμώ να πω ότι μόνον ο καλός άνθρωπος είναι και καλός ηθοποιός.

  • Κλείνοντας, θα σας ζητήσω να δώσετε μια συμβουλή στην ελληνική νεολαία. Αν μπορούσατε να τους πείτε μόνο δύο λόγια, ποια θα ήταν αυτά;
  • Αγαπημένα μου παιδιά, φίλοι μου αγαπημένοι, ζητώ από εσάς να δείτε τα χρώματα του τόπου, να ρίξετε μια ματιά στον ουρανό και να κάνετε μια ερώτηση στους γονείς σας: «Μητέρα, πατέρα γιατί με φέρατε στη ζωή; Να αναπνεύσω ποιον αέρα; Της δημοκρατίας; Της ελευθερίας; Της πίστης; Του έθνους; Τον αέρα του έντιμου; Τον αέρα της καλής διαγωγής;». Δείτε το φίλοι και πείτε μέσα σας «ναι, είμαι ελεύθερος να δοξαστώ και θα γίνει»!
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software