Φάϊναλ Φορ Ολυμπιακός: Έτοιμοι για την κούπα δηλώνουν Κάνααν και Λαρετζάκης

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο Αϊζάια Κάνααν και ο Γιαννούλης Λαρετζάκης πρωταγωνιστές και οι δύο στην θριαμβευτική πορεία του Ολυμπιακού στο δρόμο για το φάϊναλ φορ του Κάουνας μίλησαν ο πρώτος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο δεύτερος στην Cosmote Tv.

 

Στις 21 Μαΐου, όταν διεξάγεται ο τελικός της Euroleague για φέτος, ο Αζάια Κέιναν έχει τα γενέθλιά του… κλείνει τα 32! Και το σίγουρο είναι πως το καλύτερο δώρο για εκείνον σε αυτά τα γενέθλια θα ήταν… όχι μόνο να βρίσκεται με τον Ολυμπιακό στην καταληκτική αναμέτρηση του φάιναλ φορ στο Κάουνας, αλλά φυσικά και να κατακτήσει το τρόπαιο το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Αυτό ονειρεύεται: να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης στο πρώτο φάιναλ φορ της καριέρας του. Μιας καριέρας γεμάτης μεγάλες στιγμές, αφού περιλαμβάνει έξι χρόνια στο ΝΒΑ! Εκεί, και συγκεκριμένα στους Χιούστον Ρόκετς, συνυπήρχε για ένα διάστημα και με δύο νυν συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό: τον αρχηγό Κώστα Παπανικολάου και τον σέντερ του Ολυμπιακού Ταρίκ Μπλακ.

Τα 8/11 τρίποντα που πέτυχε o Αϊζάια Κέιναν απέναντι στην ΑΕΚ τον έφεραν στην πρώτη θέση του πίνακα των παικτών με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στην Ιστορία του Ολυμπιακού. Και τα 6/7 που έβαλε στο Game 1 με τη Φενερμπαχτσέ στα πλέι οφ πριν από λίγο καιρό είχαν οδηγήσει στο πρώτο βήμα από τα τρία που χρειάστηκαν για να «σφραγίσει» η ομάδα του Πειραιά το εισιτήρια για το Κάουνας. Απέναντι σε μία ομάδα με δεινούς σουτέρ, όπως είναι η πρώτη αντίπαλος του Ολυμπιακού στη Λιθουανία, η ομάδα του Πειραιά θα χρειαστεί… αδιαμφισβήτητα την ευστοχία του Αϊζάια Κέιναν!

Στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο χαμογελαστός και συνήθως ευδιάθετος Αμερικανός γκαρντ  υπενθύμισε πως τα δικά του ποσοστά ευστοχίας έξω από τη γραμμή των 6.75 είναι πολύ καλύτερα από αυτά του σταρ των Μονεγάσκων, Μάικ Τζέιμς! «Αυτός σουτάρει πολύ περισσότερο απ’ ότι εγώ,» είπε ο Κέιναν.

Τί του είπαν οι έμπειροι σε φάιναλ φορ Κώστας Σλούκας και Κώστας Παπανικολάου για την προσέγγιση που θα πρέπει να έχει στο Κάουνας ως πρωτάρης; Πως θα καταφέρει να νικήσει τη Μονακό ο Ολυμπιακός; Και ποια είναι η δέσμευση στους φιλάθλους των Πειραιωτών, αυτούς που θα είναι στη Λιθουανία και αυτούς που θα παρακολουθήσουν από την τηλεόραση τα παιχνίδια; «Θα προσπαθήσουμε να τους κάνουμε υπερήφανους δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας στο παρκέ και να φέρουμε το τρόπαιο πίσω στην Ελλάδα!».

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Αϊζάια Κέιναν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο πριν την αναχώρηση του Ολυμπιακού για το φάιναλ φορ του Κάουνας:

-Είσαι έτοιμος για την πρώτη εμπειρία σου σε φάιναλ φορ;
ΚΕΙΝΑΝ
: «Απόλυτα! Είμαι πολύ ενθουσιασμένος, με τεράστιο κίνητρο. Εξάλλου, κατά μεγάλο ποσοστό αυτός ήταν και ο λόγος που ήθελα να υπογράψω στον Ολυμπιακό, για να προκριθούμε στο φάιναλ φορ. Για να έχω την ευκαιρία να αγωνίζομαι στο υψηλότερο επίπεδο, να προσπαθήσω να κατακτήσω τίτλους. Τώρα που έχω αυτήν την ευκαιρία είναι συναρπαστικό για εμένα. Πραγματικά… ανυπομονώ!».

-Έχεις τόσες εμπειρίες και είσαι γεμάτος από εικόνες παίζοντας επί έξι σεζόν στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το ΝΒΑ. Πιστεύεις πως όταν το φάιναλ φορ στο Κάουνας θα έχει ολοκληρωθεί, θα είναι κάτι αξιομνημόνευτο για εσένα;
ΚΕΙΝΑΝ
: «Φυσικά! Είναι το πρώτο μου και ελπίζω να μην είναι και το τελευταίο. Δεν θα κάνω συγκρίσεις. Θα το αγκαλιάσω, θα ρουφήξω όλη την ένταση, τον ενθουσιασμό και την εμπειρία που θα μου προσφέρει. Δεν βλέπω την ώρα να βγω στο παρκέ και ν’ αγωνιστώ μπροστά σε όλους!».

-Και τι λέει το ένστικτό σου; Θα κατακτήσεις το τρόπαιο ανήμερα των γενεθλίων σου;
ΚΕΙΝΑΝ
: «Σε κάθε αγώνα που παίζω, αισθάνομαι πως θα νικήσω. Είμαι ανταγωνιστικός. Θα το πω ταπεινά… θα δώσω ό,τι έχω! Είμαι τυχερός που σε αυτήν την πρώτη μου εμπειρία θα έχω δίπλα μου τους συμπαίκτες μου, αυτό το γκρουπ των παικτών που παίζουμε μαζί όλη τη χρονιά. Δουλεύουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ως ομάδα γι’ αυτές τις στιγμές και τώρα είμαστε στην κορύφωση».

-Η Μονακό διαθέτει πολλούς καλούς σουτέρ, προεξάρχοντος του Μάικ Τζέιμς που πετυχαίνει… τόσα τρίποντα όσα κι εσύ!
ΚΕΙΝΑΝ
: (Με διακόπτει) «Ναι, αλλά αυτός σουτάρει πολύ περισσότερο απ’ ότι εγώ (γελάει).

-Ναι βέβαια! Εσύ έχεις καλύτερο ποσοστό! Και δεν είναι μόνο ο Μάικ Τζέιμς. Είναι και ο Τζόρνταν Λόιντ και ο Κάιλι Οκόμπο…
ΚΕΙΝΑΝ
: «Τους ξέρω όλους πολύ καλά. Είναι φίλοι μου. Θα δούμε, λοιπόν τι θα συμβεί στο παρκέ… το σίγουρο είναι πως θέλω πολύ να παίξω εναντίον τους».

-Ξεκινήσατε ήδη την προετοιμασία σας για τον ημιτελικό με τη Μονακό;
ΚΕΙΝΑΝ
: «Ναι αρχίσαμε τη Δευτέρα. Αν παίξουμε την ομαδική άμυνα που μπορούμε, κυκλοφορούμε καλά και μοιραζόμαστε την μπάλα στην επίθεση. Θεωρώ πως έχουμε πολλές πιθανότητες. Πρέπει απλά να βγούμε στο παρκέ, να είμαστε ανταγωνιστικοί, σκληροί και ομαδικοί».

-Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ Μαδρίτης; Ποια εκ των δύο ισπανικών ομάδων προβλέπεις να προκρίνεται στον τελικό;
ΚΕΙΝΑΝ
: «Αυτές οι δύο ομάδες είναι παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Έχουν γράψει Ιστορία. Διαθέτουν εμπειρία. Περιμένω πως θα γίνει ένα κλειστό παιχνίδι στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό. Η φιλοσοφία που το βλέπω εγώ είναι πως δεν πρέπει να με νοιάζει ποια εκ των δύο θα βρίσκεται στον τελικό. Για να στεφθούμε πρωταθλητές, θα πρέπει να μπορούμε να νικήσουμε κάθε ομάδα. Ας κοιτάξουμε τη δική μας δουλειά πρώτα… και μετά θα ανυπομονούμε να βρούμε στον δρόμο μας όποια ομάδα εκ των δύο κι αν τελικά έρθει».

-Οι έμπειροι σε φάιναλ φορ αυτής της ομάδας, όπως ο Σλούκας (10ο φάιναλ φορ) και ο Παπανικολάου (7ο φάιναλ φορ) σας μίλησαν για τον τρόπο προσέγγισης, σ’ εσάς τους πρωτάρηδες;
ΚΕΙΝΑΝ
: «Προσπαθούν να διατηρήσουν υψηλό το ηθικό μας και μας λένε να το αντιμετωπίσουμε σαν οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι. Προετοιμαζόμαστε όλη τη σεζόν γι’ αυτή τη στιγμή. Μας λένε να μην… τρελαθούμε, να πάμε στο φάιναλ φορ και αρχικά στον ημιτελικό ήρεμοι».

-Ναι, οι προπονητές λένε και ξαναλένε πως οι “ rookies” σ’ ένα φάιναλ φορ Euroleague μπορεί εύκολα να χάσουν τη συγκέντρωσή τους με όλα αυτά τα συναρπαστικά που συμβαίνουν εκτός παρκέ στη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
ΚΕΙΝΑΝ
: «Δεν ανησυχώ στην περίπτωσή μου. Έχω παίξει κρίσιμα παιχνίδια στο ΝΒΑ. Έχω παίξει βασικός σε “ τελικούς” στο ΝΒΑ. Προφανώς και ο ημιτελικός της Euroleague έχει περισσότερο ενθουσιασμό, αλλά πιστεύω πως ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Με ηρεμία, πίστη στις δικές μου δυνατότητες και της ομάδας μου. Όταν τα δώσεις όλα στο παρκέ, όποιο κι αν είναι η έκβαση, αν μη τι άλλο αισθάνεσαι ικανοποιημένος για αυτό που έδωσες στην ομάδα και στο παιχνίδι».

-Και μία ερώτηση… εκτός της θεματικής του φάιναλ φορ και του μπάσκετ. Μιας και είναι η πρώτη χρονιά σου στην Ελλάδα και την Αθήνα, πως σου φαίνεται η ζωή σου εδώ;
ΚΕΙΝΑΝ
: «Απολαμβάνω τη ζωή μου εδώ ξεκινώντας με τον καιρό! Είμαι λάτρης της θάλασσας. Γεννήθηκα και μεγάλωσα δίπλα στον ωκεανό (Μπιλόξι, Μισισίπι). Το να έχω τη δυνατότητα να ξυπνάω και να οδηγώ στην παραλία κάθε πρωί, αυτό με κάνει να αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Επιπρόσθετα, οι Έλληνες μιλούν Αγγλικά κι αυτό είναι πολύ βοηθητικό. Αν και προσπαθώ κι εγώ από πλευράς μου να μάθω Ελληνικά. Μπορώ να μιλάω με ανθρώπους, να βγαίνω έξω και να μην ταλαιπωρούμε να βρω όσα χρειάζομαι. Μου αρέσει και το φαγητό εδώ. Δοκίμασα το σουβλάκι, αλλά προτιμώ το ψάρι, το κοτόπουλο και τα ζυμαρικά σας. Και καθώς άρχισε να ζεσταίνει ο καιρός ανυπομονώ να μπω σε μία βάρκα και να πάω να ψαρέψω μόνος μου τα δικά μου ψάρια. Λατρεύω το ψάρεμα. Αυτό κάνω όταν δεν παίζω μπάσκετ… πρέπει να βρω κάποιον να με φέρει σ’ επαφή με τους σωστούς ανθρώπους για ν’ αρχίσω το ψάρεμα».

-Μμμμ… νομίζω πως πρέπει να μιλήσεις στον τέως αρχηγό του Ολυμπιακού… τον Γιώργο Πρίντεζη. Εκείνος απ’ όσο ξέρω έχει μεγάλη αγάπη στη θάλασσα και διαθέτει ένα σκάφος από το οποίο θα μπορείς να ψαρεύεις.
ΚΕΙΝΑΝ
: Θα αξιοποιήσω την πληροφορία (γελάει).

-Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι;
KEINAN
: «Περιμένω τους φιλάθλους μας να έρθουν στο Κάουνας να μας υποστηρίξουν. Να συνεχίσουν να μας δίνουν την ενέργειά τους, γιατί όχι μόνο εγώ προσωπικά, αλλά όλοι στην ομάδα παίρνουμε δύναμη από αυτούς. Θα προσπαθήσουμε να τους κάνουμε υπερήφανους δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας στο παρκέ και να φέρουμε το τρόπαιο πίσω στην Ελλάδα».

-Κι αν συμβεί αυτό θα είσαι… σούπερ χαρούμενος;
ΚΕΙΝΑΝ
: «Βέβαια, βέβαια (χαμογελάει). Γι΄ αυτό ήρθα στον Ολυμπιακό και τώρα αρχίζουν όλα να οδηγούν προς την εκπλήρωση του στόχου. Ελπίζω να πάνε όλα κατ’ ευχήν… ».
ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΕΛΟΝΑΚΗ-ΑΠΕ

 
TAGS: