Η Τουρκία θέτει για πρώτη φορά θέμα ελληνικής κυριαρχίας στη Θάσο

aigaio1.jpg
0
0
0
s2smodern

Η Άγκυρα, με δήλωση του υπουργού Άμυνας κ. Ακάρ ανακοίνωσε μονομερώς ότι εντάσσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου στα θέματα προς συζήτηση με την Αθήνα, στη συμφωνημένη από Α.Τσίπρα και Ρ.Τ.Ερντογάν διαπραγμάτευση για ΜΟΕ στο Αιγαίο. Η Αθήνα έχει απαντήσει δια της σιωπής της στην προκλητική αυτή τουρκική απαίτηση. Στο μεσοδιάστημα η Τουρκία προσθέτει αυθαιρέτως και άλλα ελληνικά νησιά στο καλάθι της «αποστρατιωτικοποίησης» όπως η Θάσος και ο Αη Στρατης. Το ΥΕΘΑ είχε προγραμματίσει στρατιωτική άσκηση 1-9 Απριλίου 2019 σε 14 περιοχές, ορισμένες εκ των οποίων είναι στη Θάσο, Αη Στράτη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Λέσβο. Η σχετική αγγελία Α0939/26 Μαρτίου, την οποία εξέδωσε η ΥΠΑ είναι καθ’ όλα νόμιμη και στο πλαίσιο του ICAO, της Συνθήκης της Λωζάννης, όσον αφορά στη Λέσβο. Επίσης για τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο είναι και πάλι νόμιμη και στο πλαίσιο του ICAO και της Σύμβασης του Μοντρέ 1936 με την οποία ήρθη οριστικά το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης που είχε επιβληθεί από τη Σύμβαση της Λωζάνης 1923 για τα Στενά, δεδομένου ότι η Σύμβαση του Μοντρέ 1936 αντικατέστησε- κατήργησε τη Σύμβαση της Λωζάννης 1923, η οποία από το 1936 και μετά δεν έχει καμιά ισχύ.

Όσον αφορά στα νησιά Θάσο και Αη Στράτη αυτά δεν περιλαμβάνονται σε καμια Συνθήκη ή Σύμβαση. Μέχρι το 1974 και την εισβολή στην Κύπρο, τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Τουρκία δεν είχαν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αν Αιγαίου με τη Συνθήκη της Λωζάνης και Παρισίων. Όμως με την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ το 1974 η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία και αλώνιζε μόνη της στο ΝΑΤΟ και έτσι πέτυχε να εκδώσει παράνομα ανεύθυνα και αναρμοδίως (όπως έχει πλειστάκις αναφέρει το pronews) διαταγή του γ. γραμματέα του NATO κ Λουνς το 1980 με την οποία χαρακτήριζε τα νησιά του Αν. Αιγαίου αποστρατιωτικοποιημένα βάση των Συνθηκών και ουσιαστικώς αφαιρούσε από την Ελλάδα την ελληνική κυριαρχία των νήσων αυτών. Με την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ το 1980 μέχρι σήμερα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνον δεν φρόντισαν να ανακληθεί η διαταγή Λουνς, αλλά «φορτώθηκαν» επιπλέον, το 1995 την διαταγή του γ. γραμματέα Σολάνα για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αν Αιγαίου και το 2006, τη διαταγή του Ανώτατου Στρατηγείου Ευρωπαϊκών Νατοϊκών Δυνάμεων (SHAPE). Με αυτά τα δεδομένα, δηλαδή με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και την ελληνική ανικανότητα, η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι τα νησιά του Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης βάση των Συνθηκών τις οποίες η Ελλάδα «παραβιάζει» συνεχώς. Ένα από τα μέσα που χρησιμοποιεί κατά κόρον είναι η βιομηχανία των παράνομων τουρκικών αγγελιών ΝΟΤΑΜ. Έτσι για τη ανωτέρω ελληνική άσκηση στα νησιά Θάσο Σαμοθράκη Λήμνο Αη Στράτη και Λέσβο η τουρκική ΥΠΑ εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α1882/19 και με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι η Ελλάδα εκτελεί ασκήσεις σε αυτά τα νησιά παραβιάζοντας τη Συνθήκη και τη Σύμβαση της Λωζάνης 1923 που επιβάλουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Με τις ΝΟΤΑΜ αυτού του είδους, οι οποίες μόνον το 2019 ξεπερνούν τις 120 η Τουρκία επιδιώκει πλείστα εμφανή και αθέατα οφέλη.

Προσπαθεί σε διεθνές πλαίσιο (ΝΑΤΟ ICAO) να θέσει θέμα κυριαρχίας-ιδιοκτησίας των νήσων του Αν Αιγαίου που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες. Η Τουρκία δεν ισχυρίζεται επισήμως ότι τα νησιά αυτά ανήκουν στην Τουρκία. Και τούτο διότι το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης σαφώς αναφέρει ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα σε νησιά πέραν των 3νμ από τις τουρκικές ακτές, ισχυρίζεται όμως ότι τα νησιά αυτά είναι κυριαχικώς... αδέσποτα, δηλαδή δεν ανήκουν ούτε σε Ελλάδα και ότι πρέπει οι δύο χώρες να τα βρουν δηλαδή να τα μοιράσουν. Χρησιμοποιεί μάλιστα τον όρο ότι τα νησιά αυτά είναι αμφισβητούμενα (disputed) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς (NATO EUROCONTROL ICAO) χωρίς ουδέποτε να έχει υπάρξει ελληνική αντίδραση στους οργανισμούς αυτούς, παρά μόνον δηλώσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας για συγκάλυψη της ελληνικής διαχρονικής ανικανότητας .

Pronews

Ετικέτες: Προκλήσεις Τούρκοι Θάσος Κυριαρχίαe-genius.gr ...intelligent web software