Πώς οι αναποφάσιστοι θα δώσουν την επόμενη κυβέρνηση και τι άλλαξε με το «μπλόκο του Αρείου Πάγου – Τι αποκαλύπτει η δημοσκόπηση της Alco

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου σε 13 κόμματα άλλαξε κατά πολύ τον πολιτικό χάρτη της χώρας, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων έμεινε «κομματικά ορφανό».

Αυτό αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της Alco η οποία για λογαριασμό του Alpha, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσιστοι είναι στο 12,3%, ενώ μόλις το 4,3% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα. Αυτό, σε συνάρτηση με ένα σημαντικό ποσοστό (σσ. υπολογίζεται περίπου στο 25%) των ψηφοφόρων που μπορεί να δηλώνει στα γκάλοπ ότι θα ψηφίσει κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να αλλάξει απόφαση μέχρι την ημέρα των εκλογών, μας δείχνουν ότι η κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν είναι όπως την παρουσιάζουν οι συστημικές δημοσκοπήσεις.

Πρέπει να τονιστεί ότι και το 12,3% που δηλώνει αναποφάσιστο και το 25% που μπορεί να αλλάξει γνώμη μέχρι την κάλπη, έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό, θέλει να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο δεν βλέπει κάποια επιλογή.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Alco, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 32.3%, ενώ στο 25.7% είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 9%, το ΚΚΕ στο 6.3, η Ελληνική Λύση στο 3.7% και το ΜεΡΑ25 στο 3.2%, ενώ το 4,3% δηλώνει ότι θα ψηφίσει κάποιο άλλο κόμμα και το 12,2% δηλώνει αναποφάσιστο.

 

Ουσιαστικά το πεδίο της «αδιευκρίνιστης ψήφου» αφορά περίπου στο 35% των ψηφοφόρων σήμερα και επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι ένα κρίσιμο κομμάτι του εκλογικού σώματος αποφασίζει τις τελευταίες ημέρες, ακόμα και το… πρωί της Κυριακής των εκλογών, για το κόμμα που θα ψηφίσει. 

Επί της ουσίας το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει για όλους αυτούς είναι ότι πλέον δεν τους έχουν αφήσει επιλογές, καθώς εκτός των άλλων έχουν αποκλείσει 13 κόμματα (τα 12 είναι συντηρητικά, πλην δηλαδή το «Ευ»), όπως το κόμμα «Έλληνες», το κόμμα των Π.Εμφιετζόγλου-Κ.Μπογδάνου και το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου. 

 

Εδώ αναμένεται να υπάρξει ένα… spread, καθώς θα δούμε πολλά μικρά κόμματα που κανονικά θα έπαιρναν μικρά ποσοστά, τώρα θα δουν να φτάνουν κοντά στο 1-1,5%.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κόμματος «Νίκη», το οποίο πριν από λίγες ημέρες δεν το γνώριζε κανείς και έπαιρνε κοντά στο 0,3% να βρίσκεται τώρα κοντά στο 1,5%.

 

Επί της ουσίας θα δούμε πολλά κόμματα που πιθανότατα δεν θα μπουν στη Βουλή να εισπράττουν την αντικυβερνητική ψήφο. Τέλος αυτό που αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό της εθνικιστικής δεξιάς (περί του 25%) θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξει αποδοκιμασία στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και κυρίως στην απόφαση του Αρείου Πάγου να «κόψει» από τις εκλογές 2023 τα 13 κόμματα.

TAGS: