x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Άσχημα τα νέα για την αμερικανική τραπεζική κρίση – Οι μεγαλύτεροι οικονομολόγοι δηλώνουν: «Έχουμε δρόμο ακόμα»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το αμερικανικό τραπεζικό οικοδόμημα κλυδωνίζεται και όσο και αν προσπαθεί η επίσημη αμερικανική κυβέρνηση να πει δεν υπάρχει πρόβλημα ο κόσμος έχει αποσύρει 360 δισ. δολάρια καταθέσεων και αυτό μαζί με το ότι λόγω πληθωρισμού η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια οδηγεί τα μεγάλα ονόματα της οικονομίας από τον Μπιλ Άκμαν μέχρι τον Τζέφρι Γκάντλαχ και τον Μοχάμεντ Ελ Εριάν, να εκφράζουν νέες ανησυχίες για τη σταθερότητα των μεσαίου μεγέθους τραπεζών της Αμερικής.

Μάλιστα ο ίδιος ο μεγαλο-επενδυτής Γ.Μπάφετ για πρώτη φορά τα έβαλε και με τους τραπεζίτες δείχνοντας έτσι ότι η ανησυχία είναι όχι απλά πραγματική αλλά και μεγάλη. Ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ αντιμετώπισε αυξημένη αβεβαιότητα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο, με την πρόσφατη πτώση της First Republic Bank και την επακόλουθη εξαγορά της από την JPMorgan να τροφοδοτεί περαιτέρω τις ανησυχίες για τη σταθερότητα του κλάδου.

Μπιλ Άκμαν (δισεκατομμυριούχος επενδυτής): Ο χρόνος εξαντλείται

«Η αποτυχία του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC)να ενημερώσει και να επεκτείνει το ασφαλιστικό της καθεστώς έχει τοποθετήσει περισσότερα καρφιά στο φέρετρο», έγραψε ο Άκμαν την Τετάρτη στο Twitter.

 

Η First Republic «δεν θα είχε αποτύχει εάν ο FDIC εγγυόταν προσωρινά τις καταθέσεις ενώ δημιουργούσε ένα νέο καθεστώς εγγυήσεων. Αντίθετα, παρακολουθούμε τα ντόμινο κατάρρευσης με μεγάλο συστημικό και οικονομικό κόστος», είπε.

«Ο χρόνος μας για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα εξαντλείται. Πόσες ακόμη περιττές χρεοκοπίες τραπεζών πρέπει να παρακολουθήσουμε πριν ξυπνήσουν ο FDIC, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η κυβέρνησή μας;», διερωτήθηκε.

«Χρειαζόμαστε ένα καθεστώς εγγύησης καταθέσεων σε όλο το σύστημα τώρα».

 
 

Τζέφρι Γκάντλαχ (CEO της DoubleLine): Δεν είμαστε στο τελευταίο κεφάλαιο

«Οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να παρασύρονται, δεν νομίζω ότι αυτό είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτό το περιφερειακό τραπεζικό πρόβλημα… Δεν βλέπω πραγματικά τι θα το κάνει να σταματήσει εάν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε στο CNBC.

 

Μοχάμεντ Ελ Εριάν (επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz): Τα χειρότερα δεν έχουν περάσει

«Φοβάμαι ότι αυτό θα καταλήξει να προστεθεί στον κατάλογο των ατυχών τοποθετήσεων της Federal Reserve τα τελευταία χρόνια που έχουν διαβρώσει την αξιοπιστία της, υπονόμευσαν την πολιτική καθοδήγηση/αποτελεσματικότητά της και διακινδύνευσαν την πολιτική της αυτονομία», έγραψε σε tweet του την Πέμπτη.

Ο διάσημος οικονομολόγος εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την εκτίμηση του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ότι τα χειρότερα έχουν περάσει στην τραπεζική κρίση.

 

Πολ Μακκάλεϊ (πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της PIMCO): Έχουμε ένα χρόνιο τραπεζικό πρόβλημα

«Η οικονομία επιβραδύνθηκε. Ο πληθωρισμός πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε ένα χρόνιο τραπεζικό πρόβλημα», δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη.

Ο Μακκάλεϊ  είπε ότι η «οξεία φάση» της τραπεζικής κρίσης, κατά την οποία καταρρέουν οι δανειστές και πυροδοτούν τον πανικό μεταξύ των επενδυτών της Wall Street, αρχίζει να τελειώνει. Ωστόσο, η οικονομία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με τη «χρόνια φάση» των τραπεζικών ζητημάτων, καθώς οι τράπεζες που αντιμετώπισαν τεράστιες απώλειες τους τελευταίους μήνες αναμένεται να πιεστούν από τον δανεισμό, καταλήγοντας σε αυστηρότερες συνθήκες και περεταίρω επιβράδυνση της οικονομία.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software