Θορυβημένη από «Ηνίοχο» και ΠΑ η Άγκυρα: «Σοβαρή η αεροπορική απειλή»

4.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σημαντική αεροπορική απειλή. Για αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε ανάγκη το σύστημα S-400», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται στο πλαίσιο των επαφών του εκεί για διμερή θέματα ασφάλειας. Θορυβημένη η τουρκική στρατιωτική ηγεσία από τις επιδόσεις της ΠΑ κατά τη διάρκεια της άσκησης "Ηνίοχος" η οποία πραγματοποιήθηκε στην 117ΠΜ, αλλά και το απομακρυσμένο, πλην όμως υπαρκτό σενάριο της απόκτησης F-35 από την Ελλάδα, στέλνει μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση ότι τα S-400 συνιστούν μονόδρομο για αυτή. «Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή αεροπορική απειλή.

Δυστυχώς δεν έχουμε δεχθεί μια ικανοποιητική προσφορά από τους συμμάχους μας. Το σύστημα S-400 ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες μας σε ότι αφορά τα επιχειρησιακά δεδομένα, την συμπαραγωγή, την προσφερόμενη τεχνολογία και την τιμή», είπε ο Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός υπεραμυνόμενος της αγοράς συστημάτων S-400 από την Ρωσία και αναφερόμενος στις αμερικανικές αντιδράσεις είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να «δεχθεί ούτε απειλές, ούτε τελεσίγραφα από κανένα πόσο μάλλον από συμμάχους.»Ο Ακάρ είπε επίσης ότι η Τουρκία αναμένεται να παραμείνει όχι μόνο αγοραστής μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth αλλά και συνεργάτης στην παραγωγή τους, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι θα αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35 εάν αγοράσει τους S-400. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σύνδεση των S-400 με τα F-35 είναι ατυχής», δήλωσε σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον. «Αναμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υπόλοιπους εταίρους να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους». Ο Akar επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει τεχνικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά των S-400, κάτι βέβαια που οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποκλείσει. Και παιχνίδια με τους Patriοt «Η Τουρκία αξιολογεί επίσης μια ανανεωμένη προσφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot», πρόσθεσε ο Ακάρ. «Πρόσφατα λάβαμε την αναθεωρημένη προσφορά για τους Patriot. Αυτή η προσφορά βρίσκεται τώρα στο τραπέζι, την μελετάμε προσεκτικά.» Νωρίτερα δημοσίευμα της εφημερίδας Milliet ανέφερε ότι οι συστοιχίες των S-400 θα τοποθετηθούν σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο. Έτσι ως πιθανές περιοχές εξετάζονται ο Μαρμαράς (Κωνσταντινούπολης), το Αιγαίο, η Μεσόγειος και η νοτιο-ανατολική Τουρκία (σύνορα Συρίας). Η δεύτερη συστοιχία είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθεί στην ευρεία περιοχή της Κωνσταντινούπολης ή ακόμη και στη Ραιδεστό (ανατολική Θράκη, σύνορα με Ελλάδα). Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ή/και στα παράλια του Αιγαίου, δηλ. στα Δαρδανέλια, τη Σμύρνη ή τη Μούγλα, όπου -σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Μιλιέτ’- η Ελλάδα προβαίνει πολύ συχνά σε παραβιάσεις εναέριου χώρου.

Με την εγκατάσταση εκεί συστοιχίας S-400, τα αεροσκάφη της ΠΑ θα «νιώθουν» την «πίεση» της τουρκικής Αεροπορίας, καθώς θα ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από το ραντάρ του συστήματος και θα είναι εν δυνάμει στόχοι των βλημάτων του. 

Ετικέτες: Τουρκία Ελλάδα Αεροπορία Ηνίοχος