Περισσότερες σημαίες στα μπαλκόνια εν μέσω της κρίσης

mpalkonisimaia-thumb-large.jpg
0
0
0
s2smodern

Σημαντική αύξηση στις ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια των νοικοκυριών στους δρόμους της Αθήνας, τα τελευταία χρόνια, κατέγραψε έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας. Πόσο επηρέασε η Συμφωνία των Πρεσπών τη στάση των Ελλήνων απέναντι στη δημόσια εκδήλωση του εθνικού φρονήματος και την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο μπαλκόνι;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα θέλησε να δώσει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας και αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ηλίας Ντίνας, πραγματοποιώντας έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύει η Καθημερινή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ιστοσελίδα της εφημερίδας kathimerini.gr, ο καθηγητής κ. Ντίνας, μαζί με τους υποψήφιους διδάκτορες στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Βιθέντε Βαλεντίμ και Σέρχι Μαρτίνεζ Σολέρ, μέτρησαν τις σημαίες στα μπαλκόνια 315 τυχαίων δρόμων στην Αθήνα την περίοδο μεταξύ 24 Ιανουαρίου 2019 και 4 Φεβρουαρίου 2019. Εν συνεχεία συνέκριναν τα ευρήματά τους με άλλες δύο χρονικές περιόδους (2008-2009 και 2014-2015) μέσω της υπηρεσίας Google Earth και επανέλαβαν τα παραπάνω για μια άλλη ευρωπαϊκή πόλη (σε κρίση), τη Λισσαβώνα. Τα συμπεράσματα είναι τα εξής: Την περίοδο 2008-2009, στην Αθήνα υπήρχαν κατά μέσον όρο 0,31 σημαίες ανά δρόμο, ενώ στη Λισσαβώνα 0,44 σημαίες ανά δρόμο. Την περίοδο 2014-2015, οι σημαίες και στις δύο πρωτεύουσες αυξήθηκαν:

Στην Αθήνα μετρήθηκαν 1,04 σημαίες ανά δρόμο και στη Λισσαβώνα 0,80 σημαίες ανά δρόμο. Στη φετινή καταμέτρηση, όμως, οι σημαίες στην πορτογαλική πρωτεύουσα υποχώρησαν σημαντικά, στις 0,14 σημαίες ανά δρόμο κατά μέσον όρο. Στην Αθήνα αντίθετα καταγράφηκε εκρηκτική αύξηση των σημαιών αναλογικά, φτάνοντας τις 2,27 σημαίες ανά δρόμο.

Ενδεικτικά, φέτος σε 147 δρόμους (περίπου τους μισούς από όσους μελετήθηκαν) δεν βρέθηκε ούτε μία σημαία. Σε 57 δρόμους βρέθηκαν από μία σημαία, σε 33 δρόμους από δύο σημαίες, σε 14 δρόμους από τρεις σημαίες, ενώ σε 15 δρόμους βρέθηκαν από πέντε σημαίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Συμφωνία των Πρεσπών επηρέασε σημαντικά την τάση. «Αναρωτιέμαι τι θα βρίσκαμε εάν κάναμε την έρευνα αυτή στη Θεσσαλονίκη», σχολιάζει στην εφημερίδα ο κ. Ντίνας.

Ετικέτες: Ελλάδα Κρίση Αύξηση Σημαίες Πρέσπες Μπαλκόνιαe-genius.gr ...intelligent web software