«Κλείδωσε» η υποθαλάσσια χάραξη του αγωγού Ποσειδών: Από Θεσπρωτία στο Οτράντο

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σημαντικό βήμα προόδου πραγματοποίησε ένα μεγάλο έργο μεταφοράς φυσικού αερίου. Πρόκειται για έργο το οποίο ξεφεύγει από το εθνικά όρια καθώς αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο διεκδικεί και την ένταξη του στον 6ο κατάλογο Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος.

 

Όπως γράφει ο Βαγγέλης Θάνος στο ypodomes.gr

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, «κλείδωσε» η υποθαλάσσια διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός φυσικού αερίου «Ποσειδών» που θα συνδέει Ελλάδα και Ιταλία. Το έργο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα αποτελέσει υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ενώ παράλληλα προβλέπεται να συνδεθεί και με τον East Med.

 

Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η διαδρομή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας και συνοδευτικές εγκαταστάσεις, που προβλέπονται στο ελληνικό τμήμα του έργου.

Το πρότζεκτ προωθείται από την ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε. Η εταιρεία είναι θυγατρική της IGI Poseidon, στην οποία συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η Ιταλική EDISON. Εκτός από τη μεταφορά φυσικού αερίου, η εταιρεία σχεδιάζει τον αγωγό ούτως ώστε να είναι συμβατός και με υδρογόνο.

Στους όρους αδειοδότησης του έργου προβλέπεται η να αποφευχθεί κατά το δυνατόν η διασταύρωση του υποθαλάσσιου αγωγού με άλλους υφιστάμενους αγωγούς ή καλώδια (τηλεπικοινωνιών, οπτικές ίνες, ηλεκτρικής ενέργειας κ.λ.π).

 

Ωστόσο, στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να εξεταστούν αρμοδίως, από τεχνικής πλευράς, και να επιλυθούν τυχόν τεχνικής φύσεως προβλήματα, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση βλάβης ή ζημιάς των καλωδίων μέσης τάσης του , οπτικών ινών και τηλεφωνικού καλωδίου.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Ιταλίας «Ποσειδών» αποτελείται από δύο τμήματα.

Το χερσαίο τμήμα έχει μήκος, περίπου 760 χλμ. Και ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους. Διασχίζει πέντε περιφέρειες και (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου), καταλήγει στις ακτές της Θεσπρωτίας. Ο σχεδιασμός του Χερσαίου τμήματος του αγωγού Ποσειδών προβλέπει ένα σημείο εξόδου στην Κομοτηνή, με δυνατότητα διασύνδεσης με τον αγωγό IGB και το ΕΣΦΑ.

 

Το υποθαλάσσιο τμήμα του έργου, με μήκος περίπου 210 χλμ. ξεκινάει από την Θεσπρωτία και καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας.

Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί με αρχική δυναμικότητα 12 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως προς την Ιταλία, με δυνατότητα αναβάθμισης μέχρι και σε 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στα ελληνικά σύνορα. Ο αγωγός Ποσειδών ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ επιτρέποντας τη διασύνδεσή της με πηγές αερίου της Κασπίας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

 

O αγωγός συνδέεται άμεσα και με το πρότζεκτ του East Med. Τα σχέδια της εταιρεία προβλέπουν ότι το υποθαλάσσιο τμήμα του θα συνδεθεί με τον East Med στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας ενισχύοντας περαιτέρω την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ με τις νέες ανακαλύψεις στη λεκάνη της Λεβαντίνης.

Λειτουργώντας μαζί οι αγωγοί ΠΟΣΕΙΔΩΝ και East Med αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασυνδέσεων που θα ενισχύσει τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου και την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης.

Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική και τον εξέχοντα ρόλο που θα διαδραματίσει το υδρογόνο στην ενεργειακή μετάβαση, η IGI Poseidon προωθεί την εφαρμογή πλήρους δυνατότητας μεταφοράς υδρογόνου στον υποθαλάσσιο αγωγό Ποσειδών.

Ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι ένα ώριμο έργο έχοντας λάβει το σύνολο των αδειοδοτήσεων για το υποθαλάσσιο τμήμα του ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αδειοδοτική διαδικασία για το χερσαίο τμήμα του.

Όσον αφορά την το ιταλικό τμήμα, οι κύριες άδειες κατασκευής τμήμα έχουν αποκτηθεί. Επιπροσθέτως και στην Ελλάδα το πρότζεκτ προχωρά σταθερά προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης.

TAGS: