Συγκλονίζει τους Έλληνες η «κοίμηση» του Γέροντα Νεκταρίου Βιτάλη

soros.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Γράφει ο Μιλτιάδης Γ. Βιτάλης Νομικός, συγγραφέας, αρθρογράφος

ΘΑΥΜΑΤΑ, ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΤΟΥ
ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ


Η είδηση της κοίμησης του γέροντα Νεκταρίου Βιτάλη προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στο πανελλήνιο. Η αγάπη του Θεού που δεν μας εγκαταλείπει ποτέ, ώστε να μας αφήσει χωρίς πνευματικούς πατέρες και μητέρες, φρόντισε να μας φέρει στις ζωές μας χρόνια πριν, τον γέροντα Βιτάλη που κοιμήθηκε πλήρης ημερών. Γεννήθηκε το 1931, το κοσμικό του όνομα ήταν Βασίλειος και μεγάλωσε στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Από μικρό παιδάκι έδειχνε σ’ όλες και όλους, ότι είχε πνευματική κλήση και πνευματικές ορθόδοξες ανησυχίες. Του άρεσε να ντύνεται ιερέας, ακόμα και στα αθώα – παιδικά του παιχνίδια. Ήταν για πολλά χρόνια παπαδάκι στην ενορία του και όχι μόνο. Δεν έχουν γίνει γνωστά, σε πολλούς, τα θαυμαστά της Θείας χάριτος, που βίωνε από παιδάκι ο μικρός Βασίλειος, γιατί τα απέκρυπτε με επιμέλεια λόγω της μεγάλης του ταπείνωσης. Για χρόνια οι πολλοί δεν είχαν αντιληφθεί, γιατί δεν διέθεταν τους κατάλληλους πνευματικούς φακούς, τα πολλά του πνευματικά χαρίσματα. Όμως μέσα στην ξεραΐλα του σύγχρονου κόσμου, ο μικρός Βασίλειος είχε αποδείξει ότι ήταν φιλόθεος, ομολογητής, υμνητής του Ιησού Χριστού. Αγίαζε από μικρό παιδάκι!!! Τον Απρίλιο του 1948, σε ηλικία 17 ετών, πήγε σαν λαϊκός να προσκυνήσει το σκήνωμα, τον τάφο του Αγίου Νεκταρίου, στην Αίγινα.
Ήταν μια καθοριστική στιγμή για τον ίδιο, γιατί τότε τον «πληροφόρησε», εν πνεύματι, ο άγιος ότι θα γίνει ιερέας και θα πάρει το όνομά του. Ήταν το σημείο που άλλαξε την ζωή του και από τότε συνδέθηκε στενά, με τον Άγιο Νεκτάριο. Έγινε ο άγιος προστάτης του, ο σύντροφος της ζωής του, ο αχώριστος φίλος και αδελφός. Του δίδαξε από τότε ο γέροντας Νεκτάριος, ο άγιος της Αίγινας, τι σημαίνει εγκράτεια, παρθενία, ακτημοσύνη. Έτσι ο Βασίλειος πήρε τις τελικές αποφάσεις του και σε ηλικία, 20 χρόνων, εκάρη μοναχός στο μοναστήρι του Αγίου Μελετίου στον Κιθαιρώνα (όρος της ΝΑ Βοιωτίας, στα όρια της Αττικής). Αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και πρωτοπρεσβύτερος και χρόνια μετά έγινε και αρχιμανδρίτης. Το 1965 έπαθε σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, όπου κινδύνευσε η ζωή του. Ήταν για ημέρες σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Ευτυχώς με την βοήθεια του Θεού το ξεπέρασε, χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Είναι σημαντικό να τονίσουμε, ότι όταν εκάρη μοναχός, πήρε το όνομα ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ.

Έτσι έθεσε σαν στόχο, για να τιμήσει τον άγιο προστάτη του, να ιδρύσει στην Καμάριζα Αττικής, όχι μόνο Ναό, αλλά προσκύνημα. Πράγματι για τον σκοπό αυτό, προσέφερε τον Σταυρό του και τα ελάχιστα χρήματα που είχε. Όμως δεκάδες Χριστιανοί στήριξαν την ευλογημένη και θεάρεστη προσπάθειά του. Σαν από ΘΑΥΜΑ, λίγα χρόνια μετά, το προσκύνημα αυτό έγινε μια ζωντανή πνευματική κυψέλη, όπου χιλιάδες πονεμένοι βρήκαν και βρίσκουν καταφύγιο και αγάπη. Ο γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης πρόβαλλε συχνά την δική του αγραμματοσύνη, την δική του ανεπάρκεια, την δική του ταπεινότητα και συνεχώς αυτοεξουθενούτο. Θεωρούσε τον εαυτό του ένα τίποτα, ότι ήταν ο πιο αμαρτωλός, ο πιο ασήμαντος και ζητούσε μόνο το έλεος του Θεού.
Είχε δεκάδες πνευματικά τέκνα για τα οποία και όχι μόνο, έκανε συνεχείς παρακλήσεις, τον παρακλητικό κανόνα της Θεοτόκου και πολλές προσευχές. Ήταν εργάτης δηλαδή της αδιάλειπτης προσευχής, της καρδιακής. Με πόνο και συντριβή, με δάκρυα παρακαλούσε τον Ιησού, την Θεοτόκο και τον Άγιο Νεκτάριο να παρέμβουν και να βοηθήσουν τους πληγωμένους προσκυνητές της Μονής. Υπάρχουν πολλές, δεκάδες μαρτυρίες επώνυμες και ανώνυμες για πολλά ΘΑΥΜΑΤΑ και ΣΗΜΕΙΑ που έγιναν με τις προσευχές του γέροντα Βιτάλη. Μελλοντικά θα σας τις αποκαλύψουμε.

Δεν είναι σπάνιες οι φορές, που του εμφανίστηκε εν σώματι, ο ίδιος ο άγιος Νεκτάριος στην Καμάριζα. Μάλιστα το 1980, είχε συνομιλία ο γέροντας μαζί του, τότε έπασχε από καρκίνο και τον πληροφόρησε, ότι θεραπεύτηκε θαυματουργικά και ότι θα ζήσει πολλά χρόνια ακόμα. Πράγματι, λίγο μετά, έκπληκτοι οι θεράποντες γιατροί του, τον εξέτασαν προσεκτικά και τον ενημέρωσαν χαρούμενοι για την ίασή του!! Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, ο γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης, αποκάλυψε μια μεταθανάτια εμπειρία που είχε, κατά την διάρκεια της αποκαθήλωσης, της ακολουθίας της Μ. Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια της οποίας ένιωσε αρχικά έντονη ανησυχία και λίγο μετά λιποθύμησε. Οι γιατροί που τον εξέτασαν, είπαν ότι ήταν νεκρός κλινικά και έτσι άρχισαν οι διαδικασίες μεταφοράς του στο νεκροτομείο!!! Λίγο μετά όμως ο γέροντας Βιτάλης, επέστρεψε στην γη, με θαυμαστό τρόπο και αποκάλυψε τα όσα βίωσε στον παράδεισο, στην αγκαλιά του Θεού, δίπλα σε αγίους και αγγέλους φωτός. Τον πήγαιναν για νεκροψία και ουσιαστικά ανέστη εκ νεκρών!!! Αντί να έχουμε τότε νεκρώσιμη ακολουθία, είχαμε ΘΑΥΜΑ!!!

Φαίνεται πως δεν είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου, που ήρθε λίγες ώρες πριν. Πολλές φορές ο γέροντας, όταν δεν είχε καθηλωθεί ακόμα στο κρεβάτι του πόνου, οδηγούσε τα πνευματικά του τέκνα μπροστά στην εικόνα του Αγίου Νεκταρίου και εκεί αντλώντας από τον βίο του αγίου, δίδασκε και κατηχούσε. «Σας αγαπώ παιδιά μου και προσεύχομαι για εσάς, αλλά μη με ξεχνάτε και εσείς στις προσευχές σας», έλεγε ο γέροντας. Γνήσιος πατριώτης και αγωνιστής ο Νεκτάριος Βιτάλης, πονούσε όταν έβλεπε, όπως στο Σκοπιανό, να απειλείται η Μακεδονία και η πατρίδα μας.

Έλεγε με πόνο ψυχής: «ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ. Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΥΛΟΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟΥ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ…». Καλό ταξίδι, άγιε του Θεού!!!