«Απόβαση» μεταναστών στον Έβρο: Μαζική είσοδος από τα σύνορα με την Τουρκία

0
0
0
s2smodern

Αυξημένα μέτρα επιτήρησης λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία στον Εβρο, μετά και τις εντεινόμενες το τελευταίο διάστημα πληροφορίες για επικείμενο «καραβάνι» προσφύγων και μεταναστών που φέρεται να προετοιμάζεται για μαζική μετακίνηση από την Κωνσταντινούπολη προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη ερευνώνται πληροφορίες που διακινούνται μέσω Διαδικτύου για προετοιμασία μαζικής κίνησης αιτούντων άσυλο από τη Βόρεια Ελλάδα προς την Ειδομένη, ενώ και οι Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας ετοιμάζονται να θωρακίσουν τα δικά τους σύνορα, με βοήθεια μάλιστα από την Ουγγαρία και τον Βίκτορ Ορμπαν.

Με δύο αστυνομικές επιχειρήσεις την Τρίτη στον Βόρειο Εβρο αποτράπηκε η είσοδος συνολικά 130 προσφύγων και μεταναστών, καθώς συνελήφθησαν στην ελληνική πλευρά οι τρεις διακινητές που θα τους μετέφεραν στη χώρα μας. Συνοριοφύλακες της Ορεστιάδας εντόπισαν αρχικά τον πρώτο από τους διακινητές, έναν 23χρονο Σύρο, την ώρα που μετέφερε με μικρή φουσκωτή βάρκα 8 πρόσφυγες στην περιοχή των Μαρασίων. Νοτιότερα, στην περιοχή των Λαβάρων του Δήμου Σουφλίου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου συνέλαβαν δύο Παλαιστίνιους διακινητές, 23 και 19 ετών, που μετέφεραν τρία άτομα με βάρκα μέσω του ποταμού. Και στις δύο περιπτώσεις οι αστυνομικοί είδαν ομάδες μεταναστών που περίμεναν στην απέναντι όχθη -συνολικά 130 άτομα-, προκειμένου να επιστρέψουν οι βάρκες και να επιβιβαστούν σε κάποιο από τα επόμενα παράνομα δρομολόγια. Οι αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας ενημέρωσαν τις τουρκικές Αρχές μέσω του Κέντρου Επαφής Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας στο Καπετάν Αντρέεβο, δίνοντας τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες βρίσκονταν οι μετανάστες, προκειμένου να προβούν στις απαιτούμενες δικές τους ενέργειες.

Όπως είπαν αστυνομικές πηγές, οι δύο επιχειρήσεις σύλληψης έγιναν στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων που λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο διάστημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με περισσότερες περιπολίες στις όχθες και στα αναχώματα αλλά και πλωτές περιπολίες μέσα στην κοίτη των ποταμών. «Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για το αν, πότε και σε ποιο μέγεθος θα γίνει επιχείρηση μαζικής εισόδου, αλλά εμείς οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας» αναφέρθηκε σχετικά. Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που οι πιέσεις δεν έχουν ενταθεί ακόμη, η προσοχή πρέπει να είναι αυξημένη, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει υποχωρήσει και η διέλευση μέσω του ποταμού είναι ευκολότερη.

Αστυνομία, Έβρος, Μετανάστες, Μέτρα, Απόβαση