Πυρά Lavrov: Σχιζοφρενική η Δύση - Τι κάνει στην Ουκρανία; - Η αποδολαριοποίηση άρχισε

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Για σχιζοφρενική λογική της Δύσης όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος κάλεσε τα δυτικά κράτη να απαντήσουν ποιοι είναι οι στόχοι τους από την ουκρανική κρίση και τι θέλουν πραγματικά.
Σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της ΕΕ, την οποία κατηγόρησε ότι «στρατιωτικοποιείται» με ρυθμούς ρεκόρ και ότι γίνεται ιδιαίτερα επιθετική όσον αφορά τον στόχο του περιορισμού της Ρωσίας, αναφέροντας μάλιστα πως δεν έχει καμία αμφιβολία πλέον ότι η ΕΕ ελάχιστα διαφέρει πλέον από το ΝΑΤΟ, ενώ υποστήριξε πως είναι θέμα χρόνου η πολυπολική τάξη πραγμάτων, τονίζοντας πως έχει ήδη αρχίσει η αποδολαριοποίηση.

Τι κάνει η Δύση στην Ουκρανία;

Ο Lavrov υποστήριξε ότι έχει καταστήσει σαφείς τους στόχους της για το τι θέλει να πράξει στην Ουκρανία, και κάλεσε τη Δύση να αποσαφηνίσει τους δικούς της.
«Έχει εμφανιστεί αυτή η αστεία θεωρία που λέει, «ας διασφαλίσουμε εμείς οι Δυτικοί την επιτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας και μετά θα ζητήσουμε από την Ουκρανία και τον Zelensky να αρχίσουν τις συνομιλίες».
Αυτή είναι μια σχιζοφρενική λογική.
Δεν θέλουμε καμία απειλή για την ασφάλεια μας από το ουκρανικό έδαφος και αυτές οι απειλές συσσωρεύονται εκεί εδώ και χρόνια, ειδικά μετά το πραξικόπημα του 2014» ανέφερε ο Lavrov, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν είναι εφικτή η επίτευξη ειρήνης, υποστήριξε ότι δεν πληρώνεται για να εκφράζει ελπίδες και προσδοκίες.

Σενάρια Γ’ Παγκόσμιου πολέμου

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς των Δυτικών ότι εάν η Ουκρανία ηττηθεί, τότε θα ήταν αδύνατο να αποφευχθεί ένας Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος, ο Lavrov έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση.
«Ελπίζω γενικά ότι αυτοί που κάνουν αυτές τις δηλώσεις να είναι ψύχραιμοι και να ενεργούν υπεύθυνα» σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Καμία πρόοδος για τα ουκρανικά σιτηρά

Όσον αφορά την κρίσιμη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, σημείωσε πως επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα σχετικά με τις εξαγωγές των ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων, κάτι για το οποίο, όπως είπε, ευθύνεται η Δύση που οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο, προειδοποιώντας πως αν δεν ικανοποιηθούν τα ρωσικά αιτήματα, τότε η Μόσχα δεν πρόκειται να ανανεώσει την ισχύ της συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών, η οποία λήγει στις 18 Μαΐου.
Ο Lavrov επαίνεσε τον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres για τις πρωτοβουλίες του να ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο και σημείωσε πως η απάντηση του Putin στην επιστολή του Guterres «θα έρθει μόλις ενημερωθεί ο παραλήπτης».

Πυρά στη Βρετανία

Σαφείς προειδοποιήσεις απηύθυνε ο Ρώσος ΥΠΕΞ και στη Μ. Βρετανία για την απόφαση της να προμηθεύσει την Ουκρανία με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, επισημαίνοντας τις συνέπειες όχι μόνο στους στρατιώτες αλλά και στους κατοίκους των περιοχών όπου θα πέσουν αυτά τα βλήματα.
«Ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς τους ότι δεν είναι ραδιενεργά και ότι δεν είναι στους σχετικούς καταλόγους του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, υπάρχουν γεγονότα και συνεντεύξεις με ανθρώπους που υπέφεραν από τις συνέπειες των χτυπημάτων με τέτοιους πυραύλους στην πρώην Γιουγκοσλαβία κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999.
Προβλήθηκαν σε τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο.
Επομένως, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κατανοήσει την ευθύνη του» είπε ο Lavrov.

EE και ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στην επικείμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο Lavrov τόνισε ότι η ένταξη αυτή δεν αφορά την εκπλήρωση κάποιων κριτηρίων, αλλά είναι ένα ξεκάθαρο γεωπολιτικό παιχνίδι «αρπαγής» όσο το δυνατόν περισσότερων εδαφών.
«Η ΕΕ διπλασιάζει τις στρατιωτικές της δυνάμεις και μετατρέπεται σε μια επιθετική οντότητα που αποσκοπεί στον περιορισμό της Ρωσίας.
Αυτό επηρεάζει μεταξύ άλλων και την πολιτική αποδοχής νέων μελών.
Αυτή είναι η ΕΕ τώρα, εάν ασκείς μια αντιρωσική πολιτική, οι πιθανότητες ένταξης σε αυτήν είναι αρκετά καλές» υπογράμμισε ο Lavrov, σημειώνοντας πως ελάχιστες διαφορές έχει πλέον η ΕΕ από το ΝΑΤΟ, το οποίο – όπως είπε – έχει αναλάβει να διασφαλίσει την ασφάλεια των 27 της ΕΕ.

Πρωτοφανείς κυρώσεις

Σχετικά με τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, ο Lavrov τις χαρακτήρισε πρωτοφανείς, επισημαίνοντας πως κανείς δεν τις είχε φανταστεί.
«Γίνονται προετοιμασίες για ένα νέο γύρο παγκόσμιου πολέμου κυριαρχίας ή καλύτερα για έναν πόλεμο διατήρησης της παγκόσμιας κυριαρχίας.
Αυτό ενδεχομένως να καθυστερήσει τη φυσική διαδικασία σχηματισμού της πολυπολικής τάξης πραγμάτων, αλλά δεν θα κρατήσει για πολύ» είπε ο Lavrov.

Η αποδολαριοποίηση έχει αρχίσει

«Η στροφή σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα που παρακάμπτουν το δολάριο, το ευρώ και το γιουάν, και σε ψηφιακά νομίσματα δεν μπορεί πλέον να σταματήσει και το μέλλον του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, μένει να φανεί.
Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν τη διαδικασία αποδολαριοποίησης.
Το ΝΑΤΟ ήθελε να διαλύσει τη Ρωσία, αλλά κατέληξε να την ενώσει» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ

TAGS: