Ποιες χώρες κάνουν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών στο Σουδάν

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία για τριήμερη εκεχειρία με τον σουδανικό στρατό, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

 

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας», αναφέρει η διοίκηση της RSF.

Η εκεχειρία τίθεται σε ισχύ τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδος), σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό των πολύνεκρων συγκρούσεων.

Την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία 72 ωρών είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες – σε συνεργασία με τους συμμάχους τους – με σκοπό τη σύσταση «επιτροπής» που θα διαπραγματευθεί τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών στο Σουδάν, οι οποίες μαίνονται από τις 15 Απριλίου.

 
 

Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών: Ποιες χώρες τις κάνουν

Η Ιαπωνία προχώρησε στην κατεπείγουσα απομάκρυνση 45 υπηκόων της και συγγενών της από το Σουδάν και έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στο Χαρτούμ, ανακοίνωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα και αξιωματούχοι.

 

«Συνολικά 45 άνθρωποι» επιβιβάστηκαν «σε μεταγωγικό αεροσκάφος C2» των ιαπωνικών ένοπλων δυνάμεων που εστάλη στο Σουδάν και απογειώθηκε από το ανατολικό τμήμα της χώρας «για το Τζιμπουτί», εξήγησε ο κ. Κισίντα στον Τύπο.

Πρόσθεσε πως άλλοι τέσσερις ιάπωνες υπήκοοι μπόρεσαν επίσης να εγκαταλείψουν το Σουδάν προς το Τζιμπουτί και την Αιθιοπία χάρη στη βοήθεια της Γαλλίας και διεθνών οργανισμών.

Μερικές ώρες νωρίτερα, το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα πως η πρεσβεία της χώρας στο Χαρτούμ είναι πλέον προσωρινά κλειστή, μετά την απομάκρυνση του προσωπικού της.

 

Οι ιαπωνικές αρχές υπολόγιζαν πως περίπου 60 υπήκοοι της χώρας βρίσκονταν στο Σουδάν προτού πάρουν την απόφαση να τους απομακρύνουν εσπευσμένα από τη χώρα όπου ξέσπασαν εχθροπραξίες στα μέσα του μήνα.

Το ΥΠΕΞ θα εγκαταστήσει γραφείο σύνδεσης στο Τζιμπουτί για να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στους Ιάπωνες που παραμένουν στο Σουδάν εάν εκδηλώσουν την πρόθεση να απομακρυνθούν από τη χώρα.

Πολλά κράτη διεξάγουν εσπευσμένες επιχειρήσεις επαναπατρισμού των υπηκόων τους από το Σουδάν, όπου οι ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικοί ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν από μια εβδομάδα και πλέον.

Κατά τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες, κυρίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους τουλάχιστον 3.700.

Οι αριθμοί αυτοί πιθανόν είναι πολύ υποτιμημένοι.

Γερμανία: “Σε εξέλιξη” η επιχείρηση απομάκρυνσης Γερμανών και άλλων ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν

«Σε εξέλιξη» βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης γερμανών και πολιτών κρατών – εταίρων από το Σουδάν, δήλωσε νωρίτερα απόψε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ευχαριστώντας τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες τους.

Η Bundeswehr έχει απομακρύνει έως τώρα περισσότερα από 300 άτομα, σε τρεις πτήσεις με στρατιωτικά Airbus Α400Μ. Περίπου 150 από αυτούς είναι Γερμανοί, ανάμεσά τους όλοι οι εργαζόμενοι στη γερμανική πρεσβεία στο Χαρτούμ, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Βρετανία, η Ιορδανία, η Ολλανδία και αφρικανικές χώρες, διευκρίνισε η κυρία Μπέρμποκ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε αργά το βράδυ με τον υπουργό ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους. «Οι δυνάμεις της Bundeswehr, της ομοσπονδιακής αστυνομίας και του υπουργείου Εξωτερικών έσωσαν ζωές με το θάρρος τους. Παρόλη την ευγνωμοσύνη μας, δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να ανασάνουμε με ανακούφιση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας άλλα περίπου 100 άτομα θα εγκαταλείψουν το Σουδάν με μία ακόμη γερμανική πτήση. «Αν όλα πάνε καλά, ο αριθμός των επαναπατρισθέντων θα ξεπεράσει τους 400», σημείωσε ο κ. Πιστόριους και έκανε λόγο για «πραγματικά μεγάλη επιτυχία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». Η εξαιρετικά δύσκολη αποστολή εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα, χωρίς βλάβες, είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Μπέρμποκ ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη Γερμανοί στο Σουδάν και διαβεβαίωσε ότι η ομάδα διαχείρισης κρίσης στο υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται για την εξεύρεση οδών διαφυγής. Η ίδια πάντως εξήγησε ότι δεν προγραμματίζεται επιχείρηση εκκένωσης για το επιτόπιο προσωπικό της γερμανικής πρεσβείας, όπως είχε συμβεί στο Αφγανιστάν, όταν ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, καθώς, στην περίπτωση των Σουδανών, οι ντόπιοι δεν απειλούνται με διώξεις. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ιταλία: Έφτασε στη Ρώμη το πρώτο αεροσκάφος με Ιταλούς που εγκατέλειψαν το Σουδάν

Έφτασε πριν από λίγο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρώμης «Τσαμπίνο» το πρώτο αεροσκάφος που μετέφερε Ιταλούς που εγκατέλειψαν το Σουδάν.

Τους Ιταλούς που επαναπατρίσθηκαν και άλλους 13 ξένους πολίτες, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μελόνι, Αντόνιο Ταγιάνι.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το Τζιμπουτί, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να προσγειωθεί στο Τσαμπίνο και ένα δεύτερο C-130 της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Συνολικά, χάρη σε επιχείρηση των ιταλικών δυνάμεων, μπόρεσαν να εγκαταλείψουν το Σουδάν 83 Ιταλοί και 23 πολίτες άλλων χωρών.

TAGS: