Εκρήξεις σε κτίριο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο Πακιστάν: 13 νεκροί, 50 τραυματίες

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Εκρήξεις πυρομαχικών αποδιδόμενες σε βραχυκύκλωμα  σε κτίριο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Πακιστάν είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 50, σύμφωνα με τις αρχές, που αρχικά έκαναν την υπόθεση πως επρόκειτο για βομβιστική επίθεση.

 

Οι εκρήξεις «στο εσωτερικό» κτιρίου στην Καμπάλ, κοιλάδα Σαβάτ (βορειοδυτικά), προκάλεσαν την «πλήρη κατάρρευση» του, είπε ο Χαλίντ Σοχάιλ, αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Πακιστάν.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Σαβάτ, ο Σαφί Ουλά Γκανταπούρ, τόνισε σε δημοσιογράφους πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε βραχυκύκλωμα στο υπόγειο, όπου αποθηκεύονταν «χειροβομβίδες και άλλα εκρηκτικά».

«Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως προκλήθηκαν από επίθεση ή καμικάζι», πρόσθεσε.

Άλλος αξιωματικός της αστυνομίας, ο Αχτάρ Χαγιάτ, δήλωνε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως εξερράγησαν «δύο ή τρεις βόμβες». Κατά τον ίδιο, στην «πλειονότητά τους» τα θύματα «ήταν αστυνομικοί».

Από την αρχή της χρονιάς, οι αρχές πρόσαψαν στους πακιστανούς Ταλιμπάν τουλάχιστον δύο επιθέσεις που έβαλαν στο στόχαστρο μεγάλες εγκαταστάσεις της αστυνομίας.

 

Επισφαλής κατάπαυση του πυρός

Τον Ιανουάριο, βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί εν μέσω πλήθους σε ισλαμικό τέμενος μέσα σε κτιριακό συγκρότημα της αστυνομίας στην Πεσάβαρ (βορειοδυτικά): 80 αστυνομικοί σκοτώθηκαν· το κτίριο κατέρρευσε.

Τον Φεβρουάριο, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν μέλη του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (ΚΤΠ), οργάνωσης που ιδρύθηκε το 2007, επιτέθηκαν εναντίον κτιρίου της αστυνομίας στο Καράτσι (νότια), με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πολύωρες ανταλλαγές πυρών. Το ΚΤΠ ανέφερε πως εξαπέλυσε την επίθεση διότι δυνάμεις ασφαλείας διέπρατταν εξωδικαστικές εκτελέσεις.

 

Το Πακιστάν βιώνει τρομακτική κλιμάκωση της βίας αφότου οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο γειτονικό Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021.

Οι μαχητές του ΚΤΠ έλεγχαν για χρόνια ολόκληρες περιοχές στο βορειοδυτικό Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της κοιλάδας Σαβάτ. Όμως τους έτρεψαν σε φυγή εκτεταμένες επιχειρήσεις του στρατού έπειτα από επίθεση το 2014 με 150 νεκρούς, κυρίως μαθητές.

Ήταν στην κοιλάδα Σαβάτ όπου η Μαλάλα Γιουσαφζάι, 15 χρονών τότε, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από μέλος του ΚΤΠ το 2012, ενώ έδινε αγώνα για τη μόρφωση των κοριτσιών, εκστρατεία για την οποία θα λάμβανε αργότερα το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Επισφαλής συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο ΚΤΠ και το Ισλαμαμπάντ κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2022.

TAGS: