Στον Άη-Γιώργη τον Κουδουνά στην Πρίγκηπο

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά βρίσκεται στο ωραιότερο σημείο του νησιού, στην κορυφή του νοτίου λόφου του. Από το λιμάνι μέχρι τη ρίζα του λόφου φτάνει κανείς μέσα σε δέκα περίπου λεπτά 

Το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια έχει πάρει απρόσμενες διαστάσεις. Από τις πεντέμισι το πρωί που καταφθάνει το πρώτο καράβι μέχρι αργά τη νύχτα το νησί πλημμυρίζει από κόσμο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως νέοι. Οικογένειες ολόκληρες, παρέες μεγάλες, ζευγάρια, μοναχικοί άνθρωποι, όλοι για να προσκυνήσουν και να παρακαλέσουν τον Άη-Γιώργη. Και όλοι Τούρκοι. Εκατόν πενήντα χιλιάδες Τούρκοι να ανάψουν κερί και να προσκυνήσουν ευλαβικά την εικόνα του Αγίου Γεωργίου παρά τις ρητές απαγορεύσεις του Ισλάμ. Φαινόμενο εκπληκτικό και δυσερμήνευτο.

Eίχα τη χαρά να βρεθώ και εγώ στην Πρίγκηπο ανήμερα του Αγίου Γεωργίου και να διαπιστώσω και εγώ «ιδίοις όμμασι» τα όσα εκπληκτικά. Καθώς παρατηρούσα τον κόσμο διαπίστωσα ότι η προσκύνηση έχει κατά κάποιο τρόπο αποκτήσει ένα είδος «τυπικού». Η πλειοψηφία των προσκυνητών περπατάει όλο το δρόμο με τα πόδια.

Δηλαδή από το λιμάνι μέχρι το μοναστήρι. Από τη ρίζα δε του λόφου και μέχρι την κορυφή όπου βρίσκεται το μοναστήρι υπάρχει μια άλλη  παράξενη διαδικασία. Ο κόσμος (γυναίκες και άνδρες) έχουν στα χέρια του καρόλια με κλωστές. Ανάλογα με το αίτημα του προσκυνητή η κλωστή έχει και άλλο χρώμα. Άλλο αν παρακαλεί για την απόκτηση παιδιού, άλλο για την απόκτηση συζύγου, άλλο για υγεία κλ.

Από τη ρίζα λοιπόν του λόφου και μέχρι τη μονή στην κορυφή ο προσκυνητής ανεβαίνοντας ξετυλίγει την κλωστή από το καρόλι και την αποθέτει είτε κάτω στο δρόμο είτε στα πλαϊνά δέντρα. Καθόλη δε την ανάβαση του παραμένει σιωπηλός αναλογιζόμενος το αίτημά του. Συχνά επίσης τα αιτήματα τους τα γράφουν σε μικρά χαρτάκια, τα οποία είτε τα ρίχνουν στο ειδικό κουτί που βρίσκεται εντός του ναού, είτε τα δένουν στα κλαδιά των δέντρων που είναι κοντά στη μονή. Έτσι τα δέντρα αυτά με τα εκατοντάδες χαρτιά και τα πολύχρωμα κορδελάκια μοιάζουν σαν καταστόλιστα πανέμορφα Χριστουγεννιάτικα δέντρα. Εκείνη την ημέρα ο ναός είναι έτσι διαμορφωμένος, ούτως ώστε ο κόσμος να εισέρχεται σε μια γραμμή, να προσκυνεί ένας ένας τη θαυματουργή εικόνα και να φεύγει από μιαν άλλη πόρτα του ναού.

Μεγάλη έκπληξη και εξαιρετική εντύπωση μού έκανε επίσης ότι σχεδόν όλοι οι βράχοι πέριξ της μονής ήταν κατάμαυροι από εκατοντάδες κεριά που είχαν στερεωθεί πάνω τους. Ο κόσμος άναβε και στερέωνε τα κεριά πάνω στους βράχους. Επίσης πάνω στους βράχους ήταν κολλημένοι και πάρα πολλοί μικροί κύβοι από ζάχαρη, οι γνωστοί αυτοί μικροί τετράγωνοι κύβοι ζάχαρης που συνήθως χρησιμοποιούν στο τσάι τους στην Τουρκία. Πολύς κόσμος στεκόταν υπομονετικά μπροστά από τους βράχους και έκανε αλλεπάλληλες προσπάθειες μέχρι να καταφέρει να ισορροπήσει, να «κολλήσει» τη ζάχαρη πάνω στον βράχο. Το νόημα και την εξήγηση των κεριών και των κύβων στους βράχους δεν την γνωρίζω, φαντάζομαι όμως ότι θα πρέπει να σχετίζεται με τις ψυχές των νεκρών τους. 

TAGS: