Τελική ευθεία για τις έρευνες υδρογονανθράκων

-660x440.jpg
0
0
0
s2smodern

Σε τελική ευθεία μπαίνουν τα σχέδια για έρευνες υδρογονανθράκων, καθώς αρχές του επόμενου έτους ξεκινούν οι γεωτρήσεις, ενώ εκτιμάται πως οι στόχοι θα είναι «ώριμοι» σε τρία με τέσσερα χρόνια. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο επίπεδο στην ενεργειακή σκακιέρα και τα κέρδη αναμένεται να είναι πολλά. Σε βάθος χρόνου, οι γεωτρήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα, θα αναβαθμίσουν τη χώρα οικονομικά, γεωστρατηγικά και πολιτικά. Τις σημαντικές προοπτικές για την Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια από την έρευνα, εκμετάλλευση και διακίνηση υδρογονανθράκων, υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Α.Ε. Ιωάννης Μπασιάς, σε ομιλία του στο 1ο διεθνές συνέδριο, με θέμα: «Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ:

Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», το οποίο πραγματοποιείται στην Κοζάνη. Ο κ. Μπασιάς, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η έρευνα για την εύρεση και αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας ότι η χώρα δαπανά ετησίως ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό για εισαγωγές ενέργειας. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι «το 2018 ο τουρισμός απέφερε στη χώρα δεκαέξι δισεκατομμύρια ευρώ», ενώ «μόνο το 2011, λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων, πληρώσαμε δεκαεπτά δισ. ευρώ για εισαγωγές καυσίμων». «Για να το κάνουμε πιο παραστατικό, τη Δευτέρα παίρνετε δεκαέξι δισεκατομμύρια ευρώ από την τουριστική βιομηχανία και την Τρίτη πληρώνετε δώδεκα δισεκατομμύρια για να αγοράσετε αέριο και αργό, για να κινηθεί η ζωή στην Ελλάδα» είπε ο κ. Μπασιάς και πρόσθεσε: «Και γι αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσει η έρευνα των υδρογονανθράκων και σε επίπεδο θαλάσσιο και σιγά σιγά, σε επίπεδο χερσαίο».

Ο πρόεδρος της Ελληνική Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων επεσήμανε ότι πρέπει «να καλυτερέψει αυτό το βαρύ ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι η ετήσια παραγωγή πετρελαίου στη χώρα μας, περίπου 5000 βαρέλια, καλύπτουν μόνο το 1% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της χώρας. Ο κ. Μπασιάς, αναφέρθηκε και στις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες στρέφεται το έντονο ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών, με πρώτη, τη θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου (Ισραήλ – Κύπρου – Αίγυπτου) με μέσο όρο βάθους νερού τα χίλια διακόσια μέτρα, δεύτερη, τη θαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (στα σύνορα Βουλγαρίας και Ρουμανίας) με μέσο βάθος νερού τα δύο χιλιόμετρα και τέλος σε περιοχές, όπως του Ιονίου και ΝΔ της Κρήτης, με ίδιο και με μεγαλύτερο βάθος νερού. «Αυτό θα είναι το μελλοντικό γεωγραφικό σποτ και για αυτό είναι σημαντικό» είπε ο κ. Μπασιάς. Ο κ. Μπασιάς, ανέφερε, ωστόσο, ότι σε ορισμένες περιοχές για τις οποίες έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία με θετικές ενδείξεις θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία χρόνια, ώστε η εξέλιξη της τεχνολογίας να επιτρέψει γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα βάθη των τριών χιλιομέτρων, που είναι το σημερινό τεχνικοοικονομικό όριο των εκμεταλλεύσεων.

«Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, είμαστε ένα μέρος του ενδιαφέροντος της διεθνούς βιομηχανίας σε τέτοια περιβάλλοντα» τόνισε ο κ. Μπασιάς και υπογράμμισε ότι αυτό «μπορεί να αξιοποιηθεί προς το συμφέρον της χώρας».

Ετικέτες: Ελλάδα Εξελίξεις Έρευνες Υδρογονάνθρακεςe-genius.gr ...intelligent web software