Πέντε νεκροί και εννέα τραυματίες από πυρά ενόπλου στο Λούιβιλ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ένας 23χρονος τραπεζικός υπάλληλος ήταν ο δράστης του μακελειού στην Old National Bank του Λούιβιλ, στο Κεντάκι των ΗΠΑ. Η αρχηγός της αστυνομικής διεύθυνσης του Λούιβιλ ανακοίνωσε πως ο δράστης ήταν ο 23χρονος Κόνορ Στέρτζον, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από πυροβολισμό, χωρίς να διευκρινίσει αν ο ίδιος έβαλε τέλος στη ζωή του ή αν σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών.

 

Η Τζάκλιν Γκουίν-Βιλαροέλ είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Στέρτζον, οπλισμένος με τυφέκιο εφόδου, μετέδιδε απευθείας εικόνες στο διαδίκτυο την ώρα που άρχισε να πυροβολεί μέσα στην τράπεζα όπου εργαζόταν, σκορπώντας τον θάνατο.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν από τα πυρά του 23χρονου. Το κίνητρο του δράστη παραμένει αδιευκρίνιστο, αλλά – σύμφωνα με το CNN – ο Κόνορ Στέρτζον είχε μόλις ενημερωθεί ότι θα απολυόταν και είχε αφήσει ένα γράμμα στο οποίο ανέφερε πως σκόπευε να διαπράξει ένοπλη επίθεση.

 

Αστυνομικοί έσπευσαν στην τράπεζα λίγα λεπτά αφότου το τηλεφωνικό κέντρο δέχθηκε τις πρώτες κλήσεις για πυροβολισμούς, γύρω στις 08:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδος). Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον του δράστη για να τον εξουδετερώσουν.

 
 

Βουρκωμένος ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Άντι Μπεσίρ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι γνώριζε ορισμένα από τα θύματα, εξηγώντας πως δύο φίλοι του σκοτώθηκαν και άλλος ένας νοσηλεύεται τραυματισμένος.

Από τους εννέα τραυματίες, τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ αυτών είναι ένας 26χρονος αστυνομικός που πυροβολήθηκε στο κεφάλι και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Άλλος ένας αστυνομικός νοσηλεύεται με ελαφρύτερα τραύματα.

 

Σύμφωνα με τον λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook η μητέρα του δράστη, ο Κόνορ Στέρτζον μεγάλωσε στη Νότια Ιντιάνα, βόρεια του Λούιβιλ. Ήταν ο μεγαλύτερος από τους τρεις γιους της, φοίτησε στο λύκειο Floyd Central, όπου υπήρξε αθλητής στίβου και αγωνιζόταν στην ομάδα μπάσκετ όπου προπονητής ήταν ο πατέρας του, Τοντ. Το 2016 άρχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Ύστερα από τρία καλοκαίρια πρακτικής στην Old National Bank, μεταξύ 2018 και 2020, ο Κόνορ Στέρτζον προσελήφθη από την τράπεζα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn.

 

Δεύτερο επεισόδιο με πυροβολισμούς σε διάστημα λίγων ωρών στο Λούιβιλ

Λίγες μόλις ώρες μετά το μακελειό στην τράπεζα, ένας άνδρας σκοτώθηκε και μια γυναίκα τραυματίστηκε σε επεισόδιο με πυροβολισμούς σε κολέγιο του Λούιβιλ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο WLKY.

Η αστυνομία αναζητεί τους δράστες της επίθεσης στο Jefferson Community and Technical College, που απέχει 3,2 χιλιόμετρα από την τράπεζα όπου σκόρπισε τον θάνατο ο Κόνορ Στέρτζον.

Η ένοπλη βία αποτελεί μάστιγα στις ΗΠΑ, όπου από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 146 «mass shootings» (σ.σ. όρος που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές αρχές για επιθέσεις με πυροβόλα όπλα που έχουν ως απολογισμό τέσσερα ή περισσότερα θύματα), σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Gun Violence Archive.

Στον απόηχο του μακελειού στο Λούιβιλ του Κεντάκι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την έκκληση του προς το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοσχέδιο με αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής. «Πόσοι άλλοι Αμερικανοί πρέπει να σκοτωθούν προτού οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τις κοινότητές μας;», ανέφερε σε δήλωσή του.

TAGS: