Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Εγκρίθηκε την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής το πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Υπέρ τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε, καθώς απέχει από κάθε κοινοβουλευτική ψηφοφορία, αλλά ο εισηγητής του εκφράστηκε θετικά. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Το πρόγραμμα αφορά στον εκσυγχρονισμό 4 φρεγατών ΜΕΚΟ με κόστος που θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται πως ως τα τέλη του έτους θα έχει πραγματοποιηθεί και η σχετική σύναψη της σύμβασης ενώ βάση του παρόντος χρονοδιαγράμματος το πρώτο πλοίο, η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα οδηγείται για εκσυγχρονισμό το πρώτο εξάμηνο του 2025 με στόχο να παραδοθεί στα τέλη του 2027 με αρχές του 2028 εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω χρονικές καθυστερήσεις.

Θα ακολουθήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2025 η δεύτερα φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ για να παραδοθεί μέσα στο 2028. Ακολούθως σειρά έχουν οι επόμενες δύο φρεγάτες ΜΕΚΟ 200 ΗΝ οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2030.

 

Το πακέτο της ThyssenKrupp Marine Systems – Thales Netherlands το οποίο θα υλοποιηθεί περιλαμβάνει τις εξής:

Πλήρεις μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εργασίες ώστε να αποκατασταθούν όλες οι βλάβες και τα πλοία να λάβουν επιπρόσθετη διάρκεια ζωής τουλάχιστον 15 ετών. Στους αεροστρόβιλους θα εφαρμοστούν σε μια σειρά από αναβαθμίσεις ενώ στις ηλεκτρομηχανές θα γίνει γενική επισκευή ή ακόμη και αντικατάσταση.

Εργασίες επί της πλατφόρμας (γενική επισκευή προωστήριου σκεύους, προπέλες, συμπιεστές, σύστημα μεταβλητού βήματος, μέσα πυρόσβεσης κτλ).

Νέο τακτικό σύστημα Tacticos (Block II) από τη Thales Netherlands ή ορθότερα σύστημα διαχείρισης μάχης. Οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο το ΠΝ να αξιοποιεί το πλήρες φάσμα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ESSM Block II.

Νέο Ραντάρ NS-110

Βελτίωση των ανθυποβρυχιακών δυνατότητων με αναβάθμιση του υφιστάμενου εξοπλισμού.

Γενική επισκευή του πυροβόλο των 127mm.

Νέο ESM (VIGILE 100).

 

Νέα ραντάρ ελέγχου πυρός STIR 1.2 που βελτιώνουν την ακρίβεια πυρών του κύριου πυροβόλου και προσφέρουν δυνατότητα αξιοποίησης των νέας γενιάς βλημάτων ESSM Block II.

Νέο ραντάρ ναυτιλίας

Βελτίωση των επικοινωνιακών μέσων και δυνατοτήτων τόσο στο εσωτερικό του πλοίου όσο και στο γενικότερο πλαίσιο της αύξησης των μέσων διοίκησης και ελέγχου σε τακτικό επίπεδο.

Εγκατάσταση LWR (Lazer Warning Reciever) της SAAB

Νέοι CW transmitters (πομποί συνεχούς κύματος) ώστε να δύναται να βάλουν τα νέα βλήματα ESSM Block II

TAGS: