TikTok: Πρόστιμο 14,5 εκατ. ευρώ για τα δεδομένα παιδιών

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Πρόστιμο 12,7 εκατομμυρίων λιρών, δηλαδή σχεδόν 14,5 εκατ. ευρώ, επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok «για την αποτυχία της να προστατεύσει τα δεδομένα ανήλικων χρηστών».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου το πρόστιμο επιβλήθηκε για «παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της παράλειψης νόμιμης χρήσης των προσωπικών δεδομένων των παιδιών».

 

Το TikTok επέτρεψε σε 1,4 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή το 2020, παρά τους δικούς του κανόνες που απαιτούν από τους χρήστες να είναι πάνω από αυτή την ηλικία για να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό TikTok, ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές.

Ο Τζον Έντουαρντς, Επίτροπος Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι το TikTok «έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα» και «θα έπρεπε να είχε πράξει καλύτερα».

«Δεν έκαναν αρκετά»

«Το πρόστιμο των 12,7 εκατομμυρίων λιρών αντικατοπτρίζει τον σοβαρό αντίκτυπο που μπορεί να είχαν οι αποτυχίες τους. Δεν έκαναν αρκετά για να ελέγξουν ποιος χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα τους ή δεν πήραν επαρκή μέτρα για να απομακρύνουν τα ανήλικα παιδιά που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα», πρόσθεσε.

Το ICO (Information Commissioner’s Office) είχε προτείνει προηγουμένως την επιβολή προστίμου ύψους 25 εκατομμυρίων λιρών στην TikTok για την συγκεκριμένη παραβίαση απορρήτου.

Η ποινή έρχεται εν μέσω εκκλήσεων για απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, και αφού οι κυβερνήσεις στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες χώρες απαγόρευσαν την εφαρμογή από συσκευές που χρησιμοποιούνται για κρατικές υποθέσεις.

Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια της εφαρμογής σε ακρόαση του αμερικανικού Κογκρέσου. Αρνήθηκε ότι το TikTok είχε δεσμούς με την κυβέρνηση του Πεκίνου και ότι είχε ποτέ συζητήσει με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης.

TAGS: