x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

3 Απριλίου 1770 γεννήθηκε ο Γέρος του Μοριά κάτω από ένα δένδρο!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο μεγάλος Εθνικός μας Ήρωας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, γιος του κλεφτοκαπετάνιου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη και της Γεωργίτσας Κωτσάκη, γεννήθηκε σαν σήμερα 3 Απριλίου 1770 στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας.

Η οικογένειά του όμως ζούσε στο Λιμποβίσι Αρκαδίας, ένα χωριό που τότε υπαγόταν στο Βιλαέτι της επαρχίας Καρυταίνης (Γορτυνίας). Η μητέρα του Ζάμπια Κωστάκη, κυνηγημένη για να γλιτώσει από τους Τούρκους, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι των Κολοκοτρωναίων στο Λιμποβίσι. Στο δρόμο όμως την έπιασαν οι πόνοι της γέννας και ξάπλωσε κάτω από ένα δένδρο όπου και γέννησε. Σύμφωνα με την παράδοση, έπλυνε το νεογέννητο στα νερά μιας κοντινής πηγής και το ακούμπησε σε μια μεγάλη πέτρα που ακόμα υπάρχει στο σημείο.

Ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναφέρει στα απομνημονεύματά του:  “Εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, τη Δευτέρα της Λαμπρής…… Η αποστασία της Πελοποννήσου έγινε εις τα 1769. Εγεννήθηκα εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνία, ονομαζόμενον Ραμοβούνιο”.

Σήμερα στο σημείο αυτό στο Ραμοβούνι υπάρχει μνημείο προς τιμήν του Γέρου του Μοριά. Πρόκειται για ένα επιβλητικό άγαλμα που τον παρουσιάζει έφιππο με ένα σπαθί στο χέρι. Λίγα μέτρα πιο πέρα σώζεται ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Στεφάνου, που χρονολογείται στον 10ο-11ο αιώνα. Οι φορείς εκεί μάλιστα κάθε χρόνο τέτοια ημέρα τιμούν την μνήμη του Ήρωα.

Από την άλλη και το ακατοίκητο πλέον Λιμποβίσι, όπου η οικογένεια των Κολοκοτρωναίων ζούσε για δώδεκα γενιές, αποτελεί σημείο που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Ο περιβάλλων χώρος έχει αναδιαμορφωθεί με δαπάνες του μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη Παναγιώτη Αγγελόπουλου, από Βλαχόραφτη. Παράλληλα το αναστηλωμένο κτίριο, που είναι χτισμένο δίπλα στο παλαιό πατρικό σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και είναι αντίγραφό του, λειτουργεί ως μουσείο.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software