x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Νέες αναταράξεις στην ΕΑΒ από τις παρεμβάσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Λες και δεν υπάρχει … αύριο, συμπεριφέρεται ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης. Φυσικό, θα πει κανείς να αντιδρά έτσι, εάν θεωρεί ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ηττηθεί στις εκλογές.

 

Στην ΕΑΒ αυτές τις ημέρες οργιάζει η φημολογία περί αφόρητων πιέσεων εκ μέρους του υπουργού, προκειμένου να κλείσει η εταιρεία τις όποιες «εκκρεμότητες» υπάρχουν με τους Εμιρατιανούς για το έργο της κατασκευής εγκαταστάσεων εκπαίδευσης εντός χώρου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Ελα μου, όμως, που το έργο το’ χουν ξεκινήσει ήδη από πέρυσι οι Εμιρατιανοί, αλλά χωρίς να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις για τα τεχνο-οικονομικά ζητήματα από την αρμόδια για το ζήτημα ΕΑΒ. Απίστευτο και όμως αληθινό. Πρώτα να ξεκινάνε τα έργα και μετά να λαμβάνονται οι αποφάσεις γι’ αυτά. Μπανανία … επιτελικού κράτους, όμως!

Τώρα, λοιπόν, που σκάνε μύτη οι εκλογές πρέπει να … επιδειχθεί έργον. Εχουν που έχουν τις σκοτούρες τους εκεί στη διοίκηση της ΕΑΒ οι άνθρωποι με κάτι «περίεργες» απευθείας αναθέσεις για τα C-130, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει αύριο με μια ενδεχόμενη «ιδιωτικοποίηση» – δωράκι στην αμερικανική, Lockheed Martin, να’ χουν και φασαρίες με τους Εμιρατιανούς που κατά πως φαίνεται μάλλον δεν καλοβλέπουν το πέρασμα της ΕΑΒ στους Αμερικανούς.

Παρά την πρεμούρα, όπως φημολογείται εκεί πάνω στην Τανάγρα, εκ μέρους του υπουργού Ανάπτυξης για να τελειώνουν τα «διαδικαστικά» με το έργο των Εμιρατιανών, η διοίκηση της ΕΑΒ δεν φαίνεται να … ομονοεί. Αλλες «ομάδες» που φέρονται να πρόσκεινται σε «κύκλους» του υπουργείου Αμυνας τον γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, και άλλες που φέρονται να είναι κοντά στο υπουργείο Ανάπτυξης θέλουν να ξεμπερδεύουν τα πράγματα πρίν τις εκλογές.

Ως γνωστόν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, στις 13 Φεβρουαρίου 2023, είχε προηγηθεί συνάντηση του Α.Γεωργιάδη, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΒ, Δημήτρη Παπακώστα, με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Nasir Alnaqbi και στελέχη της πρεσβείας των ΗΑΕ στην Ελλάδα. Οπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, «προωθείται η ανάπτυξη και επέκταση του προγράμματος εκπαίδευσης μηχανικών αεροσκαφών από τα ΗΑΕ στην ΕΑΒ και η επέκταση των υποδομών της βιομηχανίας για το σκοπό αυτό».

 

(φώτο)

Επίσης, στις 20 Ιουλίου 2022 είχε ανακοινωθεί ότι «η εταιρεία ΕΚΤΕΡ υπέγραψε σύμβαση εκτέλεσης έργου με τα ΗΑΕ για την κατασκευή εγκαταστάσεων εκπαίδευσης και αξιολόγησης προσωπικού. Το έργο θα κατασκευαστεί εντός του χώρου της ΕΑΒ. Το αντικείμενο του έργου ανέρχεται στο ποσό των 18.538.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 10 μήνες από την ημερομηνία εγκατάστασης του αναδόχου στον τόπο του έργου».

Στο μεταξύ, όλα δείχνουν ότι η ΕΑΒ θα πάει «πακέτο» στην Lockheed Martin. Εφόσον τελικώς γίνει κάτι τέτοιο, προς το παρόν δεν διαφαίνεται η εταιρεία να παίρνει κάποια «εργολαβία» για να ενταχθεί στη γραμμή παραγωγής του F-35, το οποίο η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα αρχίσει να παραλαμβάνει η Ελλάδα το 2028 – 2029. Πάντως, όπως φημολογείται, δεν αποκλείεται να αναβαθμίσει τον ρόλο της ως περιφερειακό «συνεργείο» της Lockheed Martin για τα F-16. Ιδωμεν.

 

Πρόσφατα, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα ενταχθεί στη γραμμή παραγωγής τμημάτων των F-35, απάντησε: «Αυτό είναι δύσκολο γιατί ήδη έχουν επιλεγεί τα κράτη, τα οποία έχουν και τις δυνατότητες άλλωστε να συμμετάσχουν σε προγράμματα συμπαραγωγής». Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε στην τελική μας απόφαση να τηρήσουμε αυτές τις ισορροπίες. Η τελική απόφαση θα είναι για την πρόσκτηση αυτών των αεροσκαφών κι από εκεί και πέρα θα εκφράσουμε την επιθυμία μας, να εμπλακεί και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην υποστήριξη αυτών των αεροσκαφών, γιατί όχι και σε κάποιο μικρό κομμάτι της παραγωγής εφόσον είναι εφικτό».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software