Μάτι: Ποινικές διώξεις σε Δούρου και Ψινάκη

dourou-psinakis-katastrofi-fwtia-mati-708.jpg
0
0
0
s2smodern

Είκοσι πρόσωπα από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κρατικοί αξιωματούχοι διώκονται ποινικά για πλημμελήματα που συνδέονται με την τραγωδία στο Μάτι της Αττικής, το περασμένο καλοκαίρι, που πλήρωσαν με τη ζωή τους 100 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών για τους οποίους είχαν κατεθεί μηνύσεις και οι εισαγγελείς άσκησαν δίωξη, περιλαμβάνονται η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Η δίωξη περιλαμβάνει τα εξής πλημμελήματα:

Εμπρησμό από αμέλεια.

Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως.

Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παράλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της.

Παράλληλα οι εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα, Ηλίας Ζαγοραίος, πρώην προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και οι συνάδελφοί του Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος προχώρησαν στην έκδοση απαλλακτικής διάταξης για 4 άτομα για τα οποία δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες και πριν την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκειά της. Ειδικότερα, ευθύνες επιρρίπτουν για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δημους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας και μέσα από τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και πολλών άλλων διαπιστώθηκε απόλυτη ασυννενοηςία, κατάρρευση του συστήματος και χάος στη συνεννίηση των υπηρεσιών τις κρίσιμες ώρες.

Παράλληλα παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές έξι ακόμα δικογραφίες και ειδικότερα: Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις ( αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός) Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής. Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας Και τέλος η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά Την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, στις 4.41 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε σπίτι στο Νταού Πεντέλης.

Το βίντεο δημοσίευσε η Καθημερινή. Στα στιγμιότυπα που παρατίθενται φαίνεται καθαρά πώς ξέσπασε και επεκτάθηκε η φωτιά που έκαψε χιλιάδες σπίτια σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα, και άφησε πίσω της 100 νεκρούς.

Ετικέτες: Διώξεις Μάτι Δούρου Ψινάκηςe-genius.gr ...intelligent web software