Ο Πούτιν ανέστειλε τη Συνθήκη INF με τις ΗΠΑ

0
0
0
s2smodern

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται η Συνθήκη INF μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, κάτι που είχε προαναγγείλει πως θα πράξει, μετά την αντίστοιχη απόφαση της Ουάσινγκτον.

Η Συνθήκη INF μπορεί να «αναβιώσει» αν οι ΗΠΑ «εξαλείψει τις προηγούμενες παραβιάσεις των υποχρεώσεών της υπό τη Συνθήκη», αναφέρει το διάταγμα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Σε διαφορετική περίπτωση, η Συνθήκη απλά θα εκπνεύσει (αυτό θα γίνει εντός εξαμήνου) και θα πάψει η ισχύς της. Πρόκειται για τη Συνθήκη που είχαν υπογράψει η Σοβιετική Ενωση και οι ΗΠΑ στις 8 Δεκεμβρίου 1987 και η οποία απαγόρευε στις δύο χώρες να έχουν πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς. Οι ΗΠΑ επανειλημμένα είχαν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι την παραβίαζε, κάτι που η Μόσχα απέρριπτε κατηγορηματικά και με τη σειρά της εξέφρασε ανησυχία ότι η Ουάσινγκτον δεν συμμορφώνεται με τους όρους της Συνθήκης.

Την 1η Φεβρουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναστέλλουν τη Συνθήκη INF, με σκοπό να αποσυρθούν από αυτή εντός εξαμήνου αν η Ρωσία δεν αρχίσει να συμμορφώνεται πραγματικά με αυτή. Μια ημέρα αργότερα, ο Πούτιν με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει τη Συνθήκη, κάτι που πλέον επισημοποιήθηκε με την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος.

ΗΠΑ, Πούτιν, Αποχώρηση , Πυρηνικά, Αναστολή, INF