Σκηνικό πολέμου στο Βόρειο Αιγαίο

1_0.jpg
0
0
0
s2smodern

Παραλίγο να συγκρουστούν η ρωσική φρεγάτα Admiral Makarov (Ναύαρχος Μακάροφ) που έμπαινε στα Στενά για να κινηθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα με το αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων USS Donald Cook.

Τα δύο πολεμικά πλοία είχαν λάβει πορεία σύγκρουσης. Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο είχε νοτιοδυτική κατεύθυνση και το ρωσικό πλοίο είχε βορειοανατολική πορεία. Ετσι παραλίγο να συμβεί ένα μείζον επεισόδιο μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων και μάλιστα πολύ κοντά στην ελληνική επικράτεια Όπως αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, το περιστατικό συνέβη στις 8:00 ώρα Μόσχας, δηλαδή 7:00 ώρα Ελλάδας. "Το αντιτορπιλικό USS Donald Cook βρισκόταν υπό παρακολούθηση από δύο ρωσικά πολεμικά πλοία κοντά στα Στενά των Δαρδανελλίων " ανέφερε στρατιωτική πηγή. Το USS Donald Cook αναχώρησε στις 08.00 τοπική ώρα από τα Στενά με την ρωσική φρεγάτα "Admiral Essen" να έχει γίνει η σκιά του.

Ομως λίγο αργότερα βρέθηκε σε πορεία σύγκρουσης με άλλη ρωσική φρεγάτα την " Admiral Makarov". Η σύγκρουση αποφεύχθηκε όταν το αμερικανικό πλοίο που επιχείρησε να επικοινωνήσει με το ρωσικό άλλαξε πορεία Το USS Donald Cook μπήκε στην Μαύρη Θάλασσα στις 19 Φεβρουαρίου και κατευθύνθηκε στην ουκρανική ακτή και στο λιμάνι της Οδησσού. Τα ρωσικά ΜΜΕ αργότερα δημοσίευσαν πως μια κορβέτα κλάσης Buyan και ένα κατασκοπευτικό κλάσης Yuri Ivanov ανέλαβαν να το παρακολουθούν. Ήταν η δεύτερη φορά που το USS Donald Cook μπήκε στην Μαύρη Θάλασσα φέτος.

Τον Ιανουάριο επισκέφτηκε το γεωργιανό λιμάνι Batumi.Σύμφωνα με την Συνθήκη του Montreux του 1936 τα πολεμικά πλοία δυνάμεων εκτός Μαύρης Θάλασσας δεν μπορούν να παραμείνουν για περισσότερες από 21 ημέρες στα νερά της.

Pronews

Ετικέτες: Αιγαίο, Ρωσία Σύγκρουση Πλοίαe-genius.gr ...intelligent web software