ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΙΩΣΗΦ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΝΟΙΩΣΕ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥ ΤΙ ΕΣΤΙ ΜΑΔΟΥΡΟ

_2.jpg
0
0
0
s2smodern

«Δεν μπορείς να ζήσεις στη Βενεζουέλα, κινδυνεύει η ζωή σου»

Ο Ιωσήφ Μαριάς, είναι ομοεθνής μας από την Βενεζουέλα, ο οποίος επαναπατρίσθηκε στην Ελλάδα πριν από μερικές εβδομάδες. 0 47χρονος οικογενειάρχης και επιχειρηματίας, που έζησε επί μακρόν στο Καράκας και στο Πουέρτο Λα Κρουζ, βίωσε επί μακρόν το δράμα της λατινοαμερικανικής χώρας, η οποία στενάζει σήμερα υπό το ζυγό του αριστερού καθεστώτος του αιμοσταγούς Νικολά Μαδούρο. Συνολικά, ο Ιωσήφ Μαριάς έμεινε στην Βενεζουέλα 25 χρόνια, χωρίς όπως επισημαίνει, να χάσει ποτέ την επαφή του με την Ελλάδα, την οποία επισκεπτόταν πολύ συχνά. Και το τελευταίο διάστημα, ενημέρωνε την «ΕΩ» για τις εξελίξεις εκεί. Και οι εικόνες που μας μετέφερε, ήταν πραγματικά τραγικές, ειδικά όσον αφορά στην πείνα που μαστίζει τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού (μας είπε για οικογένειες ολόκληρες που τρώνε από τα σκουπίδια), αλλά και την πολύ σκληρή βία που μεταχειρίζεται το αριστερό καθεστώς προκειμένου να καταστείλει τον εξεγερμένο λαό, ο οποίος πια αρνείται να κάνει πίσω και κατεβαίνει σε καθημερινή βάση στον δρόμο. Ως λόγους της επιστροφής της οικογένειάς του στα πάτρια εδάφη, ο Ιωσήφ Μαριάς αναφέρει την γενικευμένη ανασφάλεια στην Βενεζουέλα, τις συνεχείς πολιτικές ταραχές τις λεηλασίες και την κατάρρευση της οικονομίας, που είναι αποτελέσματα των πολιτικών του Ούγκο Τσάβες.

Στον Νίκο Χιδίρογλου

- Γιατί γυρίσατε στην Ελλάδα;

- Ήταν πια πάρα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο να κάτσουμε στη Βενεζουέλα. Δεν υπάρχουν δουλειές στη Βενεζουέλα, δεν μπορείς να ζήσεις στη Βενεζουέλα. Κινδυνεύει η ζωή σου, είναι οι απαγωγές καθημερινές, δεν βρίσκεις τροφές, δεν υπάρχει τίποτε, δεν υπάρχουν φάρμακα… Άμα αρρωστήσει ένα παιδί σου από αμυγδαλίτιδα, μπορεί να πεθάνει. Από σκωληκοειδίτιδα πεθαίνουν τα παιδιά. Δηλαδή, υπάρχουν βίντεο που έχει τραβήξει ο κόσμος, άτομα που έχουν οικονομική άνεση, που δεν πεθαίνουν επειδή δεν έχουν τα λεφτά να πάνε σε μία κλινική. Πας στην κλινική και δεν υπάρχουν τα υλικά για να σου κάνουν την εγχείρηση. Πεθαίνει ο κόσμος.

- Δεν γίνονται εισαγωγές, ώστε ο κόσμος να μπορεί να βρίσκει τα απαραίτητα;

- Δεν υπάρχουν τα δολάρια για να γίνουν οι εισαγωγές. Γιατί, για να γίνουν οι εισαγωγές πρέπει να υπάρχει ένα κέρδος. Δηλαδή, αν είναι να το φέρει το κράτος, πρέπει τα άτομα που είναι στις θέσεις για να τα φέρουν, δεν είναι τα σωστά. Τα σωστά άτομα, δηλαδή, οι γιατροί, όλοι αυτοί που θα έπρεπε να έχουν μία θέση στον τομέα τους, για να μπορούν να κάνουν τις σωστές εισαγωγές, μιλάμε πάντα για το κράτος, πια δεν είναι. Το κράτος έχει γίνει δυσλειτουργικό.

- Μπορούμε να μιλήσουμε για κοινωνική κατάρρευση στην Βενεζουέλα; Για κρατική και κοινωνική κατάρρευση;

- Η κοινωνική κατάρρευση, δυστυχώς, στη Βενεζουέλα δεν είναι απότομη. Είναι τα τελευταία 40 χρόνια. Απλούστατα, από εκεί που ήταν το 30% με 40% που είχαν μεγάλο πρόβλημα στη Βενεζουέλα, τώρα έχει γίνει το 85% που ζει στην μιζέρια.

- Και πού οφείλεται αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια; Στις πολιτικές των Τσάβες, Μαδούρο;

- Η αλήθεια είναι ότι φταίει ο Τσάβες. Ο Μαδούρο είναι αυτός που απλώς είναι τώρα στην εξουσία. Η πολιτική που ακολούθησε ο Τσάβες είναι αυτή που λέει αυτός ο «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα». Όποιος και να ψάξει και να δει λίγο στο ιντερνέτ θα καταλάβει ότι δεν έχει μία λογική βάση ο «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα».

- Είχε η Βενεζουέλα δημοκρατία πριν τον Τσάβες;

- Είχε μια δημοκρατία. Είχε ελεύθερες εκλογές και σε αυτές βασίστηκε και ο Τσάβες για να βγει από τη φυλακή μετά το πραξικόπημα του ’92. Σε εκείνες τις εκλογές που έγιναν μετά το ’96, ζήτησε το κομμουνιστικό κόμμα της Βενεζουέλας για να δώσει πολιτική βοήθεια στον Ραφαέλ Καλντέρα που έγινε πρόεδρος – που ο Ραφαέλ Καλντέρα ερχόταν από ένα ακροδεξιό κόμμα που λεγόταν Κοπέι - ο συγκεκριμένος μετά που είχε ένα πρόβλημα στο Κοπέι έφυγε από το Κοπέι (σ.σ. Partido Socialcristiano - Κοινωνικοχριστιανικό Κόμμα) και συγκέντρωσε όλα τα μικρά κόμματα κάτω από τον έλεγχό του. Δηλαδή, ήταν πασίγνωστος πολιτικός. Ένα από αυτά τα κόμματα που τον υποστήριξε στις συγκεκριμένες εκλογές του ’96, ήταν το κομμουνιστικό κόμμα της Βενεζουέλας. Για να τον στηρίξει, ζήτησε την απελευθέρωση του Τσάβες και όλων αυτών που μετείχαν στο πραξικόπημα του 1992. Το δέχτηκε ο Καλντέρα, κερδίζει τις εκλογές, βγάζει τον Τσάβες από τις φυλακές. Κανένας δεν πίστευε εκείνη την στιγμή ότι στις επόμενες εκλογές θα είχαμε πρόεδρο τον Τσάβες. Και σε διάφορες συνεντεύξεις που έδωσε, που τον ρώτησαν ευθέως «είσαστε σοσιαλιστής; Θα κάνετε την Βενεζουέλα μία Κούβα;», απαντούσε «όχι, δεν είμαι σοσιαλιστής».

- Αλλά, τελικά, αποδείχθηκε ότι ήταν ένας σκληρός μαρξιστής, γιατί ουσιαστικά «κουβανοποίησε» τη Βενεζουέλα...

- Την «κουβανοποίησε», το μόνο είναι ότι η Κούβα για να γίνει Κούβα έκανε δέκα χρόνια ιστορίας, δηλαδή, με τον σοσιαλισμό μέχρι να γίνει μαρξισμός και η Βενεζουέλα μέσα σε μία τετραετία, είχαμε χάσει πια όλα τα δικαιώματα.

- Ποια δικαιώματα, δηλαδή; Της ελεύθερης έκφρασης;

- Τα πάντα. Πάνω απ’ όλα, όμως, της ελεύθερης έκφρασης. Γιατί, οι εκλογές έγιναν το Δεκέμβριο του ’98. Αυτός παρέλαβε το ’99. Μετά τις εκλογές του ’99, το 2002, έγινε ένα πραξικόπημα ενάντια στον Τσάβες το οποίο, πάρα πολλοί λένε - κι εγώ αυτό νομίζω - ότι το έκανε ο ίδιος για να κάνει μία εκκαθάριση και στον στρατό και στους συνεργάτες του.

- Δηλαδή, το χρησιμοποίησε ως πρόσχημα...

- Ακριβώς. Από εκεί και πέρα, έγινε πια σοσιαλιστής. Άρχισε πια να λέει – αυτό που έχουμε ακούσει, δηλαδή, από τότε μέχρι τώρα – το «Patria, socialismo ο muerte» που είναι «Πατρίδα, σοσιαλισμός ή θάνατος», ανάγκασε πια όλους στο στρατό να τον υπακούουν και να τον έχουν σαν θεό. Λέγεται, κάποια στιγμή, ότι σε μία επίσκεψη που είχε κάνει ο Κάστρο στη Βενεζουέλα, θέλοντας να μεγαλοποιήσει τον Τσάβες… Γιατί ο Κάστρο ήταν πάρα πολύ έξυπνος άνθρωπος και ήξερε πώς να χτυπήσει, προσπάθησε να μπει στη Βενεζουέλα τη δεκαετία του ’60, αλλά ο τότε πρόεδρος δεν τον άφησε, έγινε ανατροπή και από τότε ψυχράνθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις Κούβας – Βενεζουέλας. Ο Κάστρο μετά είδε ότι η Βενεζουέλα είναι σε παραγωγή μία από τις τέσσερις – πέντε πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο σε πετρέλαιο, τώρα έχει δύο – τρία χρόνια με τον χρυσό και με το φυσικό αέριο. Κάθισε λοιπόν ο Κάστρο και είδε την ανάγκη του Τσάβες να τον θεοποιήσουν, να τον μεγαλώσουν και του έλεγε «όταν θα πεθάνεις κάποια μέρα, θα σε θυμούνται σαν θεό, σαν libertador» (σ.σ.: απελευθερωτής).

- Υπάρχει τμήμα του πληθυσμού το οποίο στήριζε τον Τσάβες και τώρα στηρίζει τον Μαδούρο;

- Όχι. Τώρα όχι. Ένα μέρος του πληθυσμού είναι Τσαβίστες, που δεν θα παραδεχθούν ποτέ τα σφάλματα του Τσάβες και για να τα παραδεχθούν θα πρέπει να επανέλθει η δημοκρατία, να μάθει ο κόσμος τι έκανε πραγματικά ο Τσάβες, πού πήγαν τα λεφτά της Βενεζουέλας. Μιλάμε για 4.000.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, που άμα τα πολλαπλασιάσουμε επί 110 δολάρια που έκανε το βαρέλι πετρελαίου, επί 365 μέρες, γιατί το βαρέλι πετρελαίου δεν έχει σαββατοκύριακο...

- Εκεί δεν ήθελαν, όμως, να χτίσουν τον σοσιαλισμό, πάνω στις τιμές του πετρελαίου τις υψηλές κι όταν έπεσαν οι τιμές του πετρελαίου η οικονομία κατέρρευσε;

- Κατέρρευσε. Όταν ένα κράτος πια στηρίζεται μόνο και μόνο στο πετρέλαιο και κρατικοποιεί τα πάντα, ρύζι, ζυμαρικά, όλα αυτά κατέρρευσαν γιατί οι άνθρωποι που τα διηύθυναν έφυγαν, τους τα πήραν απ’ τα χέρια, ήταν δικά τους, τα εργοστάσια κ.λπ.

- Άρα, έχουμε μία μεγάλη αποτυχία του κράτους όταν κλήθηκε να κάνει τον επιχειρηματία.

- Ναι. Δεν μπορεί το κράτος να κάνει τον επιχειρηματία, δεν υπάρχει λογική σε αυτό. Το να βγάζεις πετρέλαιο και να το πουλάς, είναι ένα πράγμα. Το να έχεις 4.000.000 υπαλλήλους, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Από τον Τσάβες και μετά, άρχισε η απαγόρευση στο να έχεις δολάρια, ο μόνος τρόπος για να έχεις δολάρια ήταν το «καντίβι». Πήγαινες σε τράπεζα και ζητούσες λεφτά για να κάνεις εισαγωγές. Για να σου δώσει το συγκεκριμένο χαρτί, έπρεπε να συμπληρώσεις κάποια χαρτιά, έπρεπε να δηλώσεις τι θα έφερνες, πόσο θα το αγόραζες, πού θα το πλήρωνες κ.λπ. Τι γίνεται: πάρα πολλοί από αυτούς είχαν μπλεχτεί με Τσαβίστες, τους έδιναν το συγκεκριμένο χαρτί που σου επέτρεπε εσένα να φέρεις π.χ. ποτήρια και τι έκαναν; Έκαναν δουλειές. Δεν θα βάλω Έλληνες μέσα, αλλά σίγουρα πάρα πολλοί Ιταλοί, Ισπανοί, Άραβες, Βενεζουελάνοι, όλοι. Π.χ., για να καταλάβει λίγο ο κόσμος: έφερνες ένα ποτήρι με ένα δολάριο και το πουλούσες στο κράτος με επτά – οκτώ δολάρια. Εσένα σου έδιναν και σε πλήρωναν με επτά – οκτώ δολάρια. Με αυτά τα επτά – οκτώ δολάρια τι έκανες; Τα πουλούσες στην μαύρη αγορά στη Βενεζουέλα. Τα πουλούσες σε μένα που δεν είχα το «καντίβι» και σε πολλούς άλλους.

- Οι οποίοι τα χρειάζονταν για να κάνουν «δουλειές»...

- Ακριβώς. Γιατί, εγώ δηλαδή που η δουλειά μας ήταν υφάσματα, δεν θεωρεί το κράτος ότι αυτά ήταν κάτι το αναγκαίο να φέρεις.

- Τι γίνεται με τους Έλληνες εκεί πέρα, τώρα πια; Πόσοι είναι οι Έλληνες στη Βενεζουέλα;

- Νομίζω ότι το 80% έχει γυρίσει. Ή έχει πάει για Ισπανία, οι περισσότεροι, για Αμερική, αλλά σίγουρα το 80% έχουν φύγει από τη Βενεζουέλα. Αυτοί που έχουν μείνει, είναι επειδή δεν μπορούν ή δεν μπόρεσαν να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους.

- Εγώ θυμάμαι ότι επί Τσάβες είχαν πρόβλημα και κάποια ελληνικά καράβια εκεί.

- Το συγκεκριμένο καράβι που είχε το πρόβλημα, είχαν βάλει κάποια ναρκωτικά μέσα στο καράβι, δεν έφταιγαν οι Έλληνες, δεν έφταιγε η εταιρεία, δεν έφταιγε κανένας. Ήταν καθαρά θέμα από άτομα που ήταν μέσα στο καράβι, Κολομβιανοί. Τους συγκεκριμένους τους είχαν πιάσει, απ’ ό,τι λένε, το ίδιο το κράτος τους είχε βάλει να τα βάλουν, ώστε να τους πιάσουν και να μπορέσουν να πάρουν το καράβι. Αυτό ενδιέφερε τον Τσάβες, να πάρουν το καράβι.

- Δηλαδή ο Τσάβες λειτουργούσε και σαν πειρατής, τρόπον τινά.

- Γενικώς, σαν πειρατής. Πειρατής ήταν. Δηλαδή, όταν πας και στην τηλεόραση λες σ’ έναν τραπεζίτη «θα μου πουλήσεις την τράπεζά σου θες δεν θες, γιατί αλλιώς θα στην πάρω», είσαι πειρατής, είσαι κλέφτης.

- Είπε τέτοιο πράγμα στην τηλεόραση;!

- Πάρα πολλές φορές και όχι μόνο με αυτό, με πάρα πολλά άλλα. Δηλαδή, πήγαινε στο δρόμο, τον κυνηγούσαν τα κανάλια τα δικά τους και έλεγε «ποιανού είναι αυτά τα μαγαζιά;», φώναζαν οι υπόλοιποι από κάτω, «της ολιγαρχίας». «Τώρα θα γίνουν κρατικά, επιτόπου», έλεγε αυτός. Έτσι έγινε ο Τσάβες, εκεί πάτησε ο Τσάβες, σε αυτό και στο πετρέλαιο.

- Εκμεταλλεύτηκε και τα σπίτια εκεί που έδινε στους φτωχούς;

- Όχι. Τα σπίτια που έδινε στους φτωχούς, κατά σύμπτωση ήταν κι ένας γνωστός μου εκεί μπλεγμένος σ’ αυτά, που ρωτούσε αν ξέραμε κάποιον στην Ευρώπη που να είχε σπίτια προκατασκευασμένα, γιατί χρειάζονταν να τα βάλουν γιατί ερχόταν ο Τσάβες να πει στα κανάλια, «κοιτάξτε τι κάνουμε, πόσα σπίτια έχουμε φτιάξει» και δεν είχαν φτιάξει τίποτε, τα λεφτά τα είχαν φάει.

- Άρα, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα διαφθοράς και σε αυτό το καθεστώς.

- Η διαφθορά στον Τσάβες δεν πιάνεται. Δηλαδή, ιστορικά – και το ξαναλέω - 4.000.000 βαρέλια επί 365 ημέρες το χρόνο, επί 10 χρόνια, 2000-2010...

- Πώς έχουν βρεθεί οι συγγενείς του Μαδούρο με τόσα χρήματα; Μιλάμε για δισεκατομμύρια δολάρια περιουσία.

- Ο Μαδούρο όταν ανέβηκε, το βαρέλι πετρελαίου έπεσε, το 2012, άρχισε να μειώνεται η τιμή του, από εκεί που ήταν 112-116 έφτασε στα 80-84 δολάρια, το 2013 πήγε στα 60 κάτι...

Ετικέτες: Συνέντευξη Έλληνες Ελεύθερη Ώρα Μαριάς Μαδούρο Ιωσήφe-genius.gr ...intelligent web software