Ουκρανία: Ο Ζελένσκι θέτει όρια στην «υπεράσπιση του Μπαχμούτ»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την πόλη Μπαχμούτ (ανατολικά), που είναι αντιμέτωπη με καθημερινές επιθέσεις του ρωσικού στρατού εδώ και μήνες, αλλά υπολογίζοντας το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

 

Ο κ. Ζελένσκι έκανε αυτό το σχόλιο στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την ώρα που αρκετοί δυτικοί αναλυτές αμφισβητούν το εάν και κατά πόσον οι δυνάμεις του Κιέβου, που μειονεκτούν αριθμητικά, πρέπει να συνεχίσουν τη μάχη για να κρατήσουν την πόλη, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, από τον ακατάπαυστο βομβαρδισμό του ρωσικού πυροβολικού.

 

Προπολεμικά η Μπαχμούτ, που υπάγεται στην περιφέρεια Ντονιέτσκ, είχε πληθυσμό 70.000 κατοίκων, όμως τώρα ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως δεν απομένουν σε αυτή παρά λιγότεροι από 5.000 πολίτες.

«Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη πόλη. Στην πραγματικότητα, όπως αρκετές άλλες στο Ντονμπάς, έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από τους Ρώσους. Είναι σημαντικό για εμάς να την υπερασπιστούμε, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος και όχι αν πρόκειται να σκοτωθούν όλοι», δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στην ιταλική εφημερίδα.

Για ορισμένους αναλυτές στη Δύση, η πόλη έχει περισσότερο συμβολική παρά στρατηγική αξία, μολονότι αναγνωρίζουν πως αποτελεί πύλη για πόλεις δυτικότερα στην περιφέρεια Ντονιέτσκ.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, οι ρώσοι διοικητές έχουν σκοπό να κινηθούν προς τις πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, δυτικότερα στην περιφέρεια, να φθάσουν «ως και τη Ντνίπρο» (κεντρικά).

«Θα αντισταθούμε και στο μεταξύ θα προετοιμάσουμε την επόμενη αντεπίθεση», είπε.

Ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια πριν από σχεδόν έναν χρόνο. Επικέντρωσε τις προσπάθειές του στην κατάληψη όλου του Ντονμπάς -που αποτελείται από τις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ-, αφού η αρχική προσπάθειά του να προελάσει στο Κίεβο απέτυχε.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την Μπαχμούτ από τον Ιούλιο, όταν κατέλαβαν δυο πόλεις βορειότερα. Με αιχμή του δόρατος τους μισθοφόρους της εταιρείας Βάγκνερ, σημειώνουν οριακά εδαφικά κέρδη σε κοντινά χωριά, ενώ μαίνονται μάχες σε βόρειους τομείς της ίδιας της πόλης τις τελευταίες ημέρες.

 

Για ουκρανούς στρατιωτικούς αναλυτές, η πόλη, που διαθέτει φυσικές οχυρώσεις, ιδίως έναν ποταμό και δασικές εκτάσεις, έχει σημασία: καθηλώνει τις ρωσικές δυνάμεις.

«Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή ο ουκρανός στρατός να εγκαταλείψει την Μπαχμούτ. Η πόλη δεν είναι περικυκλωμένη», διαβεβαίωσε ο Ολεξάντρ Κοβαλένκο μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο nv.ua. «Η Μπαχμούτ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο: είναι παγίδα. Για εννιά μήνες, συγκεντρώνει τους πόρους και τα μέσα των ρωσικών δυνάμεων κατοχής… έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Δεν πρέπει να θεωρείται φρούριο, αλλά παγίδα», επέμεινε.

TAGS: