Ξεπέρασε τον εαυτό του!

dimitras.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου

Ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό με το τελευταίο του “χτύπημα” ο Παναγιώτης Δημητράς, καθώς αυτή την φορά δεν στέλνει κατηγορούμενο έναν αρθρογράφο, έναν ηθοποιό ή κάποιον άλλο που επιχειρεί να εκφράσει την γνώμη του αλλά σχεδόν ένα ολόκληρο νησί. Και συγκεκριμένο το νησί της Σάμου. Αφού με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε προς το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας, καταγγέλει έναν σκασμό φορέων της Σάμου, για ... ξενοφοβική ρητορική και... προτροπή σε βία. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται: Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήριααναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο τη ξενοφοβική ρητορική μίσους φορέων της Σάμου που μάλιστα περιλαμβάνουν και τον τοπικό δικηγορικό σύλλογο και τον σύλλογο δικαστικών υπαλλήλων (!) και συγκεκριμένα των 1) ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ 2) ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ , 3) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΑΜΟΥ, 4) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ, 5) ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ, 6) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΣΑΜΟΥ , 9) ΟΔΟΝΤΟΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ, 10) ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ και 11) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΗΛΩΝ ΣΑΜΟΥ, οι οποίοι μεταξύ άλλων δηλώνουν σε εξώδικό που συνυπογράφουν πως “οι πολίτες , έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες της πόλης της Σάμου είναι θύματα κλοπών, καταστροφών και εν γένει παραβατικών συμπεριφορών από μετανάστες τους οποίους εσείς έχετε εγκλωβίσει στη πόλη , μέρος δε της ευθύνης σας ανήκει και ελέγχεστε ως ηθικοί αυτουργοί,” αποδίδοντας παραβατική ή εγκληματική συμπεριφορά στους μετανάστες ή πρόσφυγες συλλήβδην.”

Γιατί είναι κατά τον κ. Δημητρά ρατσιστές, ξενόφοβοι και όλα τα υπόλοιπα οι φορείς της Σάμου, που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας του νησιού; Γιατί τόλμησαν να συντάξουν μια επιστολή προς τον Υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής. Μια επιστολή στην οποία ζητούν την βοηθειά του για να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από την κανονικότητα της ζωής τους. Γράφουν λοιπόν σε αυτή:

Σήμερα στη πόλη της Σάμου παραμένουν , στη πλειοψηφία τους παρά τη θέληση τους, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ο αριθμός τους δραματικά αυξάνεται από τις συνεχείς και καθημερινές ροές από τη γείτονα Τουρκία. Γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς και η Διοικήτρια του ΚΥΤ Σάμου ότι υπάρχουν πρόσφυγες που παραμένουν για 12, 16 ακόμα και 18 μήνες στο νησί και περιμένουν την εκδίκαση των προσφυγών τους , άλλοι που έχουν απορριφθεί οι προσφυγές τους δεν απελαύνονται και άλλοι που ενώ το αίτημα ασύλου τους έγινε δεκτό περιμένουν, επί ματαίω. Το κέντρο αυτό δεν είναι χώρος προσωρινής παραμονής αλλά εξελίχτηκε σε χώρο μόνιμης εγκατάστασης των εισερχομένων, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον τουρισμό και τη συνολική οικονομία του νησιού όσο και στην πληθυσμιακή σύνθεση και ισορροπία της πόλης της Σάμου.

Η αδιαφορία σας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στη Σάμο, η ολιγωρία και οι αναίτιες καθυστερήσεις των διαδικασιών ασύλου έχουν ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση των προσφύγων, την ψυχική τους εξουθένωση και την απίστευτη ταλαιπωρία τους αφού διαβιούν σε άθλιες συνθήκες και πολλοί από αυτούς είναι ψυχικά και σωματικά ασθενείς. Αποθηκεύσατε στη πόλη της Σάμου χιλιάδες ψυχές γιατί μάλλον έτσι σας συμφέρει ή γιατί τα συμφέροντα υποσκελίζουν τη βούληση σας για άμεσες λύσεις ικανές να ελαχιστοποιήσουν τας προβλήματα του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Πέραν του γεγονότος ότι εμμέσως με την πολιτική σας , τις ενέργειες, τα λάθη τις παραλείψεις και τις παρανομίες σας βασανίζετε τους πρόσφυγες αφού στη πλειοψηφίας τους επιθυμία τους είναι να φύγουν από το νησί καταστρέψατε τη πόλη της Σάμου και τους κατοίκους της οι οποίοι ζούν μέσα στο φόβο, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο σχεδιασμός και οι προδιαγραφές του υφιστάμενου Κέντρου υποδοχής ( βλέπε ΦΕΚ 10/8-1-2016) που έχουν εκπονηθεί, αφορούσαν τη λειτουργία του χώρου ως Κέντρου Πρώτης Υποδοχής δυναμικότητας 650 ατόμων στη νήσο Σάμο και ειδικότερα προσωρινή δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών. Η λειτουργία του ΚΥΤ καθίσταται εκ των πραγμάτων προβληματική, επικίνδυνη και επιβαρυντική για την τοπική κοινωνία, αφού δεν διασφαλίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις υγιεινής και ασφαλείας.”

Και συνεχίζουν οι φορείς της Σάμου, παραθέτοντας ένα σωρό προβλημάτων που έχουν στην τοπική κοινωνία τους προκληθεί από την μαζική παρουσία μεταναστών. Ανάμεσα στα οποία και το ζήτημα της εγκληματικότητας καθώς σημειώνουν ότι υποφέρουν καθώς “η κατάσταση στη πόλη της Σάμου είναι πλέον οριακή και η απουσία του Υπουργείου σας δεδομένη , χωρίς πρόγραμμα , οργάνωση , λύσεις και αποτελέσματα και με δεδομένο ότι η άθλια, άτακτη, περιφραγμένη και επικίνδυνη δομή που ανέχεστε να λειτουργεί κατάντησε να διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό και να εξαθλιώσει την τοπική οικονομία για τελευταία φορά σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που προαναφέρουμε τα οποία ταλανίζουν τη πόλη και τους πολίτες της... οι πολίτες , έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες της πόλης της Σάμου είναι θύματα κλοπών, καταστροφών και εν γένει παραβατικών συμπεριφορών από μετανάστες τους οποίους εσείς έχετε εγκλωβίσει στη πόλη , μέρος δε της ευθύνης σας ανήκει και ελέγχεστε ως ηθικοί αυτουργοί. Αυτό από ό,τι φαίνεται ενόχλησε τον κ. Δημητρά, ο οποίος αποφάσισε να τους στείλει κατηγορουμένους. Εμείς από την πλευρά μας αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει η εισαγγελία και εάν θα “προχωρήσει” την μηνυτήρια αναφορά του κ. Δημητρά και θα δικάσει όλους αυτούς τους πολίτες.

Εάν θα υπάρξει πολιτική πίεση προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να εμπεδωθεί στους Έλληνες πολίτες το αίσθημα ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για να λύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την μαζική μετανάστευση. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε ξανά και για τον περίφημο αντιρατσιστικό νόμο, τον νόμο αυτό που φτιάχτηκε προκειμένου να κατασταλλούν οι αντιρρήσεις των Ελλήνων στον εποικισμό της χώρας μας από ορδές μεταναστών. Και αυτή η περίπτωση, όπως και άλλες πρόσφατες αναδεικνύουν το ότι αυτού του είδους οι νόμοι επιτρέπουν σε ανθρώπους σαν τον κ. Δημητρά να εμφανίζονται ως οι εθνικοί “ιεροεξεταστές” και να ταλαιπωρούν μεγάλο αριθμό πολιτών, το μόνο αμάρτημα των οποίων είναι ότι θέλουν να προστατεύσουν την ζωή, την περιουσία αλλά και την αξιοπρέπειά τους.

Ετικέτες: Φορείς Μηνύσεις Σάμος Δημητράς Ελσίνκι