ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: "MIA ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ"

-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ13-12-2018-1384.jpg
0
0
0
s2smodern

Η Ελληνική Δράση παρευρέθηκε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, μια εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τον Ήρωα, Ποιητή και Εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, στο 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές που την οργάνωσαν.

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1938 στην Τσάδα της επαρχίας Πάφου. Ήταν το τέταρτο παιδί στην οικογένεια, με δύο άλλους αδελφούς και δύο αδελφές. Ξεκίνησε να φοιτά στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του Κτήματος (1944-1950). Ήταν άριστος μαθητής. Από την παιδική του ηλικία έδειξε τα χαρακτηριστικά που θα τον συνόδευαν σε όλη τη σύντομη ζωή του: δυναμισμό, ηγετικές ικανότητες, δημιουργικότητα, φιλοπατρία, λογοτεχνική φλέβα. Ήταν λιγόλογος, φιλομαθής, στοχαστικός, μεγαλόψυχος. Φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου από το 1950 μέχρι το 1955 και ως τελειόφοιτος το πρώτο τρίμηνο του 1955-1956. Στο τέλος της τρίτης τάξης Γυμνασίου, την 1η Ιουνίου 1953, παραμονή της στέψης της νέας βασίλισσας της Αγγλίας, σε ηλικία 15 χρόνων, πρωτοστάτησε στις μαχητικές αντιβρετανικές εκδηλώσεις. Κατέβασε την αγγλική σημαία από τον ιστό του σταδίου και έδωσε το έναυσμα για την πρώτη, μετά την εξέγερση του 1931, δυναμική αναμέτρηση των Ελλήνων της Κύπρου με τους Βρετανούς . Ήταν η πρώτη επαναστατική του πράξη, που σημάδεψε την περαιτέρω αγωνιστική του πορεία.Τον Απρίλιο του 1955 εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ και πρωταγωνίστησε στις διαδηλώσεις, στη διανομή προκηρύξεων, στην αναγραφή συνθημάτων και στις ανατινάξεις βρετανικών στόχων. Στις 17 Νοεμβρίου 1955, κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης, επιτέθηκε σε δύο Άγγλους στρατιώτες που κακοποιούσαν συμμαθητή του και τον ελευθέρωσε.

Αργότερα συνελήφθηκε, κατηγορήθηκε και ορίσθηκε να δικαστεί στις 6 Δεκεμβρίου 1955. Βέβαιος ότι θα καταδικαζόταν σε φυλάκιση ή θα οδηγείτο σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, διέφυγε στα βουνά την παραμονή της δίκης του και εντάχθηκε στις πρώτες ανταρτικές ομάδες της Πάφου. Στις 16 Δεκεμβρίου επικηρύχθηκε από τους Άγγλους.Κατά τη διάρκεια της ανταρτικής του δράσης, που κράτησε ένα χρόνο, πήρε μέρος σε επιθέσεις εναντίον βρετανικών φρουρών, αστυνομικών σταθμών και στρατοπέδων καθώς και σε ανατινάξεις και ενέδρες. Με τόλμη και αυτοθυσία, και πολλές φορές κινδυνεύοντας ο ίδιος για την ασφάλεια των συμμαχητών του, έδωσε πρότυπο αγωνιστικού φρονήματος και πράξης, δηλώνοντας πάντα πως ποτέ δεν θα παραδινόταν αλλά θα έπεφτε «στο πεδίον της μάχης». Την ώρα της σύλληψης του δήλωσε στους Άγγλους: «Είμαι ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και πολεμώ για την Πατρίδα μου». Παράλληλα με την αγωνιστική του δράση την ποιητική του δημιουργία είχε αρχίσει από τα πρώτα μαθητικά του χρόνια. Όλα τα ποιήματα είναι περιεκτικά, με πλήρη νοηματική σαφήνεια και διανθισμένα με όλα τα εκφραστικά μέσα. Κυρίαρχες έννοιες στο λόγο του: η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πατρίδα, η Παναγία, ο ήλιος, το φως, η θάλασσα, ο ουρανός τ’ αστέρια, η φύση και άλλες με κορυφαία, που θα μπορούσε να δώσει τον τίτλο στο έργο του, τη «Λευτεριά» (δε χρειάστηκε όμως γιατί το όνομα αυτό το χάρισε στη βαφτιστικιά του.Η αγάπη για την Πατρίδα και ο πόθος της λευτεριάς ξεχειλίζουν σε κάθε στροφή των πατριωτικών ποιημάτων. Όμως και στα «θρησκευτικά ποιήματα», όπου καταρχήν αναδεικνύεται η βαθιά πίστη του ποιητή, κυρίαρχο αίτημα μέσα από τις ικεσίες του προβάλλει και πάλι η πολυπόθητη Λευτεριά: «Ω! Θεέ παντοδύναμε!

Στην ενότητα των ερωτικών ποιημάτων γίνεται ένας ύμνος στη φιλία, στην αγάπη και στον έρωτα. Η ευγενική έκφραση αυτών των συναισθημάτων εξιδανικεύει τον έρωτα, και γεμίζει με προσμονή και νοσταλγία τον ποιητή, καθώς οι δύο αποδέκτες αυτών των συναισθημάτων, η Λύα και ο Ευαγόρας βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλο. Παρ’ όλη την ιδιαιτερότητα του θέματος, αγιάτρευτος πατριδολάτρης ο ποιητής δεν ξεχνά και στα ερωτικά του ποιήματα να κάνει μνεία της διαφαινόμενης πιθανής θυσίας του.Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης αποτελεί σύμβολο και πρότυπο δράσης για την Ελληνική νεολαία. Η ζωή του συγκινεί μέχρι σήμερα και εμπνέει όλους μας και κυρίως την μαθητική κοινότητα. Με τον θάνατο του το Ελληνικό Έθνος στερήθηκε μια ηγετική φυσιογνωμία, ένα μέλλοντα αξιόλογο ποιητή.

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης για την εξαιρετική θεατρική παράσταση, συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους που παρακολούθησαν την εκδήλωση και αποτελούν παράδειγμα για όλους τους Έλληνες μαθητές. Χρέος μας είναι να μην ξεχνάμε και να τιμούμε όλους τους ήρωες του Ελληνισμού, που πρόσφεραν την ζωή τους για την ελευθερία της Πατρίδας μας. Την Ελλάδα αγαπώ, αλλά και σένα μ’ έναν έρωτα μεγάλο, αληθινό,τα γαλάζια σου τα μάτια τα θλιμμένα τον καθάριο της θυμίζουν ουρανό. Θα πάρω μιαν ανηφοριά, θα πάρω μονοπάτια, να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Θ’ αφήσω αδέλφια συγγενείς, τη μάνα, τον πατέρα μέσ’ τα λαγκάδια πέρα και στις βουνοπλαγιές. Ψάχνοντας για τη Λευτεριά θα ‘χω παρέα μόνη κατάλευκο το χιόνι, βουνά και ρεματιές. Τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θα ‘ρθει το καλοκαίρι Τη Λευτεριά να φέρει σε πόλεις και χωριά. Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Για σένα, Κύπρο αθάνατη, Πατρίδα σκλαβωμένη, Θα δώσω απ’ το αίμα μου Κάθε σταλαματιά…Για να σε δω ελεύθερη, Και χιλιοδοξασμένη Δε θα διστάσω, Κύπρο μου, Nα πέσω στη φωτιά».

Αθανάσιος Χασάπης

Πρόεδρος συλλόγου – Ελληνική Δράση

Ετικέτες: Εκδήλωση Καλαμάτα Ελληνική Δράση Ευαγόρας Παλληκαρίδηςe-genius.gr ...intelligent web software