Ο Ληνός των Κολοκοτρωναίων. Η προδοσία της 1ης Φλεβάρη 1806

gort123412.jpg
0
0
0
s2smodern

Σαν σήμερα :

"ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΕΣ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΠΕΣΑΝ ΕΝΔΟΞΩΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΛΗΝΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΤΗΝ 1ΗΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1806 ΕΞ ΚΛΕΦΤΑΙ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΟΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗΝ ΖΩΡΡΠΑΝ"

Ο ληνός των Κολοκοτρωναίων. Λίγα μέτρα πριν το μοναστήρι της Αιμυαλούς, βρίσκεται ο περίφημος ληνός των Κολοκοτρωναίων, ένα παραδοσιακό μονώροφο ή διώροφο κτίσμα και είχε κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί την εποχιακή κατοίκηση των μικροκαλλιεργητών της περιοχής, ή σαν μικρός βοηθητικός εργαστηριακός χώρος. Μέσα σ΄ αυτόν βρήκαν τραγικό θάνατο την 1η Φεβρουαρίου 1806, μια ομάδα κλεφτών με επικεφαλής , το Γιάννο Κολοκοτρώνη ή Ζορμπά, τον αδελφό του Αρχηγού της επανάστασης.Τα δυο κυπαρίσσια κοντά στο ληνό, με τις κομμένες κορυφές, θέλει ο λαός να συμβολίζουν τα δυο αδέρφια του Κολοκοτρώνη που σκοτώθηκαν εκεί. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, λέει η παράδοση, αγνάντευε το θάνατο των παλικαριών από το απέναντι βουνό, την Κλινίτσα, όπου σε ανάμνηση του γεγονότος έχει στηθεί ένας μεγάλος σταυρός. . .

Η λαϊκή μούσα έγραψε γι αυτό το δημοτικό τραγούδι:

"Καλόγερος εκλάδευε στης Αιμυαλούς τ' αμπέλι κι οι Κλέφτες τον αγνάντευαν από ψηλή ραχούλα βλέπει από πέρα κι έρχονται το Γιώργο και το Γιάννη. Γεια σου χαρά σου γούμενε. Καλώς τα παλικάρια. Για κρύψε μας καλόγερε, κρύψε μας μπουραζιέρη, ψωμί κρασί για φέρε μας τ' είμαστε πεινασμένα... Τήρα καλά καλόγερε να μη μας μαρτυρήσεις ... Ο Θοδωρής αγνάντευε ψηλά από την Κλινίτσα και των συντρόφων μίλησε, της συντροφιάς του λέει. Σηκώτε για να φύγουμε στη Ζάκυνθο να πάμε τι μας εζώσαν τα σκυλιά, οι άπιστοι μουρτάτες.."

Ετικέτες: Ληνός Κολοκοτρώνης Προδοσία 1806e-genius.gr ...intelligent web software