x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ελεύθερη Ώρα

Στην Ιερουσαλήμ χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα λουθηρανή πάστορας

Σε πολλά μέρη του χριστιανικού κόσμου, οι γυναίκες θρησκευτικοί ηγέτες της Εκκλησίας δεν είναι πλέον ασυνήθιστες. Αλλά μέχρι τώρα, οι Άγιοι Τόποι -όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα στη Βίβλο- δεν είχαν δει μια ντόπια να χειροτονείται.

Την Κυριακή, μια Παλαιστίνια από την Ιερουσαλήμ, η Σάλι Αζάρ, έγινε η πρώτη γυναίκα πάστορας σε χειροτονία στη Λουθηρανική εκκλησία στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, στην οποία συμμετείχαν πλήθος πιστών. «Ενθουσιάστηκα περισσότερο βλέποντας τον ενθουσιασμό των άλλων ανθρώπων», είπε η αιδεσιμότατος Αζάρ. «Είναι απερίγραπτο συναίσθημα να κάνεις αυτό το βήμα με την υποστήριξη της Εκκλησίας». «Ελπίζω ότι πολλά κορίτσια και γυναίκες θα καταλάβουν ότι αυτό είναι δυνατό και ότι άλλες γυναίκες σε άλλες Εκκλησίες θα ενωθούν μαζί μας. »Ξέρω ότι θα πάρει πολύ χρόνο, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι συναρπαστικό αν αυτό αλλάξει στην Παλαιστίνη». Οι Χριστιανοί αποτελούν μειονότητα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ισραήλ και την Ιορδανία. Οι περισσότεροι Χριστιανοί σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη και Λατινική Καθολική Εκκλησία, οι οποίες δεν επιτρέπουν γυναίκες ιερείς. Ωστόσο, η χειροτονία γυναικών πληθαίνει συνεχώς σε έναν αυξανόμενο αριθμό Προτεσταντικών Εκκλησιών τις τελευταίες δεκαετίες. «Οπουδήποτε έχετε μια πατριαρχική κοινωνία και πολιτισμό, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα», λέει η πρόσφατα συνταξιούχος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Σουηδίας, Antje Jackelen. «Από τότε που χειροτονήθηκα για περισσότερα από 40 χρόνια, έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που δεν πίστευαν ότι ήταν δυνατό. »Αλλά τώρα έχουν δει γυναίκες να υπηρετούν πραγματικά ως ποιμένες, ως επίσκοποι, ως αρχιεπίσκοποι, ξέρουμε ότι λειτουργεί και ξέρουμε ότι είναι στην πραγματικότητα σε συμφωνία με τη Βίβλο». Η αιδεσιμότατος Αζάρ χειροτονήθηκε από τον πατέρα της Επίσκοπο Σανί Αζάρ. Επιμένει ότι ενώ το παράδειγμά του την ενέπνευσε, δεν ένιωσε ποτέ πίεση να σπουδάσει θεολογία. «Είναι αυτό που ήθελα, αυτό που κλήθηκα να κάνω», λέει.

Ως πάστορας θα αναλάβει διάφορα καθήκοντα, όπως ηγετικές υπηρεσίες και μελέτες της Αγίας Γραφής στην Ιερουσαλήμ και στο Μπέιτ Σαχούρ, στη Δυτική Όχθη, για αγγλόφωνες εκκλησίες. «Είναι μια μεγάλη, μεγάλη μέρα για τη ζωή της Εκκλησίας μας, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και έχει καθυστερήσει», σχολιάζει ο αιδεσιμότατος Δρ Μούνθερ Ισαάκ, Λουθηρανός πάστορας της Βηθλεέμ και του Μπέιτ Σαχούρ. Λέει ότι ανυπομονεί να εισαγάγει την αιδεσιμότατο Αζάρ ως πρότυπο σε τοπικά λουθηρανικά σχολεία – τα οποία διδάσκουν παιδιά που είναι χριστιανοί όλων των ομολογιών και μουσουλμάνοι. Ο σεβ Δρ Ισαάκ έχει γράψει ένα βιβλίο στα αραβικά για την ηγεσία των γυναικών στη Βίβλο και για την υποστήριξη της χειροτονίας των γυναικών. «Δεχόμαστε γυναίκες λειτουργούς, δεχόμαστε γυναίκες καθηγήτριες, δεχόμαστε να πάμε σε χειρουργείο που γίνεται από γυναίκες και είναι περίεργο που πρέπει ακόμα να υποστηρίζουμε ότι οι γυναίκες μπορούν να διδάξουν τη Βίβλο ή να τελούν τα μυστήρια», λέει.

«Αυτό μου λέει ότι παρά την πρόοδο που έχουμε κάνει ως Παλαιστίνιοι, όσον αφορά την ενδυνάμωση των γυναικών και τα δικαιώματα των γυναικών, υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει». Οι υποστηρικτές της Αζάρ πιστεύουν ότι είναι το κατάλληλο άτομο για να αμφισβητήσει τα στερεότυπα και να σπάσει το καλούπι.



e-genius.gr ...intelligent web software