x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Εκρέμ ή Κεμάλ; Ποιος θα γκρεμίσει τελικά τον Ταγίπ;

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η εξακομματική συμμαχία της τουρκικής αντιπολίτευσης πρόκειται να ανακοινώσει το Φεβρουάριο τον υποψήφιό της για την προεδρία τηςΤουρκίας ως αντίπαλος του απερχόμενου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές που ενδεχομένως θα διεξαχθούν το Μάιο, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος αντιπολιτευόμενου κόμματος.

«Το όνομα του προεδρικού υποψηφίου (των έξι κομμάτων της συμμαχίας της αντιπολίτευσης) θα ανακοινωθεί πιθανόν κάποια στιγμή το Φεβρουάριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ουνάλ Τσεβικόζ, σύμβουλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

Ο γεννημένος το 1970, Εκρέμ Ιμάμογλου σπούδασε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και την Κωνσταντινούπολη, όπου πήρε πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, διηύθυνε ένα εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη με εξειδίκευση στους τουρκικούς κεφτέδες, ΄κοφτέ΄. Εκτός αυτού διηύθυνε την κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειάς του «Imamoglu Insaat». Από το 2002 έως το 2003 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τραπζονσπόρ, του συλλόγου της γενέτειράς του και ενός από τους πιο επιτυχημένους τουρκικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Περίπου πέντε μήνες πριν από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές τον Μάιο, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην εκλογική μάχη κατά του προέδρου Ερντογάν. Η υποψηφιότητά του ωστόσο κάθε άλλο παρά δεδομένη θεωρείται, προφανώς επειδή και ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φιλοδοξεί να είναι υποψήφιος.

 

Εκτός αυτού ο Ιμάμογλου απειλείται με πολιτική απαγόρευση. Αφορμή είναι η εξύβριση μελών της εκλογικής επιτροπής. Μετά την ακύρωση της εκλογικής του νίκης στην Κωνσταντινούπολη το 2019, είπε: «Αυτοί που ακύρωσαν τα εκλογικά αποτελέσματα είναι ανόητοι». Εξαιτίας αυτής της δήλωσης, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια και επτά μήνες φυλάκιση τον Δεκέμβριο του 2022. Τώρα το Εφετείο καλείται να αποφανθεί αν θα παραμείνει δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως, αν θα εκτίσει την επιβληθείσα ποινή ή αν θα του επιτραπεί να ασχολείται και στο μέλλον με την πολιτική.

Παρατηρώντας το παρελθόν του προέδρου Ερντογάν και του Ιμάμογλου, διαπιστώνει κανείς πολλά κοινά μεταξύ των δύο ανδρών: Και οι δύο έπαιξαν ποδόσφαιρο με επιτυχία στα νιάτα τους. Και οι δύο προέρχονται από τον Πόντο. Στην παραδοσιακά συντηρητική Τραπεζούντα, όπου μεγάλωσε ο Ιμάμογλου, συμμετείχε στο μάθημα του Κορανίου. Επίσης, ο Ιμάμογλου είναι από το 2019 δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, θέση που κατείχε μεταξύ 1994 και 1998 ο Ερντογάν. Αν επιβάλλονταν στον Εκρέμ Ιμάμογλου πολιτική απαγόρευση, θα υπήρχε άλλος ένας παραλληλισμός στη ζωή των δύο πολιτικών.

Το 2019 μετά την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Ιμάμογλου είπε σε μια ομιλία του: «Ο δρόμος μας είναι μακρύς». Είτε του επιβληθεί πολιτική απαγόρευση είτε όχι, ο Ιμάμογλου θα παραμείνει πολιτικός με μεγάλη επιρροή τις επόμενες δεκαετίες. Εκτός αυτού θα μπορούσε να ωφεληθεί από μια πολιτική απαγόρευση, όπως ακριβώς η ακύρωση της εκλογής του ως δημάρχου τον βοήθησε να διευρύνει ακόμα περισσότερο την διαφορά με τον αντίπαλό του. Όμως ο δρόμος που έχει μπροστά του μοιάζει μακρύς και δύσβατος.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software