Επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. Εξάρθρωσε σπείρα που ανατίναζε ATM τραπεζών

.jpg
0
0
0
s2smodern

Ακόμη μία επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας με την εξάρθρωση της σπείρας που έκλεβε ΑΤΜ τραπεζών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση αποτελείτο από δύο πυρήνες. Τον επιχειρησιακό, τα μέλη του οποίου προέρχονταν από την Μολδαβία και τον υποστηρικτικό, με δράστες που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα και εξασφάλιζαν όλα τα απαραίτητα μέσα στους πρώτους. Συνδετικός κρίκος μεταξύ τους, ήταν ένας Μολδαβός, ο οποίος είχε μόνιμη παρουσία σε κάθε επίθεση. Ως φυσικοί αυτουργοί στις πράξεις, συμμετείχαν και άλλοι δύο, εναλλασσόμενοι κάθε φορά, που ταξίδευαν για τον λόγο αυτό από το εξωτερικό. Ένας 23χρονος Μολδαβός ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού των ομάδων. Ο ίδιος βρισκόταν στο χώρο του ΑΤΜ που είχε επιλέξει να «χτυπήσει» η ομάδα, ενώ προηγουμένως είχε προβεί σε αυτοψία. Συχνά, μετά από τις επιτυχημένες προσπάθειες της ομάδας, διέφευγε για σύντομο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της επιχειρησιακής ομάδας.

Ο 36χρονος Έλληνας ήταν ο αρχηγός του υποστηρικτικού πυρήνα της οργάνωσης. Διέμενε μόνιμα στην Ελλάδα, διέθετε τα διαμερίσματά του στην Καλλιθέα για να μένουν τα υπόλοιπα μέλη και φρόντιζε για να εξασφαλίζει τα απαιτούμενα μέσα στην ομάδα. Ο ίδιος είχε συνήθως τον ρόλο του τσιλιαδόρου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κατόπτευε τα σημεία πριν από την διάπραξη των διαρρήξεων. Ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι συλληφθέντες επέλεγαν ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένα σε πλατείες ή σε σημεία απομακρυσμένα χωρίς κλειστά συστήματα εικονοσκόπησης, καθώς και ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένα σε διάφορα καταστήματα.... Τις προηγούμενες ημέρες παρακολουθούσαν τα σημεία που βρίσκονταν τα ΑΤΜ, ενώ την ημέρα της διάρρηξης περνούσαν από την περιοχή για να βεβαιωθούν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Στη συνέχεια, μετέβαιναν με τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, το ένα που μετέφερε την υποστηρικτική ομάδα και το δεύτερο, συνήθως κλεμμένο, την επιχειρησιακή ομάδα. Οι δράστες, που είχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων, την στιγμή της επίθεσης πλησίαζαν το όχημα με την όπισθεν στο ΑΤΜ και ένας εξ αυτών στρέβλωνε, με τη χρήση λοστού ή βαριοπούλας, τη θύρα εξαγωγής χρημάτων με σκοπό να δημιουργήσει μεγαλύτερο άνοιγμα. Στη συνέχεια και μέσω σωλήνα που ήταν συνδεδεμένος με φιάλες οι οποίες βρίσκονταν στο πορτ-μπαγκάζ, διοχέτευε αέριο στο εσωτερικό του ΑΤΜ και με τη δημιουργία σπινθήρα προκαλούσε την έκρηξη στο μηχάνημα, από το οποίο οι δράστες αφαιρούσαν τις κασετίνες με τα χρήματα. Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και φορούσαν γάντια προκειμένου να μην αφήνουν ίχνη.

Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες σε οικίες και άλλους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πιστόλια και περίστροφο κρότου, τρία όπλα απομιμήσεις, απομίμηση χειροβομβίδας, το χρηματικό ποσό των 16.060 ευρώ, αυτοσχέδιο εργαλείο διοχέτευσης αερίου στα ΑΤΜ, διαρρηκτικά εργαλεία, κοσμήματα και τέσσερα αυτοκίνητα....

Ετικέτες: Αστυνομία Εξάρθρωση Σπείρα ΑΤΜ



e-genius.gr ...intelligent web software