ΠΩΣ ΝΑΥΑΓΗΣΕ Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ»

velopoulos-kammenos-karatzaferis-failos-708.jpg
0
0
0
s2smodern

Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου

Η εβδομάδα που πέρασε είχε πολλές εξελίξεις για τον πατριωτικό χώρο και το εκλογικό του μέλλον. Εξελίξεις που δεν φαντάζουν καλές ως προς το θέμα της ενότητας, καθώς ξεκίνησε με την υπόθεση που διακινήθηκε από πολλά ΜΜΕ, ότι είχε ήδη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των (με αλφαβητική σειρά) Βελόπουλου, Καμένου, Καρατζαφέρη και Κρανιδιώτη. Κάτι το οποίο διαψεύσθηκε τελικά από όλους των οποίων τα ονόματα αναφέρθηκαν. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση τόσο του Φαήλου Κρανιδιώτη, ο οποίος στην σελίδα του στο facebook έγραψε: “Σας ενημερώνω, καθ' ό,τι αφορά εμένα και την ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, πως αυτά που είπε σήμερα ο Δημήτρης Καμμένος περί κόμματος με μας, Βελόπουλο, Καρατζαφέρη κι αυτόν, είναι κοινές παπάτζες.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ έχει κάνει μια προφορική συμφωνία μόνον με τον Κυρ. Βελόπουλο. Εφόσον τηρήσει τον λόγο του και γίνει γραπτό κείμενο, όπως επιβάλλει ο εκλογικός νόμος, αυτό θα τηρήσουμε μέχρι κεραίας. Αν όχι, αν υπαναχωρήσει,θα συνεχίσουμε τον βαθιά πολιτικό και ιδεολογικό δρόμο μας με πρώτο στόχο τις Ευρωεκλογές.” Εξίσου καυστικός ήταν και ο Κ. Βελόπουλος, ο οποίος όχι μόνον αρνήθηκε την συνεργασία από την τηλεοπτική του εκπομπή, αλλά τόνισε και ότι δεν έχει ποτέ του μιλήσει με τον κ. Καμένο. Ενώ από την πλευρά του και ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος ως “πολιτική γάτα” απέφυγε να κάνει δηλώσεις για το θέμα, διέψευδε σε όσους επικοινωνούσαν μαζί του το ότι υπήρχε αυτή η συνεργασία. Πραγματικά δεν γνωρίζω εάν ο κ. Καμένος έκανε τις δηλώσεις που έκανε, έχοντας πίσω του μια σειρά συζητήσεων με τους αναφερόμενους. Ή εάν απλά “παρερμηνεύθηκαν” οι δηλώσεις του, ή εάν το “πέταξε” ελπίζοντας ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Ή το χειρότερο σενάριο – που κάποιοι διακίνησαν – το έριξε στο τραπέζι για να καεί, ουσιαστικά υποχρεώνοντας τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να το διαψεύσουν. Υπάρχουν και κάποιοι όμως, στον “χώρο” οι οποίοι ισχυρίζονται ότι όντως είχαν γίνει συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων. Συζητήσεις οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν, διότι υπήρχαν αγκάθια. Αγκάθια τα οποία αφορούσαν οικονομικά ζητήματα.

Τέλος το ζευγάρι Βελόπουλος - Κρανιδιώτης

Όπως και να έχει, εμείς εδώ από αυτή την εφημερίδα σας είχαμε πει ότι δεν υπήρχε κάποιο σημείο επαφής μεταξύ όλων των παραπάνω μαζί. Και ότι επί της ουσίας είχαν σχηματιστεί δύο συγκεκριμένοι πόλοι. Είχαμε όμως τον τελευταίο καιρό εξελίξεις, οι οποίες από ό,τι φαίνεται αποκλείουν την πιθανότητα για την επίσημη δημιουργία αυτών των πόλων σε πολύ κοντινό χρονικό διάστημα. Η πρώτη ήταν η επίσημη διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ της Νέας Δεξιάς του Φ. Κρανιδιώτη και του Κ. Βελόπουλου. Μια διάρρηξη η οποία ήλθε στο φώς της δημοσιότητας, από πλευράς του Φ. Κρανιδιώτη, όπως ακριβώς είχε έλθει στην δημοσιότητα και η αρχική συμφωνία. Ο Φ. Κρανιδιώτης μάλιστα έγραψε και μακροσκελές κειμενό σε εφημερίδα, στην οποία αναφερόταν τόσο στις πρόσφατες αποχωρήσεις από το κόμμα του – που έγιναν ακριβώς λόγω της συνεργασίας με τον Κ. Βελόπουλο- όσο και στην υπαναχώρηση του Κ. Βελόπουλου από την αρχική τους συμφωνία. Χαρακτηριστικά γράφει ότι ενώ ο ίδιος είχε ετοιμάσει το κείμενο της συμφωνίας και το είχε δώσει στον Κ. Βελόπουλο, ο οποίος το είχε εγκρίνει, τελικά ο τελευταίος δεν δέχτηκε να το υπογράψει. Ένα σύμφωνο στο οποίο προβλεπόταν ότι ο Κ. Βελόπουλος θα είχε την θέση του επικεφαλή στον σχηματισμό (όπως είχαμε πρώτοι γράψει εδώ και ότι ο κ. Κρανιδιώτης θα ήταν πρώτος στο Επικρατείας). Βέβαια από την άλλη ο Κ. Βελόπουλος μια ημέρα πριν δημοσιοποιηθεί το “διαζύγιο” με τον Φ. Κρανιδιώτη είχε πει ότι απλά “συζητούσε” με τον δεύτερο και ότι δεν υπήρχε καμία συμφωνία, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του πρώτου ότι είχε επιτευχθεί προφορική συμφωνία. Τελικά ο κ. Κρανιδιώτης έγραψε στο ίδιο άρθρο ότι το κόμμα του, η Νέα Δεξιά θα κατέλθει αυτόνομα στις επερχόμενες εκλογές. Όμως, όπως προαναφέραμε όλο αυτό το βάλς με τον κ. Βελόπουλο, κόστισε στελέχη στον κ. Κρανιδιώτη. Στελέχη όπως ο π. Αντιπρόεδρος του κόμματος Π. Δούμας, ο γραμματέας μεταναστευτικού Γ. Παγώνης, ο εκπρόσωπος τύπου Αλέξανδρος Αρβανιτάκης, ο γραμματέας ναυτιλίας Αν. Γεωργίου αλλά και άλλοι. Άνθρωποι οι οποίοι την εβδομάδα που πέρασε εμφανίστηκαν ως στελέχη ενός νέου πολιτικού οργανισμού με το όνομα “Έθνος και Ελευθερία” - την προμετωπίδα δηλαδή της ιδρυτικής διακήρυξης της Νέας Δεξιάς . Ενός οργανισμού που όπως δηλώνει δεν είναι κόμμα, αλλά που πήρε ευθεία θέση για το “διαζύγιο” Βελόπουλου – Κρανιδιώτη με δελτίο Τύπου στο οποίο αναφερόταν: “Μετά λύπης αλλά και ικανοποίησης για την επιβεβαίωσή μας, υπενθυμίζουμε ότι είχαμε εξ’ αρχής προβλέψει αυτήν την εξέλιξη. Ότι δηλαδή ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν έχει ουσιαστικά συμφωνήσει σε τίποτε, ότι δεν επιθυμεί συνεργασίες, αλλά προσχωρήσεις φυσικών προσώπων και ότι μόνο ζημιά μπορούσε να προξενήσει ένας τέτοιος συμβιβασμός για τη «Νέα Δεξιά».

Η σύμπραξη ΠΑΤΡΙΕ-Εθ. Μετώπου

Όμως από ό,τι φαίνεται την ίδια περίπου χρονική περίοδο που ναυαγούσε η προαναφερόμενη συνεργασία άνθιζε μια άλλη. Και αναφερόμαστε στην συνεργασία, η οποία προέκυψε μέσα από τις διαδικασίες που εκκίνησε το γνωστό στους αναγνώστες της εφημερίδας μας Εθνικό Συντονιστικό Όργανο (ΕΣΟ). Το οποίο με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρθηκε στο “τέλος” του πρώτου του κύκλου, καθώς πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντηση μεταξύ των κομμάτων που επέδειξαν ενδιαφέρον. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε: Η συνάντηση για την ολοκλήρωση της α’ φάσης πραγματοποιήθηκε -χωρίς αποκλίσεις από τα ορισθέντα- στην Αθήνα στις 17/11/2018 και ώρα 11η πρωινή σε κατάλληλο χώρο και εξελίχθηκε σε τρία στάδια συζητήσεως. Το Εθνικό Συντονιστικό ´Οργανο εκπροσωπήθηκε στα δύο στάδια της συζητήσεως από τους κ. Μ. Κρεμμύδα, Χ. Μιχαλακόπουλο, Σπ. Παπαδόπουλο και Γ. Σαγιά, ενώ στο τρίτο στάδιο προσετέθη και ο Π. Δούμας. Στο τέλος, κατόπιν εγκρίσεως των επικεφαλής προσκεκλημένων που παρέστησαν τιμώντας την ενωτική πρωτοβουλία του Ε.Σ.Ο. (κ. Συναδινός, κ. Κώνστας, κ. Μαλταμπές), επετράπη σε φίλους του Ε.Σ.Ο. -οι οποίοι ήταν παρόντες για λόγους υποστηρίξεως της συναντήσεως- να τοποθετηθούν εν τάχει για το θέμα.” Και σύμφωνα με τα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι προσκεκλημένοι όλο τον καιρό που πέρασε από την συναντησή τους και μετά, δουλεύουν πάνω στο “μνημόνιο συνεργασίας” που θα υιοθετήσουν για να συμμετέχουν στις εκλογές. Πρόκειται προφανώς για μια συνεργασία που θα ανακοινωθεί συντόμως, όταν τελειώσουν οι απαραίτητες διαδικασίες. Άλλα η θέληση για συνεργασία υπήρξε, σύμφωνα με τα όσα πληροφορηθήκαμε. Και φυσικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ίδιο το ΕΣΟ δεν σταματά την δραστηριοτητά του, αλλά μπαίνει όπως αναφέρουν πηγές στην “δεύτερη φάση” του. Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό ακόμη δεν το γνωρίζουμε, αλλά θα σας ενημερώσουμε όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις.

Παλεύουν για την θέση εκκίνησης;

Όμως οι δύο ισχυρότεροι παίκτες του χώρου, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γ. Καρατζαφέρης παραμένουν στις θέσεις τους. Ο πρώτος την εβδομάδα που πέρασε με συνεχείς του παρεμβάσεις καλεί τους πάντες να ενταχθούν στο κόμμα του, την Ελληνική Λύση. Ζήτησε μάλιστα από όσους έχουν άλλα κόμματα – οργανισμούς, να τα μετατρέψουν σε ... think tanks και πολιτιστικούς συλλόγους για να απολαύσουν της στηριξής του και να ενταχθούν στο κόμμα του προκειμένου να κατέβουν ως υποψήφιοι μαζί του. Γράφει χαρακτηριστικά: Από την άλλη ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν απορρίπτει προς το παρόν τίποτε. Και κάποιοι υποστηρίζουν ότι ως πολύ έμπειρος πολιτικός καλά κάνει. Διότι κανείς δεν ξέρει ποιά θα είναι η στιγμή που μπορεί να προκύψει η τελική μορφή συνεργασίας, αν προκύψει κάποια. Και μέχρι τότε σαν τους οδηγούς της Φόρμουλα Ένα, οι κομματικοί σχηματισμοί θα διαγκωνίζονται για την θέση που θα έχουν στην εκκίνηση. Η οποία πραγματική εκκίνηση δεν γνωρίζουμε πότε θα συμβεί, αφού δεν γνωρίζουμε και το πότε θα είναι οι εθνικές εκλογές.

Ετικέτες: Εκλογές Συμμαχίες Πατριωτικός Χώρος Συνομιλίες Ναυάγιοe-genius.gr ...intelligent web software