x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ελεύθερη Ώρα

Τουρκία και ΝΑΤΟ

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ

Το 2023 μάλλον θα καταγραφεί στην Ιστορία, ως το έτος που Ελλάδα και Τουρκία, θα έλθουν σε δυναμική σύγκρουση. Εκείνος ο οποίος επιθυμεί και καλλιεργεί την ιδέα για πολεμικό επεισόδιο, είναι ο σουλτάνος Ερντογάν. Οι λόγοι είναι καθαρά κομματικοί. Στις σφυγμομετρήσεις τής Άγκυρας, το κόμμα του, έρχεται τρίτο. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο πονηρός σουλτάνος, προκειμένου να αποφύγει τις εκλογές, θέλει μία πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα, ελπίζοντας ότι δι’ αυτού του τρόπου, θα συσπειρώσει γύρω του τους ψηφοφόρους, απομακρύνοντας τις κάλπες. Πρόφαση για να κηρύξει πόλεμο κατά της χώρας μας, ο αυθάδης Ρετζέπ Ταγίπ επικαλείται την δυνατότητα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 ν.μ. Ο αλαζόνας πολεμοκάπηλος Τσαβούσογλου, με θράσος απύθμενο, μας κουνά απειλητικά το δάχτυλο, λέγοντας, ότι θα  μας κηρύξουν πόλεμο, σε περίπτωση που επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη.

Γιατί ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους κακόπιστους εξ Ανατολών γείτονες, αυτή η επέκταση στον συγκεκριμένο χώρο; Στην πραγματικότητα η Άγκυρα δεν ενοχλείται γι’ αυτήν την επέκταση. Ενδιαφέρεται όμως ζωηρά, για ενδεχόμενη σκέψη της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, ανατολικά της Κρήτης, περιλαμβάνοντας και την Κάσο, Κάρπαθο μέχρι την Ρόδο. Ακόμα, υπάρχει και κάτι άλλο: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να κάνει κινήσεις που θα μπορούσε να τις πραγματοποιήσει το 2019, όταν «παρέδωσε» την περιοχή ανατολικά της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο στην Μεσόγειο. Εκεί, δηλαδή, όπου η Τουρκία έχει 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα. Γι’ αυτό ο Ερντογάν, κατασκεύασε την τουρκολιβυκή ΑΟΖ. Η απειλή πολέμου από την Τουρκία, έρχεται τώρα, σαν κορύφωση των παράνομων επιχειρησιακών κινήσεων σε βάρος μας. Η ελληνική πλευρά φυσικά, κατήγγειλε την παράνομη ενέργεια τής Τουρκίας, υπενθυμίζοντας ότι αυτή παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές τού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που κάνει λόγο για απαγόρευση χρήσης ή απειλής βίας, περί επίλυσης ειρηνικής και καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης.

Αλλά, η τουρκική αυθαιρεσία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας τού ΝΑΤΟ και παραβιάζει κατάφωρα το Προοίμιο και το άρθρο Ι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Το Προοίμιο αναφέρει: «Τα δια της παρούσης Συνθήκης Συμβαλλόμενα Μέρη, διαδηλούν εκ νέου την πίστιν των, εις τους σκοπούς και τας αρχάς του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών, ως και την επιθυμίαν των να διαβιώσουν εν ειρήνη μεθ’ απάντων των λαών και απασών των Κυβερνήσεων. Έχουν απόφασιν να διαφυλάξουν την ελευθερίαν, τας κοινάς παραδόσεις και τον πολιτισμόν των λαών των, άτινα πάντα εισί θεμελιωμένα επί των δημοκρατικών αρχών, της ατομικής ελευθερίας και του κράτους του νόμου…».

Η Τουρκία όμως, αδιαφορεί παντελώς για όλα αυτά και κάνει ό,τι θέλει. Το καταφανές αναφαίρετο καθ’ όλα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα τής Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι 12 ν.μ. μονομερώς, χωρίς να υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό ή εξαίρεση (και χωρίς να επιδέχεται αμφισβητήσεως από ξένα τρίτα κράτη) εξοργίζει τον σουλτάνο και την αυλή του. Ο «ψευτόμαγκας» Τσαβούσογλου, εκείνον που φοβάται περισσότερο, είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Διότι ο Στρατηγός Φλώρος, χωρίς «διπλωματικές περικοκλάδες» και «αβρότητες», μίλησε στους τουρκαλάδες, έξω από τα δόντια, καθαρά και ξάστερα: «Εδώ είμαστε. Αν τολμάτε, κοπιάστε…». Είτε νύχτα, είτε ημέρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, είναι πανέτοιμες. Η φωνή του στρατηγού Φλώρου, έρχεται σαν αντίλαλος από τα βάθη των αιώνων. Το «Μολών λαβέ», σε διαχρονική επικαιρότητα. «Την δε πόλιν, ου σοι δίδομεν…».

Στις διπλωματικές συνομιλίες, γίνεται κατάχρηση για την πίστη προς την ειρήνη. Αλλά, τίποτε δεν εξυπηρετεί την ειρήνη χειρότερα, από την καλοπροαίρετη διάθεση των λαών να δέχονται ραπίσματα. Οι Έλληνες δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν σε εξευτελισμούς. Κακός είναι ο πόλεμος. Αλλά υπάρχει κάτι πιο απαίσιο κι απ’ αυτόν ακόμα: Η λάσπη που πέφτει και κηλιδώνει τις υπολείψεις των λαών, όταν θελήσουν να τον αποφύγουν, με θυσία της τιμής τους. Ο στρατηγός Φλώρος από τα ακριτικά φυλάκια που επισκέφθηκε, έδωσε το μήνυμα: Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε…». Εάν ο Ερντογάν ανοίξει την θύρα του φρενοκομείου, θα δοκιμάσει οδυνηρές εκπλήξεις. Το ζήτημα όμως, είναι άλλο. Τι κάνει, ή τι θα κάνει το ΝΑΤΟ, εάν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να επιτεθούν κατά της Ελλάδας;

Το παρελθόν της Ιστορίας του ΝΑΤΟ, δεν μας εμπνέει  καμία εμπιστοσύνη. Από το 1952 που η χώρα μας μπήκε σ’ αυτήν την «συμμαχία», στις συνεχείς διαφορές που είχαμε με τους δόλιους και κακόπιστους εξ Ανατολών γείτονες, το ΝΑΤΟ έπαιζε τον ρόλο του… Πόντιου Πιλάτου! Παραβλέποντας τα τουρκικά αίσχη, συνιστούσε σε εμάς μόνο: Υπομονή, ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση! Και μας ζητούσε να αφήνουμε τους Τούρκους να αλωνίζουν στο Αιγαίο, επειδή η Τουρκία – λόγω Ρωσίας – ήταν χρήσιμη στην Αμερική! Ο αείμνηστος Δημήτρης Ψαθάς άριστος γνώστης της πονηρής τουρκικής διπλωματίας, ετόνιζε συνεχώς στα χρονογραφήματά του: «Μπούρδες επί πολύ υψηλότερου επιπέδου αποδείχτηκαν οι περίφημες βασικές αρχές επάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ίδρυση τού ΝΑΤΟ, τα κράτη – μέλη του οποίου διαδήλωσαν την απόφασή τους… «να διαφυλάξουν την ελευθερία των λαών τους, την κοινή τους κληρονομιά και τον πολιτισμό τους, που θεμελιώνονται στις αρχές της δημοκρατίας, των ατομικών ελευθεριών και την επιβολή του δικαίου». Μπούρδες αποδείχτηκαν όλες οι ωραίες και μεγαλόστομες διακηρύξεις τού περίφημου τούτου ΝΑΤΟ, περί ισότητας των μελών του, αφού με τον καιρό αποκαλύφθηκε πανηγυρικά, ότι ο μοχλός που κινεί τούτη την στρατιωτική – αλλά και πολιτική – οργάνωση, είναι η μεγάλη Αμερικανική Δημοκρατία, της οποίας και μόνο τα στρατηγικά συμφέροντα περιορίζεται  να εξυπηρετεί…». Αυτά έγραψε ο Ψαθάς την εποχή της Κυπριακής τραγωδίας. Διότι τότε ακριβώς, το ΝΑΤΟ έδωσε την χειρότερη εικόνα του, καλύπτοντας το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Βρήκε την κλίκα τού ανεγκέφαλου Ιωαννίδη και την χρησιμοποίησε πονηρά, για να δώσει πρόσχημα στον Ετσεβίτ να εισβάλλει στην μαρτυρική Μεγαλόνησο, ενώ ακόμα διεξήγοντο… «ειρηνευτικές συνομιλίες»!

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Τι θα κάνει τώρα το ΝΑΤΟ, εάν ο σουλτάνος μάς επιτεθεί; Να το πούμε ξεκάθαρα, ότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον Στόλτενμπεργκ. Ήδη, έχει προβεί σε «ψύχραιμες συστάσεις». Εκείνο το οποίο θα πρέπει να κάνει, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος, είναι να αποσαφηνιστεί στο ΝΑΤΟ, ότι οφείλει να συμμαζέψει την Τουρκία και να την συνεφέρει από τους οπτασιασμούς της. Διότι, αυτή την φορά, εάν αποτολμήσει παράφρονα ενέργεια, μας είναι παντελώς αδιάφορη η συνοχή του ΝΑΤΟ, και τα συμφέροντά του.

Δεν πρόκειται να υπακούσουμε σε καμία υποκριτική φωνή «μετριοπάθειας» και «ψυχραιμίας». Ούτε διάλογο μπορούμε να κάνουμε με κακόπιστους και ύπουλους συνομιλητές. Για να αποτραπούν χειρότερα, να σπεύσει το ΝΑΤΟ να βάλει μυαλό στον παράφρονα σουλτάνο…



e-genius.gr ...intelligent web software