Η Κομισιόν απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό – Oλική σύγκρουση

48FC87E075B21936BCABB96AF578B590.jpg
0
0
0
s2smodern

Την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ANSA.

Η Κομισιόν επισημαίνει στην απόφασή της ότι θα πρέπει να ανοίξει πειθαρχική διαδικασία κατά του τρίτου μεγαλύτερου μέλους του ευρώ. Η Κομισιόν έκρινε πως οι δημοσιονομικές προβλέψεις της Ρώμης και το χρέος της δικαιολογούν την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος. Αυτό σημαίνει πως επέλεξε το δρόμο της σύγκρουσης με την Ιταλία ότι κι αν σημαίνει αυτό για το ευρώ.

Η Ιταλία αντιπροσωπεύει το 11% της ευρωζώνης. Μολονότι η Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος δεν είναι κάτι καινούργιο στην ΕΕ, η σχέση των Βρυξελλών με την Ρώμη βρίσκεται σε ιδιαίτερα κακή φάση λόγω της επιμονής της ιταλικής πλευράς σε έλλειμμα 2,4% για το επόμενο έτος. Στον απόηχο της απόφασης «μαζεύουν» τα κέρδη για ιταλικές μετοχές και ομόλογα. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,5%, ενώ νωρίτερα είχε ενισχυθεί περισσότερο από 1,1%. Ο δείκτης των τραπεζών είναι στο +1,2% έναντι κερδών 2% πριν από την απόφαση. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι στο 3,55%, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και στο 3,5%. Παραμένει πάντως επτά μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Η γενική αίσθηση, που επικρατεί πάντως στις αγορές είναι ότι οι δύο πλευρές θα αποφύγουν την μετωπική σύγκρουση έως τέλους. Υπό την πίεση των αγορών, αλλά και ενόψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών Ρώμη και Βρυξέλλες θα θελήσουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, πριν φτάσουν στις κυρώσεις. Μεταξύ των κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν είναι επίσης το πάγωμα των κοινοτικών πόρων και η υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ανάλογο με αυτό, στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα. Η απόφαση της Επιτροπής αναμένεται να αναζωπυρώσει τις πιέσεις που δέχονται τα ιταλικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά.

Ετικέτες: Ιταλία Σαλβίνι Σύγκρουση Κομισιόνe-genius.gr ...intelligent web software