Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει τους S-300 στην Ουκρανία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ενώ επί εβδομάδες η ελληνική πλευρά συντηρούσε το θέμα της αποστολής των ελληνικών S-300 στην Ουκρανία… αποκαλύπτεται ότι απλά ότι δεν μπορούσε να τους στείλει σε άλλη χώρα…λόγω υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει…

Η Ελλάδα διαβεβαίωσε τη Ρωσία ότι «έχει υπόψη της» την υποχρέωσή της να απόσχει από τη μεταφορά πυραυλικών συστημάτων εδάφους – αέρος S-300 σε άλλες χώρες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov…
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε επίσης ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά εάν η Ελλάδα τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Η Ρωσία έστειλε τον πρεσβευτή της στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για να τους υπενθυμίσει τη συμφωνία να μην σταλούν οι S-300 σε άλλα κράτη…οι ελληνικές αρχές απάντησαν ότι είχαν υπόψη τους τις συμβατικές τους υποχρεώσεις…

Οι S-300 επρόκειτο να παραδοθούν στην Κύπρο, αλλά το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και η Τουρκία απέτρεψαν την εγκατάσταση αυτών των πυραύλων στην Κύπρο.
Δεδομένης της νησιωτικής θέσης της Κύπρου και του γεγονότος ότι δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, ο Lavrov ανέφερε ότι τελικά βρέθηκε μια μέση λύση που ικανοποιούσε όλους – η Ελλάδα αγόρασε τα συστήματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει τους S-300 σε κανέναν χωρίς την άδεια της Ρωσίας.

 

 

 

Προηγουμένως, η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι η αποστολή των συστημάτων S-300 στο Κίεβο θα αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση» των διακυβερνητικών συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία και την προμήθεια στρατιωτικών αγαθών.
Μάλιστα προειδοποίησε ότι η αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων θα είχε αναμφίβολα συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας στον τομέα της αεράμυνας.
Στο μεταξύ, ο Lavrov δήλωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί και την Ελλάδα εάν τηρεί τις υποχρεώσεις της.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι, με το πρόσχημα ότι βοηθούν την Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμπλακεί συστηματικά σε παράνομες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης των δεσμεύσεων για τη μεταφορά όπλων.

Ένα παρόμοιο πρόβλημα αναδύεται με τους κανονισμούς που απαγορεύουν τη μεταφορά ρωσικών όπλων.
Οι κανονισμοί αυτοί ισχύουν για τα περισσότερα όπλα στην Ανατολική Ευρώπη επειδή κατασκευάστηκαν με άδεια σε χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας.

TAGS: