Με γοργό ρυθμό προχωράει ο Ζάεφ την αλλαγή του Συντάγματος στα Σκόπια

0
0
0
s2smodern

Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής των σκοπίων ενέκρινε το τέταρτο και τελευταίο σχέδιο τροπολογίας του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε προηγηθεί η έγκριση των άλλων τριών τροπολογιών. Το επόμενο βήμα έχει προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος. Για την έγκριση τους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120). Αμέσως μετά θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Ο Ζάεφ εμφανίζεται σίγουρος για την επιτυχία και μάλιστα τοποθετεί το τέλος των διεργασιών για τις αρχές του Ιανουαρίου. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι από Φεβρουάριο ή Μάρτιο θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων και ψηφοφορία για το ζήτημα.

Μακεδονία, Σκόπια, Ζάεφ, Σύνταγμα